Jumbo & Albert Heijn: prijsstrategieën en aanbiedingen

Jumbo & Albert Heijn: prijsstrategieën en aanbiedingen Alle supermarkten hebben elke week weer verschillende producten in de aanbieding. Dit doen ze voornamelijk om extra klanten te trekken. Albert Heijn en Jumbo zijn anno 2019 in Nederland de twee grootste supermarktketens. Hoewel deze twee supermarkten grote concurrenten zijn, hebben ze beide toch een heel andere, succesvolle prijsstrategie. Een groot verschil tussen deze prijsstrategieën is de manier waarop Jumbo en Albert Heijn hun aanbiedingen inrichten. Is Jumbo of Albert Heijn uiteindelijk de voordeligste supermarkt?

Waarom zijn er aanbiedingen in supermarkten?

Voor supermarkten zijn er verschillende redenen om korting te geven op diverse producten. De voornaamste reden voor supermarkten om producten lager te prijzen is het trekken van extra klanten naar de supermarkt. Daarnaast is een reden ook dat, omdat de klant eens in een andere supermarkt komt, de klant switcht van ‘vaste‘ supermarkt. Ten slotte zijn er vaak ook afspraken met fabrikanten van producten.

Extra klanten trekken

Het gebeurt vaak dat er aanbiedingen zijn waarbij de supermarkt verlies maakt op dat betreffende product. Dit betekent dat de supermarkt op elk extra verkocht product geld toelegt. De reden hiervoor is dat de extra klanten die door deze korting naar de supermarkt komen, ook veel andere producten kopen waar de supermarkt wel winst op maakt.

Switchen van supermarkt

Het ultieme doel van de supermarkt is natuurlijk dat de klant, die eerst zijn dagelijkse boodschappen bij de concurrent deed, nu een nieuwe klant wordt. Hierdoor wordt er op lange termijn voordeel behaald omdat de klant, die eerst nooit iets kocht, nu al zijn of haar vaste boodschappen doet in de andere supermarkt.

Afspraken fabrikanten

Er zijn regelmatig afspraken met fabrikanten. Deze willen bijvoorbeeld dat een product meer wordt uitgeprobeerd. De fabrikant levert het product tegen een korting aan de supermarkt, die het weer tegen een korting aanbiedt aan de consument. Hierdoor wordt de marge van de fabrikant lager, terwijl deze voor de supermarkt gelijk blijft.

Prijsstrategieën supermarkten

In Nederland worden er in supermarkten twee verschillende prijsstrategieën toegepast. Bij supermarkten is de prijsstrategie erg belangrijk omdat consumenten vaak op zoek zijn naar de laagste prijs. In 2003 ontketende Albert Heijn een prijzenoorlog tussen supermarkten door 1.000 producten in prijs te verlagen. Hierdoor voelde de concurrentie zich genoodzaakt het voorbeeld te volgen. De prijzenoorlog duurde tot 2006. De twee prijsstrategieën in Nederlandse supermarkten zijn; ‘every day low pricing’ en ‘high/low pricing’.

Every day low pricing

De 'every day low pricing' (EDLP) prijsstrategie is een strategie waarbij de supermarkt voor elk product altijd de laagste prijs hanteert. Dit wordt ook veelvuldig in de communicatie van de supermarkt naar voren gebracht. Prijspromoties (aanbiedingen) zijn er wel, maar deze gaan nooit heel diep. Vaak zijn het aanbiedingen waarbij je een aantal producten moet kopen en daarbij er een gratis krijgt. Een bekende keten die deze strategie voert is Walmart. Deze keten is heel erg groot geworden met standaard lage prijzen, zonder al te diepe aanbiedingen.

High/low pricing

Deze prijsstrategie houdt in dat de prijs die standaard wordt gehanteerd bovengemiddeld is. De supermarkten die deze strategie voeren hebben, buiten de promoties, dus relatief dure producten. Aanbiedingen bij deze strategie zijn vaak dieper. Aanbiedingen zijn bijvoorbeeld één plus één gratis.

Aanbiedingen Jumbo

Jumbo voert de EDLP-prijsstrategie. In verschillende commercials benadrukt de supermarktketen dat ze de laagste prijs hebben voor alle producten in hun assortiment. Hierbij wordt vermeld dat als je een product dat zij verkopen ergens anders goedkoper vindt, je dit product gratis krijgt en dat ze de prijs aanpassen. Jumbo heeft daarnaast wel aanbiedingen, maar deze gaan niet zo diep. Zo heeft Jumbo als enige supermarkt in Nederland de zogenoemde ‘jaaraanbiedingen‘. Dit betekent dat verschillende A-merken het hele jaar in de aanbiedingen zijn. De jaaraanbiedingen zijn vaak bijvoorbeeld drie plus één gratis.

Aanbiedingen Albert Heijn

Albert Heijn voert de ‘high/low pricing‘-prijsstrategie. De prijzen bij Albert Heijn zijn bovengemiddeld, maar ze hebben verschillende diepe kortingsacties. Voorbeelden van deze acties zijn de ‘hamsterweken‘, waarbij de producten vaak één plus één gratis zijn. Daarnaast heeft Albert Heijn de ‘Route 99‘-kortingsactie. Hierbij zijn veel, vaak A-merkproducten, 99 cent. Door de standaard prijs van de producten en het type aanbiedingen is Albert Heijn een goed voorbeeld van de 'high/low pricing'-strategie.

Is Jumbo of Albert Heijn de voordeligste?

Door de constante lage prijzen die Jumbo voert, is deze supermarkt voordeliger dan Albert Heijn. Echter heeft aanbiedingen kopen bij Jumbo vaak wat minder zin dan aanbiedingen bij Albert Heijn. Tijdens de ‘hamsterweken‘ of ‘route 99‘ is het prijstechnisch dus wel de moeite waart om naar Albert Heijn te gaan.
© 2017 - 2024 Schrijversblock, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Albert Heijn Bonuskaart: hoe kom je aan Persoonlijke Bonus?Albert Heijn Bonuskaart: hoe kom je aan Persoonlijke Bonus?De Bonuskaart van de Albert Heijn is al sinds jaar en dag een begrip. Waar elders producten in de aanbieding zijn, zijn…
30% Besparen op boodschappen? Koop huismerken en vergelijk!Waarom zou je voor een pot pindakaas of een pak waspoeder 10% meer betalen dan nodig? Toch doen consumenten dat. Gemak i…
Albert Heijn vacatures: werken bij AHAlbert Heijn vacatures: werken bij AHAlbert Heijn, ook wel bekend onder de afkorting AH, is de grootste supermarktketen van Nederland met bijna duizend winke…
Supermarktoorlog of prijzenoorlogSupermarktoorlog of prijzenoorlogEen supermarktoorlog of prijzenoorlog is een strijd die een supermarkt(keten) aangaat met andere supermarkten om klanten…

De kringloop in Helmond: openingstijden en dienstverleningDe kringloop in Helmond: openingstijden en dienstverleningHelmond heeft één grote kringloopwinkel waar allerlei tweedehands artikelen worden aangeboden. Te denken valt aan antiek…
Kringloopwinkels in Uden: openingstijden en voorzieningenKringloopwinkels in Uden: openingstijden en voorzieningenIn Uden zijn twee kringloopwinkels gevestigd. Eén van deze kringloopwinkels is in 2017 de grootste kringloopwinkel van N…
Bronnen en referenties
Schrijversblock (55 artikelen)
Laatste update: 20-06-2019
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Detailhandel
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.