Zaakwaarnemer in het voetbal worden
Zaakwaarnemers in het voetbal staan bekend als mannen die veel geld opstrijken bij het afronden van een contractonderhandeling. Dit is echter enkel het geval aan de top. Toch is het beroep van zaakwaarnemer niet voor iedereen weggelegd. Het is een beroep waarbij veel verantwoordelijkheid komt kijken en waarbij wordt verwacht dat je altijd klaar staat voor je spelers. Er zijn een aantal competenties waar een zaakwaarnemer aan dient te voldoen om spelers zo goed mogelijk te vertegenwoordigen.
Het beroep van zaakwaarnemer
Een zaakwaarnemer in het voetbal behartigt de belangen van een speler of een club. Het meest bekend zijn zaakwaarnemers van spelers. Een zaakwaarnemer van een speler zoekt indien nodig een (nieuwe) club voor zijn cliënt en voert contractonderhandelingen namens zijn cliënt. Deze contractonderhandeling kunnen zowel tussen de huidige club als een nieuwe club van een speler zijn. Daarnaast kan een zaakwaarnemer als zegsman voor een speler functioneren. Een speler kan soms niet altijd alles zeggen in de media. Zijn of haar zaakwaarnemer kan dit wel en dit gebeurt dan ook. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de wens van een speler om weg te gaan bij een club of over vermeende interesse van andere clubs in de speler.
Als zaakwaarnemer namens een club zijn de taken anders. Namens een voetbalclub wordt er dan gezocht naar potentiële spelers. Indien er een interessante speler is gevonden, zal de zaakwaarnemer proberen deze speler geïnteresseerd te krijgen in een overstap namens de club. Als dit lukt zal de zaakwaarnemer de onderhandelingen namens de club in goede banen proberen te begeleiden. Het scoutwerk wordt niet altijd uitgevoerd door de zaakwaarnemer. Met name de grotere clubs, met voldoende financiële middelen hebben een aparte scoutingsafdeling. Hier is een uitgebreid scoutingsnetwerk opgezet. Deze taak vervalt dan voor de zaakwaarnemer.
Het beroep van zaakwaarnemer is geen beschermd beroep. Per 1 april 2015 heeft de FIFA de licentie afgeschaft om zaakwaarnemer te zijn. Iedereen kan tegenwoordig zonder veel blokkades zaakwaarnemer worden.
Inkomsten van een zaakwaarnemer
Het salaris van een zaakwaarnemer is moeilijk vast te stellen. Als belangenbehartiger van een speler is de zaakwaarnemer afhankelijk van transferperiodes, het cliëntenbestand, zijn vaardigheden en competenties als zaakwaarnemer, de marktwaarde en het salaris van zijn cliënten en de interesse in zijn cliënten.
De verhalen over het opstrijken van een miljoenencommissie zijn slechts voor enkele weggelegd. Dit zijn de zaakwaarnemers die de allerbeste spelers in hun klantenbestand hebben en dus een hoge commissie kunnen opstrijken. De zaakwaarnemer van een speler verdient veelal een inkomen door een percentage een transferbedrag op te strijken en / of het ontvangen van een percentage van het salaris van zijn cliënt.
Spelers kunnen vaak enkel getransfereerd worden in vastgestelde transferperiodes. Dit zijn de periodes waarin een zaakwaarnemer vaak zijn geld verdient. Als de zaakwaarnemer een percentage van het salaris van zijn cliënt ontvangt, dan is er wel sprake van een periode inkomstenbron.
Als zaakwaarnemer namens een club is er wel vaak sprake van een vast, maandelijks salaris. Daarnaast kunnen er bonussen verdiend worden bij het contracteren van spelers voor de club. Deze inkomsten zijn weer variabel.
Bekende zaakwaarnemers
De meeste bekende zaakwaarnemers zijn vertegenwoordigers van spelers. Deze komen het vaakst in de publiciteit, doordat zij bijvoorbeeld namens hun cliënt naar buiten treden of een aandeel in een transfer hebben. In dit lijstje komen dan ook enkel zaakwaarnemers voor die de belangen van spelers behartigen.
- Mino Raiola: bekende cliënten zijn Zlatan Ibrahimović, Mario Balotelli, Paul Pogba, Gregory van der Wiel en Mark van Bommel.
- Jorge Mendes: bekende cliënten zijn Cristiano Ronaldo, Ángel Di María, José Mourinho, Diego Costa en James Rodríguez.
- Jonathan Barnett: bekende cliënten zijn Gareth Bale, Joe Hart, Ashley Cole, Terence Kongolo en Luke Shaw.
- Rob Jansen: bekende cliënten zijn Daley Blind, Leroy Fer, Marco van Ginkel, Dirk Kuyt en Joël Veltman.
- Søren Lerby: bekende cliënten zijn Dries Mertens, Ricardo van Rhijn, Davy Klaassen, Daniel Pranjic en Niklas Moisander.
Competenties van een zaakwaarnemer
Om een succesvol zaakwaarnemer te worden, zijn er een aantal competenties in het bezit dienen te zijn. Allereerst dient een zaakwaarnemer een goede onderhandelaar zijn. Daarnaast zal deze ook snel moeten kunnen anticiperen, doorzettingsvermogen hebben, inlevingsvermogen hebben & klantgericht zijn en tot slot zal een zaakwaarnemer financiële kennis moeten hebben.
Onderhandelen
Een zaakwaarnemer voert vaak contractonderhandelingen namens zijn cliënt. Hiervoor dient deze over goede onderhandelingsvaardigheden te bezitten om een zo goed mogelijke deal voor zowel zijn cliënt als hemzelf uit de onderhandelingen te halen. Hiervoor dient rekening gehouden te worden met de marktwaarde van de cliënt en de interesse in de markt voor de speler. Ook dient de zaakwaarnemer in te schatten hoe belangrijk de speler voor de club is of zal worden.
Anticiperen
Veel transfers in het voetbal worden in de laatste dagen of op de laatste dag van de transferperiode beklonken. Bij plotselinge interesse in de speler in de laatste uren van de transferperiode moet de zaakwaarnemer snel kunnen handelen om een deal nog tot stand te brengen. Het is dus belangrijk dat hij snel op deze situaties kan inspelen en weet welke gegevens en informatie hij op dat moment nodig heeft.
Doorzettingsvermogen
Niet elke speler is even gewild en zeker in de middenmoot en lagere clubs is de vijver van spelers enorm groot. Een zaakwaarnemer die veel spelers in deze categorie heeft zal toch in staat moeten zijn een geschikte club voor zijn speler te vinden. Doorzettingsvermogen is hierbij dus belangrijk. De zaakwaarnemer zal keer op keer clubs moeten proberen te overtuigen van zijn speler.
Inlevingsvermogen & klantgerichtheid
Als zaakwaarnemer vertegenwoordig je voetballers. Deze hebben persoonlijke wensen, zowel financieel als sportief. Het is de taak van de zaakwaarnemer om zo goed mogelijk aan deze wensen te voldoen, omdat de speler anders mogelijk overstapt naar een concurrerende zaakwaarnemer. Om deze persoonlijke wensen zo goed mogelijk in te vullen zal de zaakwaarnemer deze eerst zo goed mogelijk moeten achterhalen. De zaakwaarnemer dient zich in te leven in zijn cliënt en kan daarvan uit aan het werk gaan voor zijn speler.
Aan de andere kant dient een zaakwaarnemer zich in te leven in potentiële clubs. "Waar zijn deze naar op zoek?" en "wat is het budget?" zijn vragen die in kaart gebracht moeten worden voordat een speler kan worden aangeboden. Als de club namelijk niet op zoek is naar een type speler zoals de cliënt of het budget en de salariseisen liggen te ver uit elkaar, dan zijn onderhandelingen vooraf al zinloos.
Financiële kennis
Tot slot dient een zaakwaarnemer over voldoende financiële kennis te bezitten. In elk land zijn de belastingregels verschillend en hier dient rekening mee gehouden te worden tijdens contractonderhandelingen, omdat een speler anders mogelijk alsnog minder verdient dan eigenlijk de wens is. Daarnaast wil de zaakwaarnemer zelf ook een bedrag verdienen aan de onderhandelingen en hiervoor zal hij moeten weten hoeveel hij kan vragen. Hij zal moeten kunnen inschatten hoe hoog de transferwaarde van zijn speler is en de interesse in zijn speler. Op basis hiervan kan hij namelijk een beter contract uit de onderhandelingen slepen, waarmee hij zijn cliënt beter geholpen heeft.