Zelfgemaakte kaartjes verkopen: tips en trucjes

Zelfgemaakte kaartjes verkopen: tips en trucjes Je maakt graag kaartjes. Je hebt er een heleboel en zou ze graag aan de man brengen om wat bij te verdienen. Maar hoe begin je er aan en waar moet je op letten? Rijk zal je niet worden van de verkoop van je kaartjes, maar 't is wel een leuke bijverdienste. Voor het verkopen zelf zal je waarschijnlijk het huis uit moeten, naar beurzen, markten en rommelmarkten. Maar de kaartjes zelf maken is echt thuiswerk! Je kan dus werken wanneer en waar je zelf wil.

Het maken van de kaartjes

Eerste vereiste om je kaartjes te verkopen is natuurlijk dat je kaartjes hebt. En liefst zo veel mogelijk, want mensen hebben graag keuze. Tracht zo veel mogelijk verschillende kaartjes te maken, in verschillende kleuren, met verschillende technieken. Maak ook zo veel mogelijk verschillende kaarten in verschillende thema's. Denk aan geboorte, verjaardag, op kamp, communie, zomaar, kerst, nieuwjaar, Pasen, Halloween, maar ook aan minder leuke dingen als condoleancekaartjes. Maak de kaartjes en vooral de teksten niet te persoonlijk, blijf zo neutraal mogelijk. Voor kerstkaartjes geen jaartallen gebruiken, zo kunnen ze jaren meegaan. Als je bijvoorbeeld schrijft "Veel geluk in 2017" dan zal je ze eind 2017 niet meer kunnen verkopen. Gebruik liever spreuken of tekstjes. Heb je donkere kleuren gebruikt voor je kaartjes (zwart, donkerblauw, bruin) denk er dan aan om een wit tussenblad in je kaartjes te steken. Het is namelijk heel moeilijk om op de donkere kleuren te schrijven, iets wat de mensen niet gaan appreciëren.

Het voorbereidende werk

Eens de kaartjes gemaakt zijn, is er thuis nog wat voorbereiding aan.

Jezelf kenbaar maken

Zet op de achterkant van de kaart je gegevens. Ofwel kan je een klein stempeltje laten maken, met daarop je naam en je telefoonnummer. Of een stickertje met dezelfde gegevens. Of je kan een speciale stempel kopen "handmade by.......". Die stempels zijn tamelijk klein en onopvallend wanneer je ze op de achterkant van je kaart zet. Maar zo weten de mensen wie de kaart gemaakt heeft en kunnen ze je contacteren wanneer ze kaartjes nodig hebben voor een speciale gelegenheid (kinderfeestje, communie, trouw, geboorte, etc). Dat is natuurlijk de kers op de taart, want dan ben je pas goed vertrokken met je kaartjesverkoop.

Fotoboek

Vele kaartenmaaksters nemen ook foto's van elke kaart die ze maken. Steek je foto's in een album dat je ook kan meenemen en tentoon kan stellen. Zo kunnen de mensen er in bladeren en weten ze wat je nog allemaal kan. Heb je een blog of een webwinkel, vergeet dan niet om ook hiervoor reclame te maken door middel van visitekaartjes.

De kaartjes beschermen

Steek elk kaartje in een plastiek zakje. Dat beschermt de kaartjes tegen stof. Bovendien oogt het een stuk professioneler en het behoedt tevens de kaarten voor vet- en andere vlekken van de vuile handen van hotdog en hamburger etende bezoekers.

Duidelijke prijs

Daarna moeten de kaartjes ook geprijsd worden. Maak of koop kleine stickertjes die je overal in dezelfde hoek kleeft. Schrijf hierop de prijs per kaart. Niet alle kaartjes kosten immers hetzelfde. In de ene kaart is meer werk gekropen, in een andere zit meer of duurder materiaal. Zit je op een beurs en moet je even weg (toilet, eten gaan halen) dan weet je maat tenminste wat hij of zij voor de kaart moet vragen. Je kan ook een bordje maken, geschreven of op een lei. Hierop zet je dan de prijs per kaart en eventueel een aanbieding (bijvoorbeeld 1 kaart 1,50 euro - 10 kaarten 12 euro). Zo weten de mensen waar ze aan toe zijn, want vele mensen durven niet goed vragen stellen omdat ze bang zijn dat ze dan moeten kopen.

Afrekenen

Indien iemand meerdere kaartjes heeft gekocht, verpak je die netjes in een klein plastic of papieren zakje. Daarna reken je af. Zorg er voor dat je genoeg kleingeld bij hebt, want het gaat hier natuurlijk om kleine bedragen. Zorg ook voor een geldkistje of een handige portemonnee, zodanig dat je niet te lang naar geld moet zoeken. Ben je een "echte" boekhouder, neem dan ook een klein boekje mee waarin je kan noteren welke kaart je hebt verkocht en voor hoeveel. Dat maakt het handiger om daarna je winst uit te rekenen. Heb je foto's van de kaarten in een boek, zet er dan een streep door, zodanig dat mensen weten dat die bepaalde kaart uitverkocht is.

Klasseren

Belangrijk is ook dat de kaarten overzichtelijk worden aangeboden. Leg ze dus per categorie: geboorte, verjaardag, condoleances, kerst, nieuwjaar, zo maar, etc. Zo weet je zelf ook onmiddellijk waar je moet gaan zoeken wanneer de mensen je iets vragen.

Het verkopen

Je kan de kaartjes nu gaan verkopen. Er bestaan natuurlijk gespecialiseerde hobbybeurzen, maar het is niet zo'n goed idee om daar zelfgemaakte kaartjes te gaan verkopen. Mensen die naar zulke beurzen gaan, maken over het algemeen zelf kaartjes en gaan dus zulke kaartjes minder kopen. Denk eerder aan een markt, kerstmarkt, rommelmarkt, een shoppingcenter, een braderij, etc. Plaatsen waar ook mensen komen die niet veel afweten van zelf kaartjes maken. Zij zullen meer onder de indruk zijn van je kunst en kunde. Je zal wel moeten opletten, want op sommige openbare plaatsen zal je een leurderskaart op zak moeten hebben om te mogen verkopen.

Je kan ook eens gaan polsen bij boekenwinkels, krantenhandelaars, bakkers, bloemisten, winkels waar gadgets worden verkocht., etc. Misschien willen zij wel een klein standje voor je opzetten. Hier zal je dan waarschijnlijk wel een deel van je winst moeten delen met de winkelier.

Een andere manier om je kaartjes aan de man te brengen, is ze verkopen aan familie, vrienden, kennissen en collega's. Ben je erg goed, dan kan mond-aan-mond reclame soms wonderen doen. Ook hier is het aanbrengen van je gegevens op de achterkant van de kaart een wondermiddel om gratis reclame te maken.

Vergeet ook internet niet! Je kan een eigen webwinkel aanmaken. Of je kan beginnen met een webwinkel bij Etsy of Folksy. Je kan je kaartjes ook trachten te verkopen via Ebay, Marktplaats.nl of 2dehands.be.

Op een beurs of een markt

Uitstallen van de kaartjes

Wanneer je je kaartjes op een beurs of op een markt verkoopt, moet je je kaartjes overzichtelijk tentoonstellen. Zoals gezegd, kan je ze best per thema klasseren. Het meest actuele thema zal je het meest in de picture moeten zetten. Kerstkaarten rond de kerstperiode, kaarten met als thema Pasen rond Pasen, communiekaarten rond de maand mei, etc. Ofwel leg je je kaartjes overzichtelijk op de tafel. Ofwel kan je presentatiebakjes kopen of maken waar je ze inzet. Je kan er ook enkele aan een waslijn hangen. Je kan ze ook onder elkaar op een touw vastmaken. De kunst is om zoveel mogelijk kaartjes zichtbaar te maken, zodanig dat de mensen ze zien zonder echt te moeten stoppen. Wanneer iemand gecharmeerd is door een mooi kaartje, zal die persoon eerder geneigd zijn om de kaart mee te nemen, zelfs al heeft die persoon dat kaartje dan niet echt nodig. Zo iemand zal dan nooit stoppen om echt in een bak te gaan zoeken.

Vriendelijkheid

Het spreekt vanzelf dat je altijd vriendelijk en behulpzaam moet zijn. Mensen zullen soms ook vragen stellen over hoe een kaartje gemaakt is. Je zal ze dan een aantal tips en trucs moeten prijsgeven. Geef je zelf workshops, of heb je een webwinkel, zorg er dan voor dat je visitekaartjes bij hebt, zodanig dat je ook reclame kan maken voor die workshops of je webwinkel. Kopen de mensen meerdere kaartjes, zorg dan ook voor kleine zakjes waar je de kaartjes netjes kan insteken. Zulke zakjes kan je kopen in winkels als bijvoorbeeld AVA papierwaren.

Zo, met al deze tips rest er je niets anders meer dan een plaatsje op een beurs of markt te reserveren en aan de slag te gaan! Of om je eigen webwinkel op te starten. Veel succes!
© 2011 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wenskaarten: wat te doen met zelfgemaakte kaarten?Wenskaarten: wat te doen met zelfgemaakte kaarten?Je maakt graag kaartjes, maar je weet niet voor wie of waarvoor. Je hebt geen grote familie en je vrienden appreciëren j…
Bijverdiensten voor thuiswerkBijverdiensten voor thuiswerkWie zich intensief inzet in de wereld van het thuiswerk kan aardig wat bijverdiensten binnen halen. Toch zijn hier ook r…
Doorverkoop kaartjes voor concerten voorlopig niet verbodenDoorverkoop kaartjes voor concerten voorlopig niet verbodenMojo Concerts is het bedrijf dat in Nederland de kaartverkoop doet voor popconcerten. Zwarthandel is een groot probleem.…

Welke eigenschappen bezit een goede bedrijfsleider?Welke eigenschappen bezit een goede bedrijfsleider?Om een goede bedrijfsleider te zijn en dus veel geld te kunnen verdienen met je bedrijf, moet je niet alleen maar veel k…
Effectief en Efficient vergaderenEffectief en Efficient vergaderenVergaderen is voor velen een saaie, lange bijeenkomst en vaak ook zonder nuttige uitkomsten. Vaak is vergaderen ook meer…
Reactie

Anita de Win, 14-03-2017
Momenteel ben ik mijn eerste stappen aan het zetten om (o.a.) zelfgemaakte kaartjes te gaan verkopen, maar het is moeilijk om zomaar vanzelf te weten wat je moet doen en waarop je moet letten. En dan kom ik toevallig op deze website terecht waar ik nét vind wat ik nu nodig heb, dus heel erg bedankt daarvoor! Reactie infoteur, 15-03-2017
Blij dit te horen! Veel succes met de verkoop!

Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 10-05-2017
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.