Procesverbetering met behulp van Value stream mapping

Procesverbetering met behulp van Value stream mapping Value stream, of in het Nederlands ‘waardestroom’, is een middel om processen in een organisatie in kaart te brengen en te verbeteren. Een Value Stream Map brengt alle activiteiten in kaart, die gedaan worden om een bepaald product te realiseren. Hierbij kijkt men van de grondstof tot het eindproduct. Vervolgens kan er een Value stream map voor de gewenste situatie worden opgesteld. Door veranderingen door te voeren kan met werken naar de gewenste situatie. Door een Value Stream Map op te stellen kan bekeken worden welke product en informatiestromen er door de organisatie lopen. Op deze manier wordt inzichtelijk gemaakt wat er allemaal speelt om een eindproduct tot stand te brengen. Wanneer men een verbeteringstraject gaat opstarten, zal altijd eerste een Value Stream Map van de current state gemaakt worden. Hierin wordt alles beschreven zoals het op dit moment van toepassing is. Vervolgens wordt er een Value Stream Map gemaakt voor de gewenste situatie. Hierin zijn verbeteringen doorgevoerd, waardoor er goedkoper en/of sneller geproduceerd kan worden. Vervolgens moet er gekeken worden hoe men van de current state naar de future state kan komen. Hiervoor zullen bepaalde acties opgestart moeten worden.

Het opstellen van een Value stream map current state

De eerste stap in het verbeterproces is het opstellen van een value stream map voor de current state. Hierin wordt weergegeven hoe de processen, informatiestromen en productstromen in de huidige situatie lopen. Het value stream mappen begint met het in kaart brengen van de deur-tot-deur processen. Hierin worden processtappen niet meegenomen, maar wordt een proces zoals lassen als één proces gezien. De iconen die gebruikt worden voor een value stream map mogen zelf opgesteld worden. Op internet zijn ook tal van templates te vinden. Het is niet belangrijk welke iconen je gebruikt, maar het is wel van belang dat je in een project dezelfde iconen gebruikt en dat de betekenis hiervan voor iedereen duidelijk is.

Tips bij het opstellen van een VSM current state:
  • Verzamel zelf de informatie. Doe dit door zelf in het proces te gaan kijken en niet door te kijken naar ‘hoe het zou moeten’. In theorie werkt alles anders dan in de praktijk.
  • Start met een wandeling van de grondstoffen tot het eindproduct. Dit is belangrijk om een eerste indruk te krijgen van de processen en de flow van het proces.
  • Teken een Value stream map altijd met potlood. Houd een gum bij de hand, want een VSM wordt vaak aangepast en verbeterd. Voor een presentatie kun je de VSM achteraf altijd nog digitaal maken.
  • Breng de value stream alleen in kaart. Iedereen heeft een andere kijk op processen. Wanneer je deze verschillende opvattingen gaat combineren krijg je een vertekend beeld van de value stream.
  • Meet de tijden zelf. Ga niet uit van tijden op papier, maar meet met een stopwatch wat de doorlooptijden en procestijden zijn.

Klant

Begin met het tekenen van de klant (rechtsboven). Een klant en toeleverancier wordt normaal gesproken met een ‘fabriekje’ getekend.Alle stappen die je doet doe je om de klant tevreden te stellen. Je werkt dan ook van achter naar voren, om de waarde voor de klant niet uit het oog te verliezen.

Productieprocessen

De volgende stap is om de standaard productieprocessen te tekenen. Een processtap tekenen we met een procesbox. Wanneer je de value stream voor de deur-tot-deur situatie gaat maken, stelt een proces één processtap voor. Een assemblageproces waar een aantal onderdelen samen worden gevoegd moet dus als één proces gezien worden, het proces ‘assembleren’. Ook een machinelijn waar een aantal productiestappen worden ondernomen dient dit als één processtap gezien te worden, zelfs wanneer er tussenvoorraden aanwezig zijn. In een later stadium kan er een nieuwe value stream worden opgesteld voor het productieproces. Bij iedere processtap dienen een aantal gegevens aangegeven te worden. Per processtap moeten de volgende gegevens toegevoegd worden:
  • Cycle time: Cyclustijd door het proces
  • Changeover time: De omsteltijden van de machines wanneer er een ander product gemaakt moet worden.
  • Aantal mensen: Het aantal mensen dat nodig zijn om dit proces uit te voeren
  • Beschikbare werktijd: De werktijd, exclusief pauzess, vergaderingen, etc.
  • Uptime: De betrouwbaarheid van de machine.

Voorraden

Vervolgens dienen de tussenvoorraden in kaart gebracht te worden. Normaal wordt hier een driehoek met de “I” van Inventory gebruikt. Ook dient er aangegeven te worden hoe groot deze tussenvoorraad is en hoelang het duurt voordat deze voorraad op is.

Transport

Ook het transport moet in kaart gebracht worden. Hierbij denken we aan extern transport van een leverancier of naar een klant. Een transportbeweging wordt aangegeven met een icoon van een vrachtwagen. In geval van ‘shipping’ kan ook gebruik gemaakt worden van een icoon met een boot. Een brede pijl geeft aan in welke richting het transport plaatsvindt.

Informatiestromen

Daarna is het zaak om de informatiestromen in kaart te brengen. Informatiestromen zijn zeer belangrijk bij het opstellen van een Value Stream map. Informatiestromen zijn voor het oog niet zichtbaar maar kosten vaak wel erg veel tijd. Door de informatiestromen mee te nemen in de Value Stream map wordt ook dit inzichtelijk. Een fysieke informatiestroom, zoals handleidingen of andere documentatie, wordt aangegeven door een dunne pijl. Digitale informatiestromen, zoals het invoeren van gegevens in een digitaal systeem, worden aangegeven met een dunne pijl in de vorm van een bliksemschicht. Denk vooral aan informatiestromen die te maken hebben met aansturing door voormannen of planning.

Tijdslijn
De laatste stap in het opstellen van een Value stream map voor de current state is het opstellen van een tijdslijn. Teken een tijdslijn onder de processen om de productielooptijd te bepalen. Op de tijdslijn kun je per proces in kaart brengen hoe lang het duurt om een proces te doorlopen. Tussen de processen kan aangegeven worden hoeveel wachttijd er tussen de processen plaatsvindt. Wanneer je al deze tijden bij elkaar optelt kun je de doorlooptijd van een product bepalen. Vergeet niet de doorlooptijden van de tussenvoorraden mee te rekenen!

Na het doorlopen van de bovenstaande stappen heb je een Value stream map voor de current state opgesteld. Hierdoor is inzichtelijk gemaakt hoe de processen op dit moment lopen, om tot een eindproduct te komen. De volgende stap is het opstellen van een Value stream map voor de current state.

Het opstellen van een Value stream map future state

Het doel van het maken van een Value stream map is het verbeteren van een proces en het elimineren van verspillingen. Hiervoor is het belangrijk om een Value stream map voor de gewenste situatie op te stellen. Zo’n VSM noemen we een Value stream map future state. Hierin wordt de gewenste situatie weergegeven, zodat deze vergeleken kan worden met de VSM van de current state. Op deze manier kan bekeken worden wat veranderd moet worden om tot de future state te komen. Deze veranderingen zijn verbeteringen en nemen verspillingen weg uit het proces. Hieronder volgen een aantal kritische vragen waarmee je een goede future state kunt opstellen.

Kritische vragen bij het opstellen van een VSM future state:
  • Is de takttijd zo dicht mogelijk bij de wensen van de klant? Vindt er geen overproductie of onderproductie plaats?
  • Waar kun je de continue flow processen inzetten?
  • Op welke punten heb je een kanban systeem nodig om productieprocessen pull te besturen?
  • Op welk deel van de productielijn ga je de productie plannen?

Met deze methodiek is het dus mogelijk om processen in organisaties te verbeteren, waardoor doorlooptijden en productiekosten afnemen. Zelf ervaring met het maken van een Value stream map? Laat een reactie achter om zo een andere kijk op het proces van Value stream mapping te krijgen.
© 2012 - 2024 Timkraai, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe bepaal je de Lean-heid van een organisatieHoe bepaal je de Lean-heid van een organisatieVeel mensen hebben wel eens gehoord van Lean Manufacturing. Maar hoe Lean is je eigen organisatie eigenlijk? Aan de hand…
Twitch: hoe begin je een stream op Twitch?Twitch: hoe begin je een stream op Twitch?Twitch.tv is een website waar je je games kunt streamen. Mensen kunnen dan zien hoe jij je game speelt en met je communi…
Twitch: hoe krijg je meer kijkers op Twitch?Twitch: hoe krijg je meer kijkers op Twitch?Ben jij een streamer op Twitch en wil je graag dat je ook daadwerkelijk bekeken wordt? Er zijn enkele punten waar je rek…

Lewin's change modelDoor de tijd zijn er verschillende theorieën met betrekking tot veranderingen binnen een organisatie tot stand gekomen.…
Bronnen en referenties
  • Learning to see - Mike Rother & John Shook
Timkraai (50 artikelen)
Gepubliceerd: 23-02-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Management
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.