Presenteren, van nature of aangeleerd?

Presenteren, van nature of aangeleerd? Het is een gegeven dat niet iedereen even goed een presentatie kan geven. De ene heeft van nature een bepaalde flair waarmee hij of zij de droge powerpoint sheets weer te presenteren. De luisteraar in de zaal raakt geboeid en laat zijn oog van de presentatie glijden naar degene die het presenteert. Met juiste toon aanslaan prikkel je je luisteraars, houd je ze geboeid en laat je ruimte voor interactie. Maar wat als je dit van nature niet hebt, maar presentaties geven hoort wel bij je vak?

Vergadertechnieken

De cursussen worden in combinatie en los gegeven, vergader- en presentatietechnieken. Toch is het vanuit de praktijk handig bij een presentatie ook voldoende vergadervaardigheden te hebben. Denk alleen maar aan een bepaald onderwerp wat een discussie op kan leveren. Hier moet je deels de reguliere vergadertechnieken op los laten.
Waar moet je zoal aan denken:
  • Focus op het onderwerp, oneigenlijke vragen of opmerkingen pareren.
  • Rust in de ruimte, iedereen het goed kunnen volgen dus wie de rust verstuurd moet teruggefloten worden (bij voorkeur op een subtiele manier)
  • Taalgebruik, als het taalgebruik van de vraagsteller niet helder genoeg is e/o niet duidelijk hoorbaar, herhaal de vraag dan bij voorkeur kort samengevat.
  • Werk ergens naar toe, als er argumenten over en weer komen en dit leidt tot discussie hoeft dit geen probleem te zijn als je maar naar een eindpunt werkt.

Er zijn nog wel meer zaken waar je op moet letten, maar een levendige presentatie is meestal de meest interessante. Naast een aantal basiszaken die je neerlegt op een manier dat het mensen triggert, levert het ook vaak nog iets op. Andere invalshoeken komen aan bod en mensen krijgen de kans niet in te dutten.

Presentatietechnieken

Als je naar je rol voor de groep kijkt zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Enkele van de belangrijkste worden hier kort toegelicht:
  • Goede voorbereiding, is de presentatie goed doorgenomen te hebben, mogelijke sitestaps ergens op te schrijven en mogelijke punten van discussie op het netvlies te krijgen. De tijd voor de presentatie en mogelijkheid voor discussie moet toereikend zijn. Op de dag zelf is goedwerkend materiaal een must, checken dus. Presentatie moet klaar staan en met een druk op de knop werken. Gebruik je andere visuele ondersteuning moet dit ook vooraf goed getest zijn.
  • Uiterlijk, het is altijd handig er neutraal uit te zien tijdens een presentatie. Zo verleg je niet onbedoeld de focus naar slordige of anderszins opvallende kleding, sterk afwijkende haarkleur, afgetrapte schoenen etc.etc.
  • Houding, zorg dat je een open houding aanneemt voor een groep en “toegankelijk” bent. Voorkom dat je (deels) met je rug naar de groep komt te staan.
  • Taalgebruik, het taalgebruik van de spreker is belangrijk. Niet te snel praten en duidelijk articuleren. Grof taalgebruik schoffeert over het algemeen.
  • Verbalen en non-verbale communicatie, erg belangrijk om dit voor jezelf en de groep in beeld te houden. Door non verbale communicatie kan je veel informatie opdoen uit de groep en biedt je de mogelijkheid hier desnoods tijdens de presentatie iets mee te doen.

Tot slot

Heb je niet van nature dat om een groep geboeid naar je te laten luisteren, dan is een cursus geen overbodige luxe, het voorkomt gestotter en het niet over het voetlicht krijgen wat je eigenlijk wil presenteren. Dat wil niet zeggen dat je na de cursus je het wel tot je 2e natuur hebt gemaakt, maar oefening baart kunt. Met een cursus heb je wel de basistechnieken in beeld en vandaar uit je skills opbouwen is een prima uitgangspunt.
© 2008 - 2025 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De opbouw van een presentatieDe opbouw van een presentatiePresenteren, een steeds belangrijker element van het studie- of werkveld. Iedereen vind het spannend om een presentatie…
Hoe geef je een goede Powerpoint presentatieHoe geef je een goede Powerpoint presentatieZakelijke presentaties worden steeds vaker gegeven met behulp van een Powerpoint presentatie. Met Powerpoint maak je op…
Hoe maak je een profielwerkstuk?Hoe maak je een profielwerkstuk?Ga je dit jaar naar HAVO 5 of naar VWO 6, dan moet je eraan geloven. Dit jaar moet je je profielwerkstuk maken én er een…
Inhoud en schrijven gebruikshandleiding / machine-instructieEen gebruikershandleiding, gebruikersinstructie, machine-instructie, lesinstructies voor machines, verkorte gebruiksinst…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 17-12-2008
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.