Windmolenpark Gemini ten noorden van de Waddeneilanden
In de Noordzee, ongeveer 85 kilometer boven Schiermonnikoog, is een windmolenpark gepland dat de naam Gemini heeft gekregen. Het offshore windmolenpark werd in 2015 en 2016 gebouwd en is op 8 mei 2017 geopend. Het windmolenpark levert duurzame energie. Volgens het Energieakkoord moet Nederland in 2020 14 procent van de energie duurzaam opwekken. Het Kabinet kiest voor windenergie om dat percentage te bereiken. Gemini staat borg voor 600 MW.
Windpark Gemini
Windpark
Gemini bestaat uit twee naast elkaar gelegen windparken in de Noordzee. Ze liggen op het continentaal plat, ongeveer 85 kilometer benoorden Schiermonnikoog en Ameland. De Nederlandse autoriteiten, Rijkswaterstaat, kende de vergunning toe in 2009. De bouw van de parken start in 2015 en in het voorjaar van 2017 wordt de eerste stroom geleverd. De windparken worden aangesloten op het landelijke 380 kV-hoogspanningsnet. Speciaal daarvoor wordt een elektriciteitsverbinding tussen de windparken en het 380 kV schakel- en transformatorstation Oudeschip in de Eemshaven gelegd. De aansluiting van de offshore windparken op het landelijk hoogspanningsnet valt onder de Rijkscoördinatieregeling. Dit betekent dat de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu hierin gezamenlijk optrekken.
Typhoon
Gemini bestaat uit twee projecten:
Buitengaats en
ZeeEnergie. Beide projecten zijn van Typhon Capital, de holding van Typhoon Offshore en Climate Technologies. Beide bedrijven houden zich bezig met duurzame energie. Typhoon Offshore is de projectontwikkelaar, het bedrijf dat locaties aankoopt voor windparken op zee. Het bedrijf is er mee bezig tot en met de financiering. Daarna verkoopt Typhoon haar belang. Tyhpoon bouwt en beheert geen parken.
Buitengaats en ZeeEnergie
De twee offshore windparken in de Noordzee produceren elektriciteit uit windenergie met een capaciteit van 600 MW. Daarmee kunnen 785.000 huishoudens oftewel 1.540.000 inwoners per jaar aan stroom worden geholpen. Dat is nagenoeg gelijk aan het aantal mensen dat in de drie noordelijke provincies van Nederland woont en is gelijk aan een vermindering van de uitstoot van 1.250.000 ton CO2.
Buitengaats en
ZeeEnergie zijn elk goed voor 300MW.
Wind
Windpark Gemini ligt in een gebied met uitstekende windcondities - tot 10m / s - en waterdiepte tussen 28 en 36 meter.
De Wind Turbine Generators (WTG 's) worden op pilaarfunderingen geïnstalleerd en aangesloten op twee offshore transformator platforms. Van daaruit lopen twee sets van 100 km kabel die de stroom exporteert naar het onshore openbare net, dat in handen van TenneT is.
- Gemini is twee keer 34 km2 groot;
- Ashoogte is 88,5 meter vanaf zeeniveau;
- Rotor diameter is 130 meter.
Werk en kosten
De bouw en installatiefase biedt ongeveer 500 voltijd banen. In de operationele fase kunnen er 120 mensen voltijd werken.
Een van de grootste investeerders in Gemini is Northland Power Inc, een Canadees bedrijf dat in groene projecten investeert. Northland Power heeft 60% van de aandelen, Siemens 20%, Van Oord Dredging and Marine Contractors BV 10% en energiebedrijf NV HVC de laatste 10%. De totale bouwkosten van bedragen € 2,8 miljard euro.
Vermogen
Het park gaat bestaan uit twee delen met elk 75 turbines. Het ene deel ligt ten noorden van Ameland en het tweede deel benoorden Schiermonnikoog. De windturbines zijn van het type Siemand SWT-3.6, met elk met een vermogen van 4 megawatt (MW). Het windmolenpark wordt ontwikkeld door een consortium onder leiding van Northland Power. Van Oord is hoofdaannemer. De partijen brengen in totaal zo’n 500 miljoen euro eigen vermogen in. In januari 2014 is de financiering succesvol afgerond. Een consortium van tien internationale banken, waaronder ABN AMRO, draagt 950 miljoen euro aan het project bij.
Het ministerie van Economische Zaken draagt een subsidie voor duurzame energie (SDE) van 4,5 miljard euro bij voor de exploitatie in de eerste vijftien jaar. De subsidie is nodig om de relatief dure stroom die via een offshorepark wordt verkregen te laten concurreren met stroom uit energiecentrales op land. HVC maakt aanspraak op 15% van de geproduceerde groene stroom die daarmee beschikbaar komt voor haar aandeelhouders, 48 Nederlandse gemeenten en 6 waterschappen.
Overheidsbijdrage
Gemini ontvangt per ton dat er minder CO2 wordt uitgestoten een overheidsbijdrage van 240 euro. De bijdrage vanwege het Europese emissiehandelssysteem (ETS) is een financiële prikkel om de uitstoot van CO2 te verminderen of te investeren in koolstofarme technologieën. De Europese Unie streeft naar een emissiereductie van 80% in 2050 ten opzichte van de uitstoot in 1990.
Windpark op zee
Het Zeeuwse nutsbedrijf DELTA heeft in 2014 al een contract afgesloten om gedurende 10 jaar elektriciteit af te nemen van Gemini. Hiermee is DELTA de grootste afnemer van elektriciteit geproduceerd door windparken op zee.
Gemini zal vanaf de kust niet te zien zijn, daarvoor staat het te ver in zee.
Lees verder