Mindful op de werkvloer

Mindful op de werkvloer Feitelijk is het niet zo nieuw om mindful op het werk aan de slag te gaan. Echter, als je er een nieuwe naam aan hangt, dan lijkt het plotseling wel nieuw. Dat je gedoseerd en jezelf dus niet over de kop moet werken, is namelijk niet nieuw. De ratrace waar veel mensen bewust of onbewust in meegaan, is eigenlijk niet goed voor de mens. Dat realiseren steeds meer mensen zich ook wel, maar het is nog steeds reuze moeilijk daar uit te stappen en je eigen pad te volgen. Mindful werken is niet meer of minder dan verantwoord in dit proces te werk gaan. Dat kan, maar dat gaat meestal niet vanzelf. Daar moet je wel wat voor doen.

Wat is mindful

Mindful wil zeggen: achtzaamheid, attent of alert. In een vrije vertaling zoals deze in het alternatieve circuit circuleert, is het zoiets als: ‘bewust leven in het nu’.

Als je het bovenstaande aspect beetpakt, dan lijkt dat – als je er echt voor open staat – relatief eenvoudig in te passen. Je gooit het juk van de ratrace van je af en gaat meer in het nu aan de slag. Dat lijkt eenvoudig, maar de praktijk is een stuk weerbarstiger. Al was het maar dat mensen die in een bepaald patroon zitten het over het algemeen lastig vinden om daar plotsklaps uit te stappen. De aanpak om mindful te gaan werken zal dus wat zorgvuldiger aangepakt moeten worden. Om het toch een tweede natuur te laten worden, is het proces van opknippen in stukken mogelijk het beste. Uiteraard moet het wel een terugkerend ‘ritueel’ worden, anders is de kans klein dat het ook gaat beklijven.

Bron: Stevepb, PixabayBron: Stevepb, Pixabay

Maak een begin…

Focus

Het geldt eigenlijk voor alles, maar als je ergens aan begint dan is het goed om te focussen. Het meest primaire van ieder levend wezen is de ademhaling en daar start je mee. Sta even iets eerder op, ongeveer 10 tot 15 minuten. Zoek een rustig plekje. Als dat gewoon in bed kan (als niemand je stoort) dan is dat ook prima.

Focus op je ademhaling, die van de hoge en soms ook korte ademhaling langzaam over moet gaan naar de diepe buikademhaling. Laat je buik opbollen en weer rustig afplatten. Hout de focus gedurende enkele minuten op de buikademhaling en mocht je gestoord worden, focus je dan steeds weer opnieuw. Afleiding is ook in je werk vaak funest, dus begin er desnoods thuis mee. Als je dagelijks een focusmoment toepast, helpt dit je tijdens de dag beter te concentreren. Bovendien is het een prima start van iedere dag (dus niet alleen de werkdag).

“Mindfulness isn't difficult, we just need to remember to do it.” Sharon Salzberg

Zeg 'nee' tegen multitasken

Behalve dat er steeds meer deskundigen roepen dat multitasken helemaal niet kan of in ieder geval niet goed kan, kan je er ook bewust voor kiezen om één ding tegelijk te doen. Het zal in de praktijk nogal tegenvallen, want alle verstoringen tijdens het werk helpen ons meer richting de multitaskbeweging. Immers, al die verstoringen hebben tijd gekost en die tijd moet je inhalen. Enkele dingen tegelijk kan je weer wat tijdwinst opleveren, toch? Nou daar zijn de meningen inmiddels sterk over verdeeld.

De basis van het feit dat we graag multitasken of minimaal regelmatig willen switchen is het gegeven dat op het moment dat we switchen we de stof dopamine aanmaken… en dat werkt verslavend. Het zal onder de streep ook niet tot meer productie leiden en dus is het terug naar de basis, focus op één ding tegelijk. Op deze wijze ben je beter in staat met je volle aandacht in het hier en nu de taak te vervullen, iemand te berichten, een belangrijk stuk te lezen etc. Tegen alles wat afleiding kan bieden, en daar is e-mail een goed voorbeeld voor, kan je ook ‘nee’ zeggen. Leer de verleiding te weerstaan en met dat ene ding bezig te zijn.

Niet onderduiken

Als je om alle afleiding te weerstaan wegduikt, dan gaat er ook iets niet goed. Het is de bedoeling dat je leert je werk mindful te doen en dus pak je je planning er nog een keer bij. Besef dat jij de baas bent over je planning en dat jij dus ook verantwoordelijk bent. Plan realistisch en realiseer je dus dat er bijvoorbeeld wel eens mensen een praatje maken. Al je afspraken pal achter elkaar plannen, heeft dus geen zin. Ook al lijkt het in je agenda dat je heel productief bent. E-mail is ook een gegeven waar je niet onderuit kunt. Dat hoeft ook niet als je er de tijd voor neemt. Plan een nader te bepalen tijd in (dat is voor iedereen weer anders) en neem dan je e-mail heel bewust door. Dat kan ook opgeknipt worden in twee kortere rondjes, het moet natuurlijk wel in te passen zijn in je werk. Ga er een beetje organisch mee om.

Bron: Alexas Fotos, PixabayBron: Alexas Fotos, Pixabay
Breinpauzes
Breinpauzes zijn belangrijk, want pauzes geven lucht, helpen in creatieve processen en bieden perspectieven op lastige zaken en per saldo is er meer productiviteit. Leren bewust met één ding tegelijk bezig te zijn, nee-zeggen tegen afleiding en realistisch te plannen kost ook tijd. Neem die tijd om het je eigen te maken en te bekijken waar je mogelijk toch nog iets moet veranderen.

Ook als je ergens mee bezig bent en je gaat rondjes draaien in je hoofd, dan is het goed om een kleine breinpauze te houden. Formuleer voor jezelf eerst de vraag waar je nu op vastloopt en parkeer het dan even. Als vanzelf stromen nieuwe zaken op enig moment bij je binnen. Je hersenen reageren vanuit je onderbewuste.

De breinpauze kan je ook nemen als iets tot je komt, waar je nu even niets mee kunt zoals een vraag/verzoek, een opmerking etc. Neem even afstand, laat het een moment bezinken en kom er later op terug. Dan is de kans groot dat je antwoord goed geformuleerd kan worden en dat mogelijk de ander er ook iets mee kan.

Tot slot

Het gaat om een soort bewustwordingsproces en dat gaat meestal met kleine stapjes. Niet star ergens vol in gaan, maar probeer het binnen je eigen contouren organisch op te lossen. Daar kan ook soms wat reistijd voor gebruikt worden. Zolang het maar met een goede focus, binnen je eigen gestelde grenzen en heel bewust gedaan wordt.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mindful mediteren, bewust je dag belevenMindful mediteren, bewust je dag belevenJe ziet steeds meer mensen met enige regelmaat een meditatiemoment voor zichzelf pakken. Gewoon even teruggetrokken in j…
Mindfulness voor mannenMindfulness voor mannenMisschien niet alledaags, want nog steeds is de man voor velen de robuuste figuur die relatief weinig emotie laat zien e…
Mindful de dag inMindful de dag in‘Mindful de dag in’ klinkt heel populair en past in het plaatje van bewust leven, aandacht en balans. Alleen maar werken…
Mindful MovementsMindful Movements is een unieke meditatieve bewegingsvorm die gebaseerd is op houdingen uit yoga, Tai-Chi, Qigong en Kum…

De vele functies van een verpakkingDe vele functies van een verpakkingDe tijd waarbij de verpakking slechts een omhulsel van een product was, is allang verleden tijd. Voor heel veel producte…
PRINCE2 en software testenPRINCE2 en software testenPRINCE 2 wordt al jarenlang in één adem genoemd met software testen. Maar waarom worden zij eigenlijk met elkaar in verb…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
  • Flow magazine, nr. 3 april 2016; “Mindful op je werk”
  • Afbeelding bron 1: Stevepb, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Alexas Fotos, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 15-04-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.