InfoNu.nl > Zakelijk > Onderneming > Beenest gaat via blockchain de concurrentie met AirBnB aan

Beenest gaat via blockchain de concurrentie met AirBnB aan

Beenest gaat via blockchain de concurrentie met AirBnB aan Beenest is het eerste platform dat via blockchain de concurrentie met AirBnB aangaat. Door de voordelen van het gebruik van blockchain denkt Beenest een voordeliger en transparanter platform voor het huren en verhuren van woonruimte te hebben. Het platform, opgericht in 2017, wordt wereldwijd beschikbaar en biedt verhuurders de mogelijkheid om hun woning aan te bieden zoals gebruikelijk is bij AirBnB. Doordat er geen extra kosten nodig zijn voor de financiële afhandeling, is het financieel aantrekkelijk voor zowel huurders als verhuurders. Door het gebruik van blockchain heeft Beenest bovendien geen centrale database, waardoor de verzamelde data, zoals betaalgegevens, veiliger is dan bij AirBnB.

Wat is Beenest?

Beenest is een gedecentraliseerd platform waar een kortstondige verblijfplaats gezocht en aangeboden kan worden. Dit platform is te vergelijken met AirBnB, waarbij AirBnB gebruik maakt van een gecentraliseerde database en gecentraliseerde betaalsystemen. Beenest maakt gebruik van blockchain, waardoor zowel de data als betalingssystemen gedecentraliseerd zijn.

BeeTokens

BeeTokens zijn de betaalmunten voor het Beenest. Kort gezegd: wanneer je een woonruimte wilt huren via Beenest, wordt deze afgerekend met BeeTokens. Deze BeeTokens zijn een cryptocoin, waardoor alle transacties met BeeTokens vastliggen in de blockchain.

Wat is de blockchain

Aangezien de blockchain het belangrijkste onderdeel voor Beenest is om zich te onderscheiden van concurrenten, is het belangrijk om te begrijpen wat de blockchain inhoudt. De blockchain is een openbare database waarin informatie opgeslagen kan worden. In plaats van een centrale database, is de blockchain gedecentraliseerd. Een netwerk aan computers heeft toegang tot de blockchain. Hierdoor wordt de blockchain gezien als een veiligere manier van het opslaan van data. Wanneer een computer de informatie in de database verliest, aanpast of verwijdert, zijn alle andere aangesloten computers nog altijd in staat om de originele informatie in te zien en te delen. Informatie die opgeslagen is in de blockchain, is daarom zeer moeilijk aan te passen of te verwijderen.

Wat zijn de concurrenten?

Er zijn verschillende aanbieders van woonruimte voor een korte duur. Een aantal bekende aanbieders hebben anno 2017 het grootste marktaandeel veroverd.

AirBnB

De grootste concurrent voor Beenest is ongetwijfeld AirBnB. AirBnB biedt woonruimtes aan die door de eigenaren op het platform voor (kortstondig) verblijf worden aangeboden. Voor verhuurders biedt dit de mogelijkheid om extra inkomsten te genereren wanneer hun woonruimte tijdelijk niet gebruikt wordt.

Sinds het ontstaan in 2008 heeft AirBnB een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Eind 2017 biedt AirBnB meer dan 3 miljoen woonruimtes in 192 verschillende landen. Doordat het via AirBnB voor praktisch iedereen mogelijk is om zijn woonruimte aan te bieden, biedt AirBnB talloze alternatieven boven de gebruikelijke hotelovernachtingen.

AirBnB rekent 3% kosten aan verhuurders en 6% tot 12% kosten aan huurders.

HomeAway

HomeAway is het bedrijf achter veel verschillende websites, zoals BedandBreakfast.com, VacationRentals.com en Homelidays.com. Ook HomeAway heeft een breed aanbod in veel verschillende landen, al is het aanbod verspreid over de verschillende websites.

In tegenstelling tot AirBnB komen huurders via HomeAway niet rechtstreeks in contact met de verhuurder. HomeAway verzorgt alle communicatie en boekingen, waar het een 10% marge voor rekent. Deze marge komt volledig op rekening van de huurder. Verder is HomeAway gespecialiseerder in gebieden buiten de grote steden, waar AirBnB vooral veel aanbod in grote steden heeft.

HomeStay

HomeStay biedt, evenals Beenest en de eerder genoemde concurrenten, veel verblijfplaatsen over de gehele wereld. Een belangrijk verschil is echter dat HomeStay enkel verblijfplaatsen aanbiedt waar en wanneer de host ook present is. Waar je bij AirBnB, HomeAway en Beenest vaak een privékamer of zelfs een gehele woonruimte kunt huren, is dit bij HomeStay niet het geval. Je deelt bij HomeStay de woonruimte met de verhuurder en hebt vaak geen privékamer. Hierdoor zijn de kosten over het algemeen relatief laag en heeft HomeStay meer het hostel/couchsurfing-gevoel.

HomeStay rekent 15% kosten aan verhuurders en 0% kosten aan huurders.

Welke voordelen biedt Beenest?

Het gebruik van blockchain geeft Beenest enkele voordelen ten opzichte van hun concurrenten.

Geen extra kosten

Door het gebruik van blockchain verloopt het financiëel proces automatisch. Hierdoor is geen derde partij nodig voor het afhandelen van de financiën. Dit betekent dat Beenest geen extra kosten aan huurder of verhuurder rekent voor het (ver)huren van een verblijfsruimte.

Reviews kunnen niet worden aangepast

Doordat ook reacties in de blockchain worden opgeslagen, kunnen deze niet meer aangepast of verwijderd worden. Dit biedt veel vertrouwen in de reviews. Bijvoorbeeld Yelp is eerder in opspraak geraakt door het aanpassen van (vaak negatieve) reacties. Door deze mogelijkheid weg te nemen, zijn de reviews op Beenest authentieker.

Know Your Customer

Zoals gebruikelijk bij veel blockchainprojecten wordt gebruik gemaakt van het zogenaamde 'know Your Customer'-principe. Iemand die wil deelnemen aan het project, moet zich eerst legitimeren. Meestal gebeurt dit door een standaard formulier in te vullen, een kopie van een identiteitsbewijs plus een selfie met dit identiteitsbewijs op te sturen. Hierdoor is het risico op fraude, vernieling of andere wetsovertredingen geminimaliseerd.

Meningsverschillen worden door de gemeenschap opgelost

Wanneer een meningsverschil ontstaat, bijvoorbeeld wanneer schade is aangericht, treedt de gehele Beenestgemeenschap op als jury. Beide partijen kunnen hun kant van het verhaal toelichten, waarna de gemeenschap stemt op de persoon die in hun optiek gelijk heeft. Vervolgens wordt de partij met de meeste stemmen in het gelijk gesteld.

Wie zijn de oprichters van Beenest?

De oprichters van Beenest brengen veel werkervaring vanuit grote bedrijven als Google, Facebook en Uber met zich mee.
  • Jonathan Chou, CEO Voor Beenest had hij een hoge functie bij Uber. Daarnaast heeft hij ervaring met het starten van bedrijven, waarbij hij al enkele bedrijven heeft doorverkocht aan grote partijen.
  • Tony Tran, CTO Voor Beenest had hij een hoge functie bij Uber en Bizo.
  • Ali Ayyash, Lead Engineer Voor Beenest werkte hij als Lead Engineer voor Google Cloud.
  • Min H. Kim, Head of Business Development Voor Beenest had zij een hoge functie bij Civic Technologies. Verder is zij blockchain adviseur bij meerdere bedrijven, waaronder QuantStamp.
  • Jordan Ong, Head of Product Voor Beenest was hij werkzaam als Project Manager bij Facebook.

Om verder meer (blockchain)expertise binnen te halen, heeft Beenest een team van vijf adviseurs tot zijn beschikking, waaronder de CEO van QuantStamp, Richard Ma.

Wie kan Beenest gebruiken?

Beenest richt zich op iedereen die een woonruimte kortstondig wil huren of verhuren. Doordat Beenest naast BeeTokens ook Bitcoin en lokale munteenheden ondersteunt (al wordt hier een kleine meerprijs voor gerekend), is het niet nodig om kennis te hebben van blockchain of Beetokens te bezitten. Dit maakt iedereen een mogelijke Beenestgebruiker. Zelfs wanneer je eenmalig op vakantie gaat en tijdens je vakantie je woning wilt verhuren, zou je Beenest kunnen gebruiken.

Wanneer iemand al eerder heeft getwijfeld over het aanbieden van zijn woonruimte op AirBnB of een van de alternatieven, kan Beenest juist een welkome toevoeging zijn. Door blockchain, en vooral het 'know your customer'-principe, worden huurders met slechte bedoelingen zo veel mogelijk geweerd. Dit kan Beenest een veiliger gevoel geven dan AirBnB, waar een huurder relatief anoniem kan blijven.

Lees verder

© 2017 - 2020 Quasi, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Blockchain: Toepassingen, globalisatie, voordelen en nadelenBlockchain: Toepassingen, globalisatie, voordelen en nadelenBlockchain is een technologie die vooral bekend is van de digitale valuta Bitcoin. Met blockchain is het mogelijk om dig…
Airbnb: wat is het en hoe werkt het?Airbnb: wat is het en hoe werkt het?Met een gestaag groeiend aantal gebruikers is Airbnb de gemakkelijkste manier om met vrije woonruimte geld te verdienen.…
Woning verhuren via Airbnb: voorwaardenWoning verhuren via Airbnb: voorwaardenSteeds meer particulieren verhuren hun kamer of woning via het populaire Airbnb. Een lucratieve business, de extra inkom…
Mag ik mijn huurwoning verhuren op Airbnb?Mag ik mijn huurwoning verhuren op Airbnb?Je huurwoning verhuren als je zelf op vakantie bent klinkt aantrekkelijk voor veel mensen. In Nederland bieden dan ook m…
Reizen met Airbnb: voor- en nadelenReizen met Airbnb: voor- en nadelenHomesharing heeft sterk aan populariteit gewonnen en wordt door zijn persoonlijke benadering steeds vaker als alternatie…
Bronnen en referenties
  • https://drive.google.com/file/d/1dQS-UzuprobOdKv_yFpJ5vE1DuppvaUR/view
  • https://medium.com/@airbnb_review/top-8-airbnb-competitors-not-who-your-might-think-417d6b3514e0
  • https://s3-us-west-2.amazonaws.com/beenest-public/whitepaper/bee_whitepaper_v3.pdf
  • https://financieel.infonu.nl/beleggen/185864-gonetwork-zorgt-voor-schaalbare-mobiele-cryptotransacties.html

Reageer op het artikel "Beenest gaat via blockchain de concurrentie met AirBnB aan"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Quasi
Gepubliceerd: 28-12-2017
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!