InfoNu.nl > Zakelijk > Onderneming > Chemiebedrijf Dow Chemical

Chemiebedrijf Dow Chemical

Dow Chemical is een internationaal chemiebedrijf dat in Amerika is opgericht. Het bedrijf behoort tot één van de grootsten in zijn soort. De nettowinst van het bedrijf bedroeg omstreeks 2015 1,3 miljard Amerikaanse dollar ofwel ruim 1,1 miljard euro. De 61-jarige Australische Andrew N. Liveris is sinds 2004 CEO van multinational Dow Chemical. Het bedrijf heeft wereldwijd ruim 53.000 werknemers in dienst.

Geschiedenis

Herbert H. Dow richtte anno 1897 het gelijknamige chemiebedrijf Dow Chemical op. Echter heette het bedrijf in eerste instantie Dow Process Company. Deze naam is afgeleid van een door Dow ontwikkeld proces waarmee men broom uit pekel kon winnen door elektrolyse: het Dow Process. Rond 1899 veranderde Dow de naam van zijn bedrijf in The Dow Chemical Company, vlak na de verplaatsing van het bedrijf van Cleveland naar Midland. Sindsdien is het hoofdkantoor daar gevestigd.

Dow Corning is een joint venture (gezamenlijke onderneming), opgericht tijdens de Tweede Wereldoorlog in samenwerking met Corning Incorporated. Dit bedrijf is eveneens Amerikaans en produceert glas, keramiek en aanverwante materialen voor industrieel gebruik. Samen gingen Corning en Dow siliconen produceren voor militair en civiel gebruik. Na de oorlog breidde Dow zijn activiteiten uit over de hele wereld.

Dow Chemical Benelux

Anno 1955 kreeg Dow Europa in het vizier. In Rotterdam werd een handelskantoor opgezet en omstreeks 1964 werd in Terneuzen een nieuwe productielocatie opgebouwd, die anno 2015 geldt als de grootste productielocatie van Dow wereldwijd. De mensen in Terneuzen waren maar wat blij dat Dow deze productielocatie in Terneuzen oprichtte want dit creëerde werkgelegenheid in een tijd waarin de werkgelegenheid juist enorm onder druk stond. Tevens is in Terneuzen ook het hoofdkantoor van Dow Benelux gevestigd.

Het bedrijf begon met zon 275 medewerkers in de Benelux. Dit aantal is rond 2015 ruim zes keer zo groot, namelijk 1752 werknemers. Ook de omvang van het bedrijf in Terneuzen is enorm gegroeid. Het aantal hectare dat Dow in bezit heeft, is sinds de oprichting bijna vier keer zo groot. Sterker nog: het Dow-terrein in Terneuzen heeft een eigen spoorlijn van zon vijftien kilometer lang met dertien laad- en lospunten. Omstreeks 1974 breidde Dow uit met de Mosselbanken in Nederland. Daar neemt men de twee grootste LPG-tanks van Europa in gebruik. LPG is een brandstof en deze tanks maken het makkelijker om in te spelen op de wispelturigheid van de LPG-markt. Ten slotte bestaat sinds 1981 het research- en developmentcentrum zich ook in Terneuzen, het Plastics Technology Center. Na overname van Union Carbide, een Britse fabrikant van een chemisch bestrijdingsmiddel, bekleedt Dow Chemical (de grootste producent van plastic wereldwijd) de tweede plaats op de wereldranglijst van grootste chemiebedrijven in de wereld.

Kernactiviteiten

Dow Chemical produceert basischemicaliën met behulp van naftakrakers (zogenaamde krakers worden gebruikt om oliedestillaten tot bruikbare grondstoffen te kraken). Dow Benelux produceert dan ook basischemicaliën maar daarnaast ook kunststoffen. Verspreid over de Benelux zijn er twintig fabrieken die samen goed zijn voor meer dan 800 chemicaliën en kunststoffen. Deze worden in verschillende producten en toepassingen verwerkt. In de Benelux draait het vooral om halffabricaten: korrels en vloeistoffen die verder worden verwerkt. Men kan producten van Dow Chemical dan ook overal vinden, van voeding tot papier tot geneesmiddelen en verven en coatings. Een voordeel voor Dow is dat de olieprijs anno 2015 sterk gedaald is waardoor het inslaan van grondstoffen een stuk goedkoper is.

Donaties

Dow Benelux heeft een actief donatiebeleid. Reden daarvoor is het bij willen dragen aan lokale en regionale projecten om zo de kwaliteit van leefomgeving duurzaam te verbeteren. Het accent wordt daarbij gelegd op natuur, milieu, onderwijs en sociale voorzieningen. Daar wordt zon 300.000 euro aan besteed per jaar. Een deel daarvan gaat naar eenmalige donaties tussen de 500 en 5000 euro. Denk dan aan kleine, lokale initiatieven zoals het organiseren van dorps- en clubevenementen, jubilea, festivals en aanschaf van materialen. Daarnaast organiseert Dow Benelux een soort wedstrijd voor lokale maatschappelijke projecten waar een grote groep personen in Zeeland voor langere tijd van kan profiteren. Onder de winnende projecten wordt in totaal 100.000 euro verdeeld. De financiële bijdrages waar projecten naar meedingen, variëren van 5000 tot 20.000 euro. Tot slot heeft Dow Benelux een aantal strategische partners die dezelfde doelen nastreven. Onder andere Staatsbosbeheer en het Zeeuwse Landschap zijn partner van Dow. Aan dit onderdeel van het donatiebeleid wordt door Dow zelf invulling gegeven.

Kritiek

Dow Chemical is regelmatig in opspraak geweest. Na de overname van Union Carbide vond er een chemische ramp plaats in een fabriek van Union Carbide, omstreeks 1984. Dow maakte zichzelf niet geliefd door alle aansprakelijkheid voor die ramp af te wijzen. Ook produceerde het bedrijf napalm voor het Amerikaanse leger tijdens de Vietnamoorlog. Daarnaast zouden in Nicaragua mannelijke werknemers van een bananenplantage mogelijk steriel zijn geworden dankzij een wormdodend middel dat Dow Chemical produceerde voor het bedrijf achter die bananenteelt, Dole Food Company. Deze zaak werd echter verworpen door de rechter in Los Angeles. Tevens zou Dow Chemical een plutioniumfabriek hebben uitgebuit waardoor de omgeving mogelijk met radioactief stof is vervuild. Ook in deze zaak werd het chemiebedrijf vrijgesproken, in beroep. Er loopt ook een rechtszaak tegen Dow vanwege silicone in lekkende borstimplantaten die door Dow geleverd zouden zijn en tot slot wordt Dow Chemical ook in verband gebracht met een verloren oogst nadat men pesticide van Dow heeft gebruikt.

Dow Chemical op de beurs

Dow Chemical is een genoteerd bedrijf op de NYSE (New York Stock Exchange) onder de noemer DOW. Anno 2015 is de waarde van Dow-aandelen met bijna vijf procent gestegen ten opzichte van 2014. Omstreeks november 2015 is de waarde van een aandeel van Dow Chemical zon 51,84 Amerikaanse dollar waard. Deze prijs schommelt veelal tussen de 35 en 54 Amerikaanse dollar.

Lees verder

© 2015 - 2019 Belegger, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De paranormaal beurs: een nieuwe ervaring!De paranormaal beurs: een nieuwe ervaring!In bijna elke stad van enige omvang wordt er weleens een paranormaal beurs georganiseerd. Maar wat is dit eigenlijk voor…
Koninklijke DSM N.VDSM is een Nederlands chemiebedrijf. Het bedrijf is in meerdere landen actief en heeft honderden vestigingen over de hel…
Beleggen: Markt en BeursBeleggen: Markt en BeursBeleggen is het laatste decennium erg populair geworden. Steeds meer particulieren zien het als een mooie manier om wat…
De Bombay Stock Exchange, de beurs van BombayDe Bombay Stock Exchange, de beurs van BombayDe Bombay Stock Exchange telt meer dan 4500 bedrijven en bestaat al ruim 200 jaar. De openingstijden zijn vergelijkbaar…
Een beurs krijgen om te studeren in het buitenlandEen beurs krijgen om te studeren in het buitenlandStuderen in het buitenland is voor velen een droom, en niet iedereen zal het lukken om ook daadwerkelijk een studie te d…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Dow_Chemical
  • http://www.dow.com/nl-nl/about-dow/donations
  • http://www.dow.com/nl-nl/about-dow/our-company
  • http://www.dow.com/nl-nl/about-dow/history
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Nafta_(koolwaterstof)
  • http://www.nu.nl/beurs/4150279/dow-chemical-profiteert-van-ruimere-marge-plastic.html
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Corning_Incorporated
  • http://www.dow.com/en-us/careers
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Union_Carbide

Reageer op het artikel "Chemiebedrijf Dow Chemical"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Belegger
Gepubliceerd: 11-11-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Special: Chemiebedrijven
Bronnen en referenties: 9
Schrijf mee!