InfoNu.nl > Zakelijk > Onderneming > Vliegmaatschappijen: EasyJet

Vliegmaatschappijen: EasyJet

Vliegmaatschappijen: EasyJet EasyJet is opgericht in Ierland en met meer dan zeshonderd vliegroutes verspreid over meer dan dertig landen dé vliegmaatschappij van het Verenigd Koninkrijk. Deze maatschappij bezit rond 2015 een vloot van tweehonderd Airbus-vliegtoestellen en heeft meer dan 8000 personen in dienst inclusief 2000 piloten en meer dan 4500 man cabinepersoneel. Kortom: EasyJet is een zeer succesvol en tevens beursgenoteerd bedrijf.

Geschiedenis

EasyJet is een grote lowbudgetluchtvaartmaatschappij met een rijke geschiedenis.
 • 1995 Vliegmaatschappij EasyJet wordt opgericht door Stelios Haji-Ioannou die destijds 28 jaar oud was. Haji-Ioannou is een Britse ondernemer van Griekse en Cyprische afkomst. Omstreeks 2015 is hij woonachtig in Monaco. De vluchten beperkten zich anno 1995 tot een route tussen Londen-Luton en Schotland. De vliegtuigen die daarvoor werden gebruikt, werden geleend van British Airways.
 • 1996 EasyJet breidt uit naar Europa.
 • 1997 EasyJet digitaal beschikbaar, dankzij lancering van een eigen website.
 • 1998 EasyJet versterkt zich door een aandeel van 40 procent te verwerven van vliegmaatschappij TEA Basel, waaruit later dochterbedrijf EasyJet Switzerland ontstond. Dit bedrijf is gevestigd in de plaats Meyrin. In 2013 was dit bedrijf voor 51 procent in handen van privé-investeerders en voor 49 procent van EasyJet. Er werkten 770 personen.
 • 2000 EasyJet wordt een beursgenoteerd bedrijf op de LSE (London Stock Exchange). Vanaf dit moment is het mogelijk om te beleggen in aandelen van EasyJet. De beurscode van EasyJet is EZJ-L. Anno 2015 is een aandeel van EasyJet 1728,70 euro waard. Let op: deze waarde staat niet vast.
 • 2005 EasyJet breidt haar vleet uit tot honderd vliegtuigen.
 • 2009 EasyJet breidt haar vleet uit met nog eens vijfenzeventig vliegtoestellen, met inmiddels meer dan vierhonderd vliegroutes verspreid over zevenentwintig landen. In totaal heeft EasyJet nu 18 vliegbasissen door Europa en 4000 medewerkers.
 • 2010 Het succes van EasyJet wordt bekroond door het behalen van de nummer-één-positie in het Verenigd Koninkrijk.
 • 2013 EasyJet heeft al meer dan 60 miljoen passagiers vervoerd. In het eerste jaar (1995) vervoerde EasyJet 30.000 passagiers. Anno 2000 waren dat al 6 miljoen passagiers en anno 2005 waren dat er zelfs al 28,6 miljoen. De magische grens van 50 miljoen passagiers werd bereikt anno 2011.

Verdienmodel EasyJet

Men houdt de prijzen bij EasyJet laag door kosten te besparen. Dat doet men op verschillende manieren. Zo betalen passagiers voor maaltijden aan boord, wordt er niet samengewerkt met reisagenten en wordt meer dan 90 procent van alle vliegtickets via internet verkocht. Tevens is er geen sprake van klassenonderscheid bij EasyJet. Zo hoeft met geen additionele zaken te regelen, zoals bijvoorbeeld tijdschriften en kranten en verschillende cateringproducten. Daarnaast wordt er streng opgetreden tegen reizigers die te laat zijn (dat kost immers veel geld). Tevens laat men de cabine opruimen door de stewards en stewardessen in plaats van speciaal schoonmaakpersoneel. Door deze werkwijze kan men één heen- en terugvlucht meer maken dan andere luchtvaartmaatschappijen. Door ondanks de kostenbesparingen toch grote luchthavens aan te doen, probeert EasyJet zich te profileren als goedkope optie voor zakelijke reizigers.

De EasyJet-vloot

Waar EasyJet tot 2003 vloog met enkel Boeing 737-300's, vliegt men anno 2003 ook met de Airbus A319. Anno 2011 hebben de Boeings van EasyJet officieel plaats moeten maken voor uitsluitend de Airbus A319 en de Airbus A320. Deze nieuwe Airbus A320 kan 24 passagiers meer vervoeren ten opzichte van de A319. Mede daardoor daalden de kosten per passagier met zo'n 7 procent. Het doel is om straks 70 procent van de vliegtuigen zelf te bezitten en 30 procent te leasen vanwege de flexibiliteit van leasecontracten.

Innovatie

EasyJet is erg actief op het gebied van innovatie. Samen met Airbus introduceerde EasyJet AVOID (Airborne Vulcani Object Imaging Detector). Dit is een nieuw systeem om vulkanische aswolken in de lucht te ontdekken. De ontwikkeling van dit systeem is een gevolg van veel overlast die een IJslandse aswolk veroorzaakte voor het vliegverkeer anno 2010. Naast dit innovatieve systeem houdt EasyJet zich ook bezig met drones om grondinspecties uit te voeren. Het streven voor de toekomst is dan ook om het opkomende 3D-printen in te kunnen zetten om onderdelen op de grond snel te kunnen printen. Uiteraard heeft ook dit kostenbesparing tot gevolg, wat bijdraagt aan het verdienmodel van EasyJet.
© 2015 - 2020 Belegger, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Schadevergoeding bij vluchtvertraging of geannuleerde vluchtSchadevergoeding bij vluchtvertraging of geannuleerde vluchtBij vluchtvertraging of een geannuleerde vlucht heb je in een aantal gevallen recht op schadevergoeding. Dit is wettelij…
Luchtvaartmaatschappij EasyJetLuchtvaartmaatschappij EasyJetEasyJet is een Britse luchtvaartmaatschappij. De luchtvaartmaatschappij is gevestigd op de London Luton Airport. EasyJet…
Hoeveel bagage mag ik meenemen op reis?Op reis gaan doen de meeste mensen met plezier, u wilt dan ook niet voor onverwachte verrassingen op het vliegveld komen…
Beleggen met risicospreidingBeleggen met risicospreidingVoor veel beleggers is het interessant om voor een beleggingsfonds te kiezen, omdat er zo een betere risicospreiding ger…
Traditioneel beleggen versus CFD beleggenTraditioneel beleggen versus CFD beleggenAls u een beginnende belegger bent dan vliegen de beleggersbegrippen je om de oren. Begrippen zoals traditioneel belegge…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Eisenmenger, Pixabay
 • http://www.airportcheck.nl/vliegtuigmaatschappijen/easyjet/
 • http://corporate.easyjet.com/~/media/Files/E/Easyjet-Plc-V2/pdf/investors/results-centre/2015/2015-half-year-results-statement.pdf
 • http://corporate.easyjet.com/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/EasyJet
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Stelios_Haji-Ioannou
 • http://www.dortmund-airport.nl/0335393283e64864/easyjet
 • https://en.wikipedia.org/wiki/EasyJet_Switzerland

Reageer op het artikel "Vliegmaatschappijen: EasyJet"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Belegger
Laatste update: 04-02-2016
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 8
Schrijf mee!