InfoNu.nl > Zakelijk > Onderneming > Plannen om de groei van het aantal zzp'ers in te dammen
nieuws uitgelicht

Plannen om de groei van het aantal zzp'ers in te dammen

Plannen om de groei van het aantal zzp'ers in te dammen Er komen steeds meer zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) in Nederland. Het aantal zzp’ers blijft in rap tempo toenemen en dat kost de Nederlandse schatkist veel geld. Daarom kondigt het kabinet in het najaar van 2014 aan onderzoek te gaan doen naar de groei van het aantal zzp’ers. Met behulp van dit onderzoek wil het kabinet maatregelen vinden om de groei van het aantal zzp’ers terug te brengen.

ZZP’er, freelancer of eensmanszaak

Zzp’er staat voor zelfstandige zonder personeel. Vaak worden de termen zzp’er, freelancer en eenmanszaak door elkaar gebruikt. Dit is echter niet altijd juist. Freelancers kiezen weliswaar vaak voor de rechtsvorm eenmanszaak, maar ze kunnen ook kiezen voor een andere rechtsvorm zoals BV, VOF of maatschap. Daarbij is een eenmanszaak lang niet altijd van een freelancer. Een eenmanszaak kan namelijk ook van een ondernemer zijn die wel personeel in dienst heeft. Ondernemers met een eenmanszaak kunnen zichzelf in plaats van freelancer ook zelfstandig ondernemer noemen. Zzp’er is een breed begrip dat eigenlijk zowel freelancers als zelfstandig ondernemers met een eenmanszaak omvat.

Waarom kosten zzp’ers de schatkist geld?

Zelfstandigen zonder personeel kosten de overheid geld. Dit komt doordat zzp’ers gebruik kunnen maken van verschillende fiscale faciliteiten, namelijk:

  • Zelfstandigenaftrek: Deze aftrek is een fiscaal voordeel voor zelfstandig ondernemers. Iedere ondernemer die voldoet aan het urencriterium van 1.225 uren per jaar heeft recht op zelfstandigenaftrek.
  • Startersaftrek: Startersaftrek komt eigenlijk neer op een verhoging van de zelfstandigenaftrek en is bedoeld om startende ondernemers een extra fiscaal voordeel te geven.
  • MKB-winstvrijstelling: Dit is fiscale aftrekpost op de winst die een onderneming maakt.

Bovenstaande voordelen geven ondernemers de mogelijkheid om een winstgevende onderneming neer te zetten. Dankzij deze voordelen betalen ondernemers nauwelijks belasting over de eerste 24.000 euro die zij omzetten. Maar doordat er door deze fiscale voordelen minder belastinggeld binnenkomt, kost het de overheid veel geld.

Het aantal zzp’ers groeit snel

Het aantal zzp’ers in Nederland neemt in rap tempo toe. Steeds vaker zie je dat bedrijven freelance professionals aannemen in plaats van werknemers. Waar Nederland in 2009 nog maar 632.00 zelfstandigen zonder personeel telde, zijn dat er in 2014 al ruim 800.000. Dit is een enorm snelle toename en zonder maatregelen zullen er naar verwachting in 2020 meer dan één miljoen zelfstandigen zonder personeel zijn.

Onderzoek naar zzp’ers

Deze enorme groei in het aantal zelfstandigen zonder personeel kost de overheid teveel geld en daarom wordt er onderzoek gedaan, zodat er uiteindelijk maatregelen genomen kunnen worden om deze enorme groei in te dammen. De ministeries van Sociale Zaken, Algemene Zaken, Financiën en Economische Zaken voeren dit onderzoek gezamenlijk uit. Het plan is om nog voor januari 2015 met de eerste onderzoeksresultaten en beleidsvoorstellen te komen. Hoogst waarschijnlijk zal het kabinet met plannen komen om de fiscale faciliteiten voor zzp’ers te beperken, zodat het minder aantrekkelijk wordt om als zzp’er te werken. Daarbij zal er waarschijnlijk ook gekeken worden naar hoe het voor bedrijven minder aantrekkelijk kan worden gemaakt om zzp’ers in te huren.
© 2014 - 2018 Kebo, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Aftrekposten ZZPAftrekposten ZZPZZP'ers moeten belastingaangifte van hun inkomen doen. Ze kunnen in aanmerking komen voor verschillende aftrekposten, zo…
De zelfstandigenaftrek 2015, 2016 en 2017De zelfstandigenaftrek 2015, 2016 en 2017De zelfstandigenaftrek 2015, 2016 en 2017 en ondernemersaftrek zijn een belangrijke aftrekpost voor veel zelfstandige on…
Zelfstandigenaftrek 2018 en MKB-winstvrijstelling 2018Zelfstandigenaftrek 2018 en MKB-winstvrijstelling 2018Hoeveel zal de zelfstandigenaftrek 2018 en MKB-winstvrijstelling 2018 bedragen, nu in 2017 enkele politieke partijen wil…
Ondernemersaftrek 2016 & 2017 en 2018Ondernemersaftrek 2016 & 2017 en 2018Wat is de ondernemersaftrek 2016, 2017 en 2018, hoeveel is het, welke zakelijke posten? Welke aftrekposten vallen onder…
Ondernemen: zakelijke aftrekposten 2015Ondernemen: zakelijke aftrekposten 2015Het loon van een ondernemer bestaat uit de nettowinst die door het bedrijf gegenereerd wordt. Bij een eenmanszaak, VOF o…

Reageer op het artikel "Plannen om de groei van het aantal zzp'ers in te dammen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kebo
Gepubliceerd: 02-12-2014
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!