InfoNu.nl > Zakelijk > Onderneming > ZZP'er wil geen verplichte verzekering en pensioen
nieuws uitgelicht

ZZP'er wil geen verplichte verzekering en pensioen

ZZP'er wil geen verplichte verzekering en pensioen Uit onderzoek van Stichting ZZP Nederland is gebleken dat het merendeel van de ZZP’ers in Nederland geen verplichte verzekeringen wil en ook niet verplicht een pensioen op wil bouwen. Dit bleek uit een publicatie van 22 oktober 2014. Ruim 60% van de mensen die de poll ingevuld hebben, wezen de plannen af. De kans is echter groot dat alsnog besloten zal worden tot herziening van het systeem in 2015 of 2016. Dit heeft meerdere redenen, welke hier behandeld zullen worden. De vraag is al met al welke gevolgen dit zal hebben voor de sector en hoe dit aangepakt zal kunnen worden.

ZZP heeft vaak geen verzekering of pensioen

De mensen die zijn begonnen als ZZP’er hebben zelf de keuze gemaakt en hebben gekozen voor de risico’s. Het is niet nodig om de ZZP’ers te gaan betuttelen alsof zij werkgevers zijn, zo stelt de Stichting ZZP Nederland. Het is echter nog maar de vraag hoeveel van de mensen in deze sector bewust gekozen hebben voor de risico’s. In de meeste gevallen is er namelijk ook sprake van simpelweg niet weten wat de gevolgen zullen zijn. Dit wordt pas duidelijk wanneer iemand arbeidsongeschikt raakt of wanneer er gestopt wordt met werken. Hoeveel procent van de ZZP’ers bewust gekozen heeft voor de risico’s van de sector is helaas niet bekend.

AWVN wil verplichte verzekeringen

Werkgeversorganisatie AWVN wil desalniettemin de plannen doorgevoerd hebben. De vraag is in hoeverre dit is om de belangen te behartigen van de ZZP’ers zelf: Als belangenorganisatie voor de werkgevers lijkt er namelijk meer sprake te zijn van het denken vanuit de overige werkgevers, welke veel meer af moeten dragen dan de gemiddelde ZZP’er. Het nieuws had voor de sector niet op een slechter moment kunnen komen. Er is namelijk al sprake van beleidsplannen die het moeilijker gaan maken voor de kleinere zelfstandigen. De financiële voordelen die de gemiddelde ZZP’er ontvangt, zullen zeer waarschijnlijk af worden geschaft in de loop van 2015. Door de voordelen af te schaffen en de verzekeringen verplicht te stellen, samen met het verplicht opbouwen van het pensioen, is er sprake van een lastenverzwaring die niet elke ZZP’er zal kunnen trekken.

Het einde van een sector?

Het is buitengewoon opmerkelijk dat de regering mee wil in deze plannen. De sector van de zelfstandige zonder personeel is namelijk in eerste instantie te danken aan de overheid, die op zoek was naar manieren om meer werkgelegenheid te verschaffen en mensen uit de uitkeringen te krijgen. Nu dit gelukt is, moet er op zoek gegaan worden naar een manier om te gaan bezuinigen, zo lijkt het. Voor de ZZP’ers betekent dit dat er opnieuw gerekend zal moeten worden. Het einde van een sector is het zeker niet, maar de verzwaringen zullen doorberekend moeten worden in de prijzen die gehanteerd worden en de vraag is hoe aantrekkelijk de gemiddelde ZZP’er aan het einde van de rekensom zal blijken. Pas op dat moment kan een inschatting gemaakt worden over de eventuele toekomst. Vooralsnog is het onzeker wat er gaat gebeuren, maar het is duidelijk dat de ZZP geen sector is die veilig is bij de vele bezuinigingen en beleidsaanpassingen die doorgevoerd zullen worden in de nabije toekomst.

Wat is een ZZP'er eigenlijk?

Er zijn veel verschillende betekenissen gekomen van de afkorting ZZP maar de feitelijke inhoud is dat het gaat om een zelfstandige zonder personeel. Dat kan een eenmanszaak betreffen, maar het kan net zo goed vorm krijgen binnen een BV of VOF. De enige voorwaarde is dat er geen sprake is van personeel. Er is één werkend persoon en deze is dus zelf de ZZP'er. Omdat het in feite gaat om een mix tussen een onderneming en een loondienst, is het een sector die overal tussen is komen te vallen. Dit houdt in dat er nog geen verzekeringen of verplichte pensioenen zijn voor deze sector. Dit heeft alles te maken met het feit dat de ZZP nog redelijk jong is en dat de overheid er alles aan gedaan heeft om deze sector op weg te helpen.
© 2014 - 2018 Historia, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Verzekeringen: verzekering bij de aankoop van je huisVerzekeringen: verzekering bij de aankoop van je huisNederland is een land waar je veel verschillende verzekeringen hebt en ze ook bijna overal kan afsluiten. Wanneer heb je…
CAR verzekeringCAR verzekeringDe CAR verzekering is een verzekering die schade vergoed op en rondom een bouwterrein. Wanneer je een huis wilt (ver)bou…
Goedkope verzekering afsluiten: Verzekeringen vergelijkenVerzekeringen beschermen jou als consument als het goed is tegen veel vervelende gebeurtenissen. Maar aan de andere kant…
Snel geld lenen – risico afdekken met een verzekeringSnel geld lenen – risico afdekken met een verzekeringWie een lening aangaat, weet van tevoren niet altijd of dit later tot problemen gaat leiden. Niemand kan immers voorspel…
Schadeverzekeringen niet meer stilzwijgend verlengdSchadeverzekeringen niet meer stilzwijgend verlengdEen grote ergernis van veel mensen is dat ze aan een verzekering vast zitten die ze liever hadden opgezegd. Verzekeringe…

Reageer op het artikel "ZZP'er wil geen verplichte verzekering en pensioen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Historia
Laatste update: 15-12-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!