InfoNu.nl > Zakelijk > Onderneming > Zalando naar de beurs
nieuws uitgelicht

Zalando naar de beurs

De Duitse online modewinkel Zalando is woensdag 1 oktober 2014 naar de beurs in Frankfurt gegaan. Het bedrijf is gevestigd in Berlijn en verkoopt aan klanten door heel Europa. Zalando is in Europa marktleider van online schoenenverkoop en sinds 2010 verkopen ze ook kleding via hun site.

Geschiedenis Zalando

Zalando is in Duitsland in 2008 opgericht door David Schneider en Robert Gentz. Zalano is gebaseerd op de Amerikaanse online modewinkel, Zappos. Zalando begon met schoenen en sinds 2010 hebben ze ook kleding aan het assortiment toegevoegd. In 2010 werden ze ook marktleider van online schoenenverkoop in Europa. In 2009 ging Zalando naar Oostenrijk. In 2010 gingen ze ook naar Nederland en Frankrijk. Vanaf 2011 zit Zalando ook in Groot-Brittannië en Zwitserland en vanaf 2012 zitten ze ook in België, Zweden, Spanje, Denemarken, Finland, Noorwegen en Polen.

Beursgang Zalando

Zalando is 1 oktober 2014 naar de beurs in Frankfurt gegaan. De introductieprijs van de koers van Zalando werd vastgesteld op 21,50 euro per aandeel. Vanwege de grote belangstelling was de openingsprijs van Zalando 24,10 euro per aandeel. Zalando bracht 28,1 miljoen aandelen naar de beurs. Dit is 11,3 procent van het aandelenkapitaal. Hiermee haalde het bedrijf 605 miljoen euro op. De beurswaarde van Zalando is 4,9 miljard euro. De opbrengst van de beursgang wordt gebruikt voor investeringen in het bedrijf.

Aandeelhouders van Zalando

Investment AB Kinnevik (een Zweeds handelshuis) heeft 36,5 procent van de aandelen in bezit. Rocket Internet (een internetbedrijf van de broertjes Samwer) heeft 17 procent van de aandelen in bezit. Anders Holch Povlsen (een Deense fashion investeerder) heeft 10 procent van de aandelen in bezit. Deze aandeelhouders hebben geen aandelen bij de beursgang verkocht.

Omzet Zalando

Zalando heeft in het eerste halfjaar van 2014 een omzet van 1 miljard euro behaald, dit zou betekenen dat ze voor het eerst een winst hebben behaald. Ondanks dat ze nog geen winst hebben gemaakt zijn ze naar de beurs gegaan. In 2013 hebben ze ongeveer 80 miljoen verlies gemaakt en de omzet bedroeg 1,7 miljard euro. De grote kostenpost is de grote voorraad wat niet verkocht wordt. Om winst te kunnen behalen hebben ze bespaart op het marketing budget. Zalando is vooral bekend geraakt om de reclame waarin een postbode met een Zalando pakketje te zien is waar gillende vrouwen op af stormen.

De zusjes van Zalando

Groot aandeelhouder van Zalando, Kinnevik, heeft samen met Rocket Internet geïnvesteerd in zusjes van Zalando. Deze zusjes laten forse groeicijfers zien. Deze zusjes zijn varianten van Zalando voor verschillende werelddelen. Dit zijn de zusjes van Zalando:
  • Lamoda (Rusland)
  • Dafiti (Brazilie)
  • Jabong (India)
  • Namshi (Midden Oosten)
  • Zalora (Azië)

Lees verder

© 2014 - 2019 Belegger, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sale bij Zalando: datum begin uitverkoopSale bij Zalando: datum begin uitverkoopDe webwinkel Zalando bestaat pas enkele jaren maar is nu al enorm populair. Vooral de zomersale en de wintersale zijn en…
Medewerkers gezocht: werken in een winkelMedewerkers gezocht: werken in een winkelEr zijn tal van soorten winkels, denk aan kledingwinkels, elektronicawinkels en woonwinkels. Maar ook supermarkten en pa…
Zalando en hun marketing, slim of irritant?Zalando is een hele bekende schoenen- en fashionsite. Oorspronkelijk is dit bedrijf opgestart vanuit de zolderkamer in 2…
Online schoenen kopenOnline schoenen kopenOnline shoppen is tegenwoordig het nieuwe winkelen. Eigenlijk is online alles te krijgen, dus ook schoenen. Is schoenen…
Voordelen kopen via internet: de webwinkelVoordelen kopen via internet: de webwinkelKopen via het internet heeft een grote vlucht genomen in 2019. De webwinkel en online aankopen doen verslaan de traditio…
Bronnen en referenties
  • http://www.nrcq.nl/2014/10/01/zalando-maakt-debuut-op-beurs
  • http://www.emerce.nl/nieuws/omzet-zalando-tot-nu-toe-ruim-boven-1-miljard-euro
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Zalando

Reageer op het artikel "Zalando naar de beurs"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Belegger
Gepubliceerd: 03-10-2014
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Special: Beursintroductie
Bronnen en referenties: 3
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!