Besluitvorming in organisaties, waar het mis kan gaan

Beslissingen falen de helft van de tijd, vaak zonder daadwerkelijk te beseffen waarom een beslissing faalt. Het voorkomen van verkeerde beslissingen lijkt dan ook nuttig om falen te voorkomen. Maar waar gaat het daadwerkelijk mis?

Beslissingen

Een beslissing nemen wordt gedefinieerd als 'uitspraak over wat moet gebeuren', het vraagt besluitvaardigheid. Dat doe je door actie te ondernemen of door een oordeel te geven over een bepaalde kwestie. Een goede beslissing kun je motiveren met argumenten door voldoende informatie vooraf te verzamelen. Ofwel loopt een beslissingsproces als volgt; probleem definiëren, informatie verzamelen, oordeel vormen en conclusie trekken.

Waar gaat het mis

In de praktijk is het maken van beslissingen niet zo eenvoudig als in bovenstaande beschreven vier stappen. De werkelijk is complex en niet altijd simpel samen te vatten. Dit resulteert er vaak in dat een genomen beslissing achteraf niet altijd de beste beslissing blijkt te zijn. In het boek 'Why decisions fail' geschreven door Paul Nutt worden zeven valkuilen beschreven waarom beslissingen mislopen:

1. Niet in slagen om eisen en / of bezwaren samen te brengen

Ofwel, onvoldoende onderzoek naar onderliggende vraagstukken en zorgen van betrokken mensen. Het eerste bezwaar dat wordt opgeworpen wordt aan gewerkt en daarna worden betrokkenen niet meer gehoord.

2. Negeren van weerstand

Macht en verleiding gebruiken om een beslissing toch door te voeren, ondanks de aanwezige weerstand. Hierdoor worden sociale- en politieke belangen onvoldoende herkend en zullen belanghebbende in een later stadium afhaken doordat ze zich onvoldoende begrepen voelen. Ofwel, er is geen draagvlak gecreeerd.

3. Onduidelijke richting

Een richting wordt gekozen, zonder voldoende argumenten om deze richting te kunnen onderbouwen. Er wordt te weinig tijd besteed aan de doelstelling van het eindresultaat en het proces om naar dit resultaat te kunnen komen.

4. Beperkt uitgevoerd onderzoek

Snel implementeren zonder daadwerkelijk aan de oorzaak of doelstellingen te kijken. Innovatie of andere goede ideeën worden daardoor snel aan de kant gezet om maar direct aan de uitvoering te kunnen beginnen.

5. Misbruiken van evaluatie

Evaluatie gebruiken om kosten te meten, maar niet de baten (of andersom). De evaluatie wordt eenzijdig bekeken, afhankelijk van het doel, om zo in lijn van je eigen beslissing argumenten te zoeken, zonder hierbij naar objectiviteit te streven.

6. Ethische kwesties onvoldoende serieus nemen

Waardes achter ethische kwesties worden vaak onvoldoende herkend, hierdoor worden sommige beslissingen als 'ethisch neutraal' getracht. Echter blijkt in de praktijk vaak onvoldoende tijd gestoken te zijn in de waarde achter een ethische kwestie.

7. Falen om te leren

Dit is wellicht de belangrijkste. Als een beslissing fout gaat hoeft dat niet per defintie erg te zijn, mits de organisatie en besluitvormer er van heeft geleerd. In de praktijk blijkt dit echter vaak lastig en wordt er subjectief naar het proces gekeken.
© 2012 - 2020 Jukito, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Besluitvorming in een organisatieIn een organisatie moeten enorm veel beslissingen worden genomen. Het nemen van besluiten gaat niet zomaar, daarom zijn…
Algemene beginselen van behoorlijk bestuurAlgemene beginselen van behoorlijk bestuurIn het bestuursrecht zijn een aantal beginselen om de relatie tussen overheid en burger te reguleren. Dit zijn aanwijzin…
Medezeggenschap: Iets om rekening mee te houden?Medezeggenschap: Iets om rekening mee te houden?In Nederland hecht men veel belang aan medezeggenschap binnen organisaties. Werknemers willen kunnen meedenken over de v…
Soorten organisatiestructurenIedere organisatie heeft een bepaalde organisatiestructuur. We onderscheiden de lijnorganisatie, de lijn-staforganisatie…

Engelse e-mail voorbeeld - Zakelijk of PersoonlijkEngelse e-mail voorbeeld - Zakelijk of PersoonlijkHoe schrijf je een goede Engelse zakelijke e-mail? En hoe een persoonlijke of informele email? Hier advies bij het opste…
Effectief leiderschapEffectief leiderschapLeiderschap is een vaardigheid die sommige mensen gewoon hebben. Daarentegen is leiderschap ook zeker te leren of in ied…
Bronnen en referenties
  • Paul Nutt: Why Decisions Fail
  • http://www.carrieretijger.nl/functioneren/professionele-eigenschappen/besluitvaardig
  • http://www.encyclo.nl/begrip/beslissing

Reageer op het artikel "Besluitvorming in organisaties, waar het mis kan gaan"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jukito
Gepubliceerd: April 2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Management
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!