InfoNu.nl > Zakelijk > Diversen > Wietplantage in Spanje toegestaan, in Nederland is discussie
nieuws uitgelicht

Wietplantage in Spanje toegestaan, in Nederland is discussie

Wietplantage in Spanje toegestaan, in Nederland is discussie De gemeente Rasquera in Spanje is in 2012 begonnen met het beschikbaar stellen van grond om wietplantages aan te leggen. Men hoopt op deze manier de schulden die de gemeente heeft af te kunnen lossen. Dit dorp dat 8000 inwoners telt heeft een schuld van 1,3 miljoen aan de overheid. De burgemeester van de gemeente stelt dat de cannabis gebruikt zal worden voor medicinale doeleinden. De hennepteelt wordt hiermee uit het illegale circuit gehaald. In Nederland is sedert die dezelfde periode de gereguleerde wietteelt ook in discussie.

Wat is cannabis

We kennen marihuana en hasj als middelen die een verdovende werking kunnen hebben. Het zijn middelen die het bewustzijn veranderen. Zij verruimen de geest. De middelen zijn afkomstig van de hennepplant cannabis sativa. Hasj is de hars van deze plant en marihuana zijn de bloemtoppen. In Nederland vallen cannabisproducten onder de noemer softdrugs. Medicinale cannabis wordt om medische redenen door artsen soms verstrekt als middel bij pijnbestrijding. Te denken valt aan:
 • Misselijkheid
 • Pijn in de spieren
 • Multiple sclerose
 • Pijnbestrijding bij kanker
 • Chronische zenuwpijn.

Cannabis als veilig geneesmiddel

Cannabis als medicijn zal alleen door de arts worden voorgeschreven als andere medicijnen niet helpen.Cannabis die verstrekt wordt door de apotheek heeft altijd dezelfde ingrediënten en dat is belangrijk. Koopt men bij de coffeeshop dan is er minder goed hierop gecontroleerd en ook is er minder gecontroleerd op schadelijke stoffen. Er kan sprake zijn van een andere samenstelling.

Wietplantage in Rasquera

Rasquera is een Catalaanse gemeente met ongeveer 8000 inwoners. Het dorp heeft een schuld van 1,3 miljoen euro.
Het telen van cannabis voor eigen gebruik door particulieren is volgens de Catalaanse wet niet strafbaar. De wiethandel is echter verboden. Men mag tot 5 planten per persoon verbouwen. Om de wet te omzeilen richt men in geheel Spanje stichtingen en verenigingen op zodat men het gebruik waarvan men aangeeft dat het om medicinale doeleinden gaat kan legaliseren. De leden van zo'n vereniging verbouwen hun wiet samen en roken dan samen. Het aantal van deze rokersverenigingen in Spanje stijgt zeer snel. In Rasquera heeft de gemeente in 2012 grond beschikbaar gesteld om wietplantages aan te leggen. Dit zal ongeveer 40 werkplekken op gaan leveren. De burgemeester heeft verklaard dat hij uit het buitenland al verzoeken heeft gekregen om cannabis te leveren. Diverse patiëntenverenigingen zouden al informatie hebben gevraagd om het wietgebruik om medicinale redenen te kunnen stimuleren. De burgemeester van Rasquera hoopt dat andere gemeenten zijn voorbeeld zullen volgen om op deze manier uit de schulden te raken.

Beurzen voor cannabis in Spanje

In Spanje werden in 2011 maar liefst 5 grote beurzen gehouden voor thuistelers van Marihuana. In Barcelona werd een beurs georganiseerd waar 25000 bezoekers kwamen. Het beursgebouw is gelegen naast het politiebureau die de bezoekers hun gang laten gaan. Beelden hiervan waren te zien in het televisieprogramma Reporter wat werd uitgezonden op 2 maart 2012.

Beleid inzake het telen van cannabis in Europa

In België werden in 2011 bijna duizend cannabisplantages vernietigd. Bij de kweek bleek dat erg veel Nederlanders betrokken waren. Nederland kent een streng opsporingsbeleid voor wat betreft de wietplantages. In België waren de groeibenodigdheden vooral geleverd door Nederlandse bedrijven. Reeds in 2006 werd binnen de Europese Unie gesproken over de noodzaak om softdrugs te legaliseren. Portugal heeft het bezit en de aankoop van cannabis uit het strafrecht gehaald. Ook Luxemburg heeft geen moeite met het bezit van softdrugs en pakt alleen het problematische gedrag aan. Door een wijziging in de opium wet van het Verenigd Koninkrijk is men veel minder snel strafbaar bij het bezit en gebruik van cannabis.

Wietplantages in Nederland

In Nederland mag men softdrugs wel kopen en bezitten maar nauwelijks kweken. Voor privébezit mag je vijf planten telen. De jongerenafdeling Jong Gezond Verstand pleit voor een legalisering van softdrugs. De leeftijdsgrens dient wel 18 jaar te zijn. De cannabis die in Nederland wordt geteeld is voor 80% bestemd voor het buitenland. Men schat dat er in totaal 500.000 kilo per jaar wordt uitgevoerd met een waarde van 1,5 miljard euro. De politie in Nederland voert een actief beleid om hennepkwekerijen op te sporen en te vernietigen. Zo worden er in Tilburg alleen al zo'n 200 hennepplantages per jaar opgerold. Toch liep Nederland lange tijd voorop met het gedoogbeleid van softdrugs. Het idee was dat als mensen softdrugs kunnen kopen zij niet snel in handen vallen van handelaren in harddrugs. Maar het telen van hennep voor zakelijke doeleinden is verboden. Nederland heeft veel last van drugstoeristen uit het buitenland. Mede daarom probeert men het beleid te wijzigen en steeds strenger op te treden.

Conclusie van de schrijver

Het lijkt erop dat er in Europa geen vast beleid bestaat omtrent softdrugs. Het Spaanse dorp Rasquera maakt hier op handige wijze gebruik van. Of dit de juiste wijze is voor een gemeente om uit de schulden te geraken is de vraag. Het beleid van Nederland op het gebied van hennepteelt is dat men strafbaar is als men iets dergelijks op touw wil zetten. In Spanje volgt men een geheel ander beleid en tracht zo de schulden te verlichten.

Wetsvoorstel september 2016

In Nederland werd in september 2016 een wetsvoorstel ingediend om de cannabisteelt te gaan reguleren.Dit wetsvoorstel heeft de meerderheid in de Tweede Kamer. Hierbij wil men gecontroleerde telers vergunning verlenen voor de teelt van cannabis. Het is vreemd dat coffeeshops wel softdrugs mogen verkopen, maar men mag niet aankopen. Dit leidt tot vreemde situaties waarbij goedwillende eigenaren van coffeeshops moeten onderhandelen met criminelen. Men wil trachten de wet te verruimen zodat op gecontroleerde wijze cannabis geteeld mag gaan worden. Op 21 februari 2017 werd het wetsvoorstel met een kleine meerderheid in de tweede kamer aangenomen. Dat wil niet zeggen dat hiermee de zaken zijn gereguleerd want het voorstel moet eerst naar de Eerste Kamer waar men geen meerderheid verwacht. Dit voorstel zal echter pas in de Eerste Kamer behandeld worden ná de verkiezingen die op 15 maart gehouden worden.
© 2012 - 2018 Celientje1, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hennep (cannabis) levert niet alleen wietDe meeste mensen kennen hennep of cannabis als de plant waar wiet van gemaakt wordt om joints te roken. De hennepplant h…
Wetgeving rondom cannabisHet drugsbeleid in Nederland is gecompliceerd en zorgt vaak voor onduidelijkheden. De wetten zijn tegenstrijdig en de gr…
Medische wiet vergoed door Achmea in basispakketMedische wiet vergoed door Achmea in basispakketMedische wiet die mensen gebruiken bij bijvoorbeeld chronische pijn of kanker wordt vanaf 1 januari 2012 door Achmea ver…
nieuws uitgelichtWiet legaal in AmerikaIn 2012 stemden mensen uit de VS in de staten Washington en Colorado, tijdens een referendum, massaal voor het legaliser…
Hennep, een bewogen geschiedenisHet gebruik van cannabis kent al een lange traditie, niet alleen als genotmiddel maar vooral ook als genees- en vezelmid…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: OpenClipart Vectors, Pixabay
 • Hallo weekblad voor nederlanders in Spanje
 • Jointjedraaien.nl
 • Programma Reporter
 • Wikipedia cannabis
 • https://www.nrc.nl/nieuws/2016/09/23/d66-kamermeerderheid-voor-regulering-wietteelt-a1522922

Reageer op het artikel "Wietplantage in Spanje toegestaan, in Nederland is discussie"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Uno, 22-11-2014 20:00 #3
Ga je hennep rauw juicen dan wordt je niet high maar wordt je juist beter van elke mogelijke aandoening die er maar bestaat, zowel geestelijk als lichamelijk.
Alleen bij verhitting komt de THC vrij waarvan je high wordt, dus niet gaan verhitten als je het als medicijn wilt gebruiken. Jammer weten (nog) niet genoeg mensen dit. Reactie infoteur, 23-11-2014
Beste Uno,

Bedankt voor je reactie.
Het is altijd leuk als mensen reageren en een aanvulling geven. Deze al bij het artikel geplaatst worden.
Met vriendelijke groet,
Celientje1

Mike Marhe, 17-06-2014 16:15 #2
Het uitvoer bedrag klopt niet. De rekensom van 2,4 Miljoen klopt niet voor de export van 500.000kg klopt niet. Als je 500.000 kg x 3000 Euro per kilo neemt kom je op 1500.000.000 (1,5 Miljard). Reactie infoteur, 18-06-2014
Hallo Mike,

Dank voor uw reactie.
Je hebt volkomen gelijk, rekenen is soms lastig.
Ik ga het artikel aanpassen.
Met vr. groet,
Celientje1

Pietwiet, 21-08-2012 09:56 #1
Steeds meer landen legaliseren die hap, en terecht, als iedereen 5 planten mag kweken is er geen handel meer, tenminste niet interessant genoeg voor grote kwekers om hoge boetes te betalen bij inbeslagname. Cannabis is al eeuwen een geneeskrachtige plant, de enige reden dat Bayer en co. deze plant niet gebruikt is: ze kunnen op een natuurproduct geen patent plakken, that's all!Ze worden door dit beleid geholpen door de witteboordencriminelen (Ivo Opstelten en de pillendraaiers) en hun loopjongens(politie).
Bij constatering worden 5 buitenplanten in beslag genomen(ook zonder overlast), wie verzint zoiets?Alles mag gewoon verkocht worden, zaadjes, voeding etc., daar is ook netjes belasting over betaald. De hennepgeurkaart is ook weer zoiets belachelijks, je buren verraden… NSB toestanden… again. 5 planten in Nedeland toegestaan is dus bullshit of het nu buiten is, voor eigen gebruik of whatever, het gedoogbeleid klopt voor geen meter, net zoals de handhaving door de loopjongens van Ivo & Co. Reactie infoteur, 21-08-2012
Dank voor Uw reactie. Ook ik denk wel dat op den duur de wetgeving hieromtrent veranderd zal worden. Het lijkt me daarom goed om te weten hoe de situatie in Spanje is.
Nogmaals dank, met vr. groet, Celientje1

Infoteur: Celientje1
Laatste update: 22-02-2017
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 6
Reacties: 3
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!