InfoNu.nl > Zakelijk > Diversen > De brexit heeft gevolgen in Groot Brittannië en voor de EU
nieuws uitgelicht

De brexit heeft gevolgen in Groot Brittannië en voor de EU

De brexit heeft gevolgen in Groot Brittannië en voor de EU De Britten hebben in juni 2016 gekozen om de EU te verlaten en dit zal gevolgen hebben binnen het Koninkrijk maar ook voor geheel Europa. Natuurlijk in eerste instantie voor de economie, maar ook op het sociale vlak is er wel iets gebeurd in dit land. Na de uitslag van de brexit hebben de Schotten aangegeven toch onafhankelijkheid te willen. Vooral de immigratie heeft een belangrijke rol gespeeld bij de wens van de Britten om de EU te verlaten. Veel Britten hebben de consequenties mogelijk niet goed overzien en er zijn dan ook grote demonstraties in Londen geweest op 2 juli 2016 om opnieuw een referendum aan te vragen.

Het Verenigd Koninkrijk ofwel Groot Brittannië

Wanneer we spreken over het Verenigd Koninkrijk dan moeten we denken aan:
 • Engeland
 • Wales
 • Schotland
 • Noord-Ierland

Referendum brexit op 23 juni 2016

Op 23 juni 2016 werd er in Groot Brittannië een referendum gehouden waarbij men zich kon uitspreken vóór of tegen het verlaten van de EU. De spanning was lange tijd voelbaar en voor velen was de uitslag onzeker. Over het algemeen was de verwachting dat veel ouderen vóór een brexit zouden kiezen, terwijl de jongeren binnen de EU wilden blijven. Als belangrijkste argument om uit de EU te willen stappen werd de immigratie genoemd. Mensen gaven aan dat ze zelf willen beslissen wie er hun land binnen komt en hoeveel mensen kunnen worden toegelaten. De Britten kozen met 51,9% vóór het verlaten van de EU. 48,1% van de mensen was tegen een vertrek.

Economische gevolgen brexit

Direct nadat de uitslag bekend werd verloor het Britse pond direct 10% van haar waarde. Ook de beurskoersen daalden in sterke mate. In de loop van dezelfde week stegen de koersen weer enigszins. Na de uitslag bestaat de verwachting dat de uitslag grote economische gevolgen zal hebben. In Engeland zullen de producten duurder worden en in- en uitvoer zal weer te maken krijgen met nieuwe regelingen. De kredietbeoordelaar S&P verlaagde de status van Groot Brittannië naar AA.

David Cameron

David Cameron heeft bij zijn aantreden beloofd dat er een referendum gehouden zou gaan worden. Dit referendum is nu zijn eigen valkuil geworden. Hij heeft direct na het bekend worden van de uitslag op 23 juni 2016 aangegeven dat hij ontslag neemt. Cameron is van mening dat hij niet de juiste man is om de natie de komende tijd door de woelige baren te leiden naar een veilige haven.

Chaos in de regering

Nigel Farage is de anti-Europapoliticus die grote campagnes gevoerd heeft om uit de EU te stappen. Hij zegt blij te zijn dat de stemming zo is verlopen en hij noemde 23 juni dan ook onmiddellijk Independence Day. Op 4 juli 2016 besloot deze politicus om zijn functie als leider van UKIP met onmiddellijke ingang neer te leggen. Theresa May van de Conservatieve partij werd als opvolger van David Cameron benoemd.

Boris Johnson

Boris Johnson, lid van de conservatieve partij en voormalig burgemeester van Londen, heeft steeds gepleit voor een vertrek uit de EU. De gedachte heerste dat Boris Johnson zich wel kandidaat wilde stellen voor het premierschap. Hij heeft zich echter op 29 juni formeel teruggetrokken voor deze positie. De leider van de Labourpartij Jeremy Corbeyn die een euroscepticus was verloor het vertrouwen binnen zijn partij toen de uitslag bekend werd. Hij werd gevraagd af te treden maar geeft begin juli aan dit niet te zullen doen.

Schotland

Schotland heeft in 2014 gekozen om bij het Verenigd Koninkrijk te willen blijven horen. De meerderheid van de Schotten maakte deze keuze omdat ze tegen een vertrek uit de EU waren. De eerste minister van Schotland Nicola Sturgeon wil na de uitslag van het referendum alles op alles zetten om toch binnen de EU te blijven.

Sociale gevolgen

Direct nadat de uitslag van het referendum bekend was geworden ontstonden er in Engeland al vervelende situaties waarbij buitenlanders belaagd werden. Veel buitenlanders zijn dan ook bang om hun baan te verliezen en het land te moeten verlaten.

De City

De City in Londen biedt huisvesting aan veel grote banken en is het handelscentrum van het land. Er zijn ook kantoren gevestigd van Europese organisaties voor wie het onmogelijk is om nadat Groot Brittannië de EU heeft verlaten nog te blijven. Veel mensen die in de City werkzaam zijn hebben dan ook angst hun werk in de nabije toekomst te verliezen.

De Europese Unie

De teleurstelling binnen de Europese Unie was groot toen de uitslag bekend werd. Men is unaniem van mening dat een vertrek snel doch zorgvuldig moet worden gerealiseerd. Er wordt gewacht op een formeel verzoek van de Engelse premier om artikel 50 van het verdrag van Lissabon in werking te kunnen stellen. Een tweede referendum waar sommigen in Engeland om vragen zal niet worden getolereerd. De Europese Unie is vastbesloten om met 27 lidstaten verder te gaan. Wel is door dit referendum duidelijk geworden dat de Europese Unie aan verandering toe is. Daarom kan dit besluit wel eens verdergaande gevolgen krijgen in de rest van Europa.

In- en export

Veel landen binnen de EU hebben stevige handelsbetrekkingen met Engeland. Zo zijn voor Nederland Unilever en Philips bedrijven die veel naar Engeland exporteren. Als over deze goederen invoerrechten betaald moeten gaan worden dan zullen de producten in de UK snel duurder worden.

Buitenlanders in Groot Brittannië

Groot Brittannië heeft van oudsher al veel buitenlanders toegang gegeven tot het land. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog kwamen er veel mensen uit India en Pakistan die hier een goed bestaan konden opbouwen. Echter met het besluit dat er vrije toegang is van personen en goederen werd Engeland overspoeld met mensen uit o.a. Polen, Roemenië en vluchtelingen uit Afrika.

Britten in Spanje

In Spanje leven ongeveer 200.000 Britten die resident zijn. Daarnaast komen er ongeveer 15 miljoen Engelsen ieder jaar op vakantie. Nu het Britse pond na de uitslag van het referendum zoveel in waarde heeft verloren voelen de mensen dat direct. Zij moeten immers méér betalen voor iedere euro die ze uitgeven. Dat maakt ook dat het pensioen plotseling een stuk lager is geworden. Daarnaast hebben mensen die resident geworden zijn recht op de gezondheidszorg van Europa. Dat is in Spanje in de meeste gevallen gratis. Hier zal snel verandering in komen.

Engelsen die een eigen zaak hebben in het buitenland

Veel Engelsen zijn in Spanje, maar ook in Frankrijk en Portugal begonnen met een eigen bedrijf. Zo kunnen zij de eigen bevolking helpen. Dit kunnen zijn restaurants, bars, maar ook loodgieters en aannemers zijn in deze landen begonnen met een eigen firma. Als de brexit gerealiseerd zal worden dan zullen deze mensen een werkvergunning moeten zien te krijgen en dit kan lastig worden.

Sneeuwbaleffect in andere EU landen

Gevreesd wordt dat er meerdere landen binnen de EU zijn die nu ook gaan aandringen op een referendum. Men kan hierbij denken aan Frankrijk, maar ook in Hongarije en Oostenrijk gaan stemmen op om een dergelijk referendum te houden. In Nederland is Geert Wilders voorstander van een referendum.

Verlaten van de EU en dan handelsafspraken maken

Binnen de Europese Commissie werd de dag na het referendum al vastgesteld is dat de Britten in ieder geval de EU moeten verlaten. Er wordt gezegd dat men deze overeenkomst die er was kan vergelijken met een huwelijk. Na de scheiding vindt er dan een boedelscheiding plaats en er volgen nieuwe afspraken. Op 29 maart 2017 zijn de onderhandelingen gestart. Deze moeten vóór eind maart 2019 worden afgesloten. In die periode zullen er handelsafspraken gemaakt moeten worden met de EU en de diverse landen. Dit zal veel tijd in beslag nemen. De grote vraag is hoe dit in zijn werk zal gaan. Tevens kan men zich achteraf de vraag stellen of de Britten zich voldoende hebben gerealiseerd wat de consequenties zijn van dit referendum. Er ligt een grote verantwoordelijkheid bij de leiders om de hele operatie in goede banen te leiden. De regeringsleider die de eerste stap zet naar Brussel om tot beëindiging te komen dient zich goed te realiseren dat hiermee de eenheid van het land in gevaar wordt gebracht.

Theresa May

Door de Britse Premier Theresa May werden per 8 juni 2017 vervroegde verkiezingen uitgeschreven. May hoopte bij deze verkiezingen met een ruime meerderheid gekozen te worden zodat ze een stevige positie had tijdens de onderhandelingen. Echter dit mislukte en May verloor haar meerderheid in het parlement. De belangrijkste punten die tijdens de onderhandelingen aan bod komen zijn:
 • De boedelscheiding
 • De rechten van Britse en EU burgers in het buitenland
 • De status van de Londense city
 • De status van Noord Ierland als nieuwe buitengrens van Europa
© 2016 - 2017 Celientje1, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Brexit en Grexit: Uitstap uit de EU of Eurozonenieuws uitgelichtBrexit en Grexit: Uitstap uit de EU of EurozoneDe woorden “Brexit” en “Grexit” zijn populaire en actuele woorden. Brexit staat voor een scenario waarbij het Verenigd K…
nieuws uitgelichtSchotland onafhankelijk of niet?Los van het resultaat dat het nationaal referendum opleverde, kan men zich de vraag stellen waarom veel Schotten ijveren…
Europese economieEuropese economieDe economische samenwerking binnen de Europese Unie is in 1957 gestart met de ondertekening van het verdrag van Rome. Si…
Emigreren: checklist sociale verzekeringen en KinderbijslagEmigreren: checklist sociale verzekeringen en KinderbijslagAls je gaat emigreren heeft dit consequenties voor je recht op sociale verzekeringen en kinderbijslag in Nederland. Het…
Gevolgen echtscheiding kindEchtscheiding heeft niet alleen financiële en juridische gevolgen, maar ook emotionele gevolgen voor de betrokkenen. Dit…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PeteLinforth, Pixabay
 • http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/2.43059
 • http://www.metronieuws.nl/nieuws/buitenland/2016/06/schotten-zetten-vol-in-op-onafhankelijkheid
 • http://www.nu.nl/dvn/4777065/belangrijkste-agendapunten-brexit-onderhandelingen.htm

Reageer op het artikel "De brexit heeft gevolgen in Groot Brittannië en voor de EU"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Celientje1
Laatste update: 13-07-2017
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!