Belangrijke drogisterijen in Nederland

Belangrijke drogisterijen in Nederland In Nederland valt er veel te kiezen wanneer men producten uit een drogisterij nodig heeft. Ieder jaar wordt de beste drogisterijketen gekozen en verschillende jaren werd Etos de winnaar. Zij ontvingen de Drogisterij Award. De drogist kan informatie geven over producten waarmee we nog niet zo goed bekend zijn. Regelmatig worden er veranderingen doorgevoerd. De drogist verkoopt zelfzorg medicijnen maar ook make up artikelen. Maar in sommige drogisterijen zijn ook andere artikelen te koop zoals natuurlijke producten en schoonmaakartikelen.

Belangrijkste drogisterijen in Nederland

Mensen bezoeken vaak een drogisterij. Soms om zelfzorgproducten te kopen maar ook veel make-up artikelen kopen we bij de drogist. We kennen in Nederland als belangrijkste drogisterijen:
 • D.A. Drogist
 • Etos
 • Dirx
 • Trekpleister
 • Kruidvat
 • D.I.O

DA. drogisterij

D.A. drogisterijen bestaan al 65 jaar. Zij werden opgericht in de tweede wereldoorlog vanuit de gedachte dat drogisten elkaar moesten helpen. Het is een samenwerkingsverband met zelfstandige ondernemers. Elf jaar achtereen werd de D.A. drogist uitgeroepen tot beste drogist van het jaar. Men wil toonaangevend zijn op het gebied van schoonheid en gezondheid. D.A. heeft een assortiment van 12000 artikelen. Omdat de drogisten zelfstandige ondernemers zijn kennen zij de klanten in hun eigen omgeving goed en kunnen zij inspelen op de wensen van de klant. DA drogisterijen worden geleid door 269 zelfstandige ondernemers. Men kan hier terecht op het gebied van zelfzorg producten en artikelen voor de dagelijkse verzorging.

Nederlandse drogisterijservice

De D.A. drogisterijen zijn failliet verklaard in december 2015. Maar zij werden overgenomen door de Nederlandse drogisterij service. Het faillissement was alleen van toepassing voor de DA retail groep. De franchise ondernemers kunnen nu zelf bepalen of zij open willen blijven als D.A. drogist. Men probeert een keuze te maken voor wat luxere producten. Vanaf 2014 werd er een nieuwe start gemaakt en het aantal winkels groeit. Men noemt zich de Drogist met aandacht. Ook bij de D.A. drogist kan men de producten via de website bestellen. In totaal verkopen zij 23000 artikelen.

Etos en de Drogisterij Award

De Etos drogisterij is onderdeel van Albert Heijn. Het hoofdkantoor van Albert Heijn is gevestigd in Zaandam. Men kan ook via het internet gemakkelijk artikelen bij Etos bestellen. Verschillende malen is de Etos keten uitgeroepen tot beste drogisterij van het jaar.
De Drogisterij Award is een erkenning van de consument. Klanten beoordelen de drogisterij op acht verschillende aspecten. De sfeer van de winkel, klantvriendelijkheid en netheid zijn belangrijke onderdelen waarop beoordeeld wordt. In totaal worden 1200 winkels bezocht.De 8 onderdelen van het onderzoek zijn:
 • deskundigheid van personeel
 • aantrekkelijke aanbiedingen
 • keuze in drogisterij artikelen
 • vriendelijkheid van personeel
 • goede kwaliteit
 • nette winkel
 • leuke sfeer
 • lage prijzen

Gedurende twee weken wordt aan zes duizend mensen een beoordeling gevraagd na een bezoek aan de winkel.

Dirx

De Dirx drogisterijen waren in handen van Dirk van den Broek. Zij waren in 2010 al eens uitgeroepen tot drogist van het jaar. Zij kregen de bekroning vooral op service graad en op voordeel. Dirx is nu van plaats één naar plaats drie gedaald. Bij deze keten werkten 500 medewerkers. Inmiddels is in 2015 de Dirx keten overgenomen door de A.S. Watsongroep. Deze groep is de grootste drogisterijketen van de gehele wereld.

D.I.O. drogisterij

De D.I.O. drogisterijen zijn gestart in 1993. D.I.O. drogisterij heeft in 2017 een totaal van 220 winkels in Nederland. Het huismerk is Idyl. Dit huismerk heeft 450 verschillende producten op het gebied van schoonheid, gezondheid en verzorging. Daarnaast kennen zij de Madelief-selectie. Deze producten zijn alle dierproefvrij, beter voor het milieu en gemaakt van natuurlijke ingrediënten. D.I.O. heeft ook een eigen webshop waar men de producten kan bestellen. In totaal verkopen zij 16000 artikelen in 2019.

Kruidvat

Kruidvat werd in 1975 opgericht door de Familie de Rijcke. In 2002 werd de keten overgenomen door de A.S.Watsongroep. Zij hebben 1000 winkels die gevestigd zijn in Nederland en in België. Het assortiment is erg groot. Per week komen er gemiddeld zo'n drie miljoen klanten bij Kruidvat. De winkelketen heeft een eigen merk. Ook verkopen zij veel zelfzorggeneesmiddelen die men ook on-line kan bestellen. In 2018 opende Kruidvat haar eerste winkel in Spanje.

Webwinkels

Al deze drogisterijen verkopen producten die gericht zijn op schoonheid en hebben een afdeling voor schoonheidsproducten en parfumerie. Daarnaast is tegenwoordig de zelfzorg heel belangrijk geworden en kunnen we bepaalde medicijnen zonder doktersrecept ook bij de drogist kopen.Daarbij is het heel belangrijk dat we vertrouwen kunnen hebben in de kwaliteit van de drogisterij. De drogist zal zo nodig voorlichting geven over de zelfzorgproducten. Maar er zijn ook mogelijkheden om je bestelling te plaatsen via internet.
Online drogisterijen zijn o.a.
 • Koopjes drogist
 • Bol.com
 • Voordeel drogisterij
 • Superwinkel
 • Drogisterij net

Lees verder

© 2011 - 2020 Celientje1, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Welke geneesmiddelen verkoopt een drogist?In een drogisterij zijn geneesmiddelen te koop waarvoor geen doktersrecept nodig is. Deze zogenaamde niet receptplichtig…
Halal shampoo, douchegel en bodylotion ook voor veganistenSahfee Halal Care uit Lelystad heeft de eerste shampoos en douchegeld van de wereld ontwikkeld die een officieel halal k…
Wat maakt een drogisterij een goede drogisterij?Wat is een goede drogisterij? Iedereen komt wel eens bij een drogisterij. Voor bijvoorbeeld haarverf, douchegel, huishou…
Nederlands Drogisterij Museum te MaarssenHet Nederlands drogisterij museum ligt op een idyllische plek aan de oever van de Vecht. In een mooi pandje wat vroeger…

Medicijnen Groothandel OPG werd Mediq en in 2014 BrocacefMedicijnen Groothandel OPG werd Mediq en in 2014 BrocacefDe Medicijn groothandel OPG bestaat al 110 jaar en de laatste jaren is er veel veranderd om de service aan de klant te v…
Veilig (ver)kopen en (ver)huren via KapazaVeilig (ver)kopen en (ver)huren via KapazaIedereen heeft wel al eens gehoord van Ebay, maar ook de website Kapaza is ondertussen zeer bekend in Nederland en Belgï…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: LGX, Pixabay
 • http://85.214.72.36/food-en-retail/nieuws/2015/02/kruidvat-mag-drogisterijketn-dirx-kopen/index.xml
 • .gfk.com/nl/insights/press-release/dio-wint-gfk-drogisterij-award-2016/

Reageer op het artikel "Belangrijke drogisterijen in Nederland"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Hannie Buijze, 17-03-2013 14:51 #1
Ik mis in bovenstaande lijst de DIO drogisterij Reactie infoteur, 18-03-2013
Hartelijk bedankt voor uw reactie. Ik moet u zeggen dat ik niet bekend ben met de DIO drogisterij. Ga het zeker opzoeken.
Verblijf op dit moment in Spanje dus het zal wel even langer duren.
Nogmaals dank en met vriendelijke groet,
celientje1

Infoteur: Celientje1
Laatste update: 24-01-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Detailhandel
Special: Apotheken en drogisterijen
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 1
Schrijf mee!