InfoNu.nl > Zakelijk > Detailhandel > Primark Amsterdam: opening, adres, succes en concurrentie
nieuws uitgelicht

Primark Amsterdam: opening, adres, succes en concurrentie

De Primark komt naar Amsterdam. Rond september 2015 opent Primark Amsterdam naar verwachting haar deuren voor het winkelend publiek. Het compleet verbouwde pand aan het Damrak/Nieuwendijk in Amsterdam deelt deze keten dan met C&A en daarna ook met Zara en Starbucks. Zal deze nieuwe Primark vestiging en flagship store ook een succes worden, net als de inmiddels vele andere vestigingen in Nederland en andere West-Europese landen? De verwachting is van wel.

Primark Amsterdam: locatie op Damrak 70


Primark Amsterdam vestigt zich aan Damrak 70 te Amsterdam.
Toegangsentrees via het Damrak, de Nieuwendijk en de nieuwe Beurspassage


Grootste Primark filiaal opent in Amsterdam

Langverwacht en nu gaat het gebeuren: kledingdiscounter Primark komt naar Amsterdam! Het Ierse bedrijf dat sinds haar ontstaan in 1969 in diverse West-Europese landen al winkels opende, doet na een grootscheepse verbouwing van diverse C&A-gebouwen aan het Damrak en de Nieuwendijk haar intrek in hartje Amsterdam. Ze vestigt zich daarmee op een locatie waar al veel gewinkeld wordt. De Primark is bekend om haar enorm lage prijzen voor mode, schoenen, accessoires en decoraties. De verbouwing is gestart maart 2014, de opening van Primark Amsterdam wordt verwacht rond september 2015.

Flagship store Primark en C&A

Ook de vestiging van Primark in Amsterdam wordt een zogenaamd flagship store. Een flagship store wil zeggen dat het 'de meest prominente en belangrijkste winkel van een bepaald merk is. Dit kan zijn omdat het het grootste filiaal is, het het filiaal is wat de meeste mensen kennen, het een testwinkel is of omdat het de duurste producten van het merk verkoopt.' In dit geval zal de reden zijn dat het tot de grootste filialen behoort, met een winkel van ruim 13.500 m2, waarvan een winkelvloer van 8.800 vierkante meter.

Ook de C&A blijft in het gebouw op een 5.000 m2 winkeloppervlakte haar assortiment verkopen. Zal de C&A niet leeglopen door de komst van de Primark? C&A-topman Pals Brust zei eerder dat hij zich daar geen zorgen om maakte. Edwin Falie, directeur Operations van C&A voegde daaraan toe dat de C&A zich meer richt op de bewuste koper, niet op een prijsstelling van grote volumes.


Wie worden de bezoekers van Primark Amsterdam?

Door de ligging in de binnenstad van de hoofdstad van Nederland kan Primark Amsterdam rekenen op diverse consumenten:
  • winkelend publiek dat de Amsterdamse binnenstad al kent
  • toeristen in het centrum van Amsterdam
  • winkelend publiek, vaak van buiten de stad, dat de vestiging in Amsterdam gaat opzoeken

Liggend tegen de Dam van Amsterdam aan loop je vanaf de Kalverstraat zo de Dam over en de Primark in. Vanaf de andere kant loop je vanaf het Centraal Station van Amsterdam, over de Nieuwendijk of via het Damrak, ook tegen de Primark aan. Zelfs voor consumenten die niet van plan waren om deze winkel binnen te stappen is zo de drempel om toch even een kijkje te gaan nemen laag: je loopt er al winkelend toch langs. Hoewel ze het van deze potentiële kopers niet hoeft te hebben: er zijn meer dan genoeg doelbewuste Primark-shoppers die het nieuwe filiaal zeker snel zullen weten te vinden.

Primark Amsterdam: negatieve concurrentie of positief effect op andere winkels?

De vraag is wat het effect van de koopjes van Primark zal zijn op de verkopen van andere winkels met vergelijkbaar assortiment zoals de H&M. De opening van de vestiging in Zaandam heeft blijkbaar geen nadeel opgeleverd op de eigenaren van soortgelijke winkels, integendeel. Volgens Frans Wittenberg van Winkeliersvereniging Zaandam zagen zij juist een toename van winkelend publiek van wel 35 procent na de opening van het filiaal. Een bedrijfsleider van de H&M meldde dat het ook in die winkel enorm drukker is geworden. Klanten van de Primark nemen ook de H&M nog even mee in hun bezoek, en andersom.

Primark deelt gebouw met C&A, Starbucks en Zara

Primark huurt de ruimte in enkele voormalige panden van C&A, zoals verouderde en niet in gebruik zijnde kantoorruimte. Ook bekende zaken als de Starbucks met haar warme en koude koffie en de Zara met haar kleding in het iets hogere segment gaan zich in dit pand vestigen. Blijkbaar vreest de Zara ook niet voor concurrentie van deze populaire keten. De grootscheepse verbouwing heeft wel een extra uitdaging: personeel maar vooral klanten van de C&A mogen van de werkzaamheden voor de komende Primark niet al te veel last ondervinden. C&A blijft immers gewoon doordraaien met haar huidige winkel.

Drukte versus prettig winkelen: hoe druk wordt het in Primark Amsterdam?

De gunstige ligging in de toch al drukke Amsterdamse binnenstad doet vermoeden dat deze drukte alleen maar zal toenemen, en flink ook, zeker in het weekend en in de schoolvakanties. Of het dan nog prettig winkelen zal zijn, blijft afwachten. De diverse bestaande vestigingen staan nu al bekend om het feit dat je deze in ieder geval in de middag in de drukkere periodes beter kunt mijden. Aan de andere kant zal de komst van de Primark in Amsterdam de druk op de andere omliggende filialen, zoals Primark Zaandam, Almere en Hoofddorp wat verlichten. In die filialen wordt het winkelen wellicht weer wat prettiger, ook op de drukkere dagen.

Lees verder

© 2014 - 2019 Drie, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Primark Amsterdam: alles wat je moet wetenDankzij een uitgekiende combinatie van de laatste mode en de laagste prijzen heeft Primark een plek aan de top van de mo…
Verkoopt de Primark grote maten?De Primark is een megapopulaire winkelketen, die is overgewaaid uit Engeland. Je kunt er hele goedkope kleding kopen die…
Primark webshop: online kopen Primark mode?Primark is een zeer populaire modeketen met een snel groeiend aantal winkels in Nederland. Met lage prijzen en grote sne…
Primark Giftcard: alles over de Primark cadeaubonPrimark is hard op weg om de toonaangevende modeketen in Nederland te worden. De modieuze artikelen en lage prijzen zorg…
Primark - Goedkope jonge modeDe Primark is een winkelketen afkomstig uit Ierland. De winkelketen is razendsnel gegroeid met inmiddels 196 vestigingen…
Bronnen en referenties
  • http://www.primark.com/nl/onze-winkels
  • http://www.girlscene.nl/p/12896/grootste_primark_opent_in_amsterdam_
  • http://www.mt.nl/479/86797/dossier-mt500/c-a-topman-ik-maak-me-geen-zorgen-om-primark.html
  • http://www.rtlnieuws.nl/editienl/winkelstraat-bomvol-door-primark
  • Foto tas I love Primark Amsterdam: met toestemming van Pebbels & Pearlz: http://pebbelsandpearlz.nl/shoplog-primark-zara/

Reageer op het artikel "Primark Amsterdam: opening, adres, succes en concurrentie"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Drie
Laatste update: 13-11-2014
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Detailhandel
Special: Primark
Bronnen en referenties: 5
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!