InfoNu.nl > Zakelijk > Banen > Carrière maken: hoe doe je dat?

Carrière maken: hoe doe je dat?

Je wilt meer verantwoordelijkheden, uitdaging in je functie, een hoger salaris of je leidinggevende capaciteiten in de praktijk brengen: kortom: je wilt carrière maken. Maar de deuren gaan niet vanzelf voor je open. Carrière maken: hoe doe je dat? Tips voor het maken van promotie, het doorgroeien van junior naar senior en het onderhandelen met je werkgever.

Carrière & arbeidsmarkt

De arbeidsmarkt zit op slot. De doorstroom is beperkt. Mensen met een goede functie, blijven zitten waar ze zitten. Dat maakt het moeiljik om carrière te maken. Mensen die een laag opleidingsniveau hebben of over weinig werkervaring beschikken, zullen hun kansen moeten bijstellen. Werknemers met potentie zullen een tandje bij moeten zetten.

Doorgroeien van junior naar senior

Veel werknemers gaan eerst aan de slag in een junior functie, oftewel een startersfunctie met intensieve begeleiding van een senior. Maar een starter blijf niet voor altijd een starter en heeft soms ambities om opklimmen naar een hoger niveau. Als je als junior begint, is het belangrijk om afspraken te maken met je leidinggevende over doorgroeimogelijkheden binnen de organisatie. Als je dat niet doet, loop je het risico dat je steeds meer taken op gaat pakken, maar dat je daar niet naar betaald krijgt.

POP maken

Door middel van het schrijven van een POP kun je doelen formuleren, waar je naartoe werkt. De doelen evalueer je jaarlijks in het functionerings – of beoordelingsgesprek.

Carrière maken: tips

 • Als je werkzoekende bent: grijp dan niet alles aan wat voorbij komt.
 • Weet wat je wilt en waar je goed in bent
 • Ontwikkel jezelf door een (werkgerelateerde) cursus of opleiding te volgen
 • Zowel specialistische als generalistische vaardigheden zijn nodig om van junior door te groeien naar senior
 • Neem verantwoordelijkheid
 • Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van ontwikkelingen die zich in de organisatie afspelen
 • Stel je flexibel op: een 9 tot 5-mentaliteit is niet gewenst
 • Investeer in je werkrelaties

Opleiding of cursus volgen

Het volgen van een opleiding of cursus is een effectieve manier om je carrière te bevorderen. Het functioneringsgesprek is het uitgelezen moment om je wensen op het gebied van scholing bespreekbaar te maken. Je kunt je daarop voorbereiden door bij de afdeling Personeelszaken te informeren naar de mogelijkheden.

Carrière maken door cursussen en opleidingen

Het spreekt voor zich dat de cursus of opleiding die je wilt volgen, wel moet passen in de loopbaan die je nastreeft. Vraag jezelf af welke soort cursus je wilt volgen. Is het een cursus die je kennis op het vakgebied verdiept? Of wil je juist managementvaardigheden ontwikkelen? Grofweg bestaan er drie soorten cursussen:
 • Vakinhoudelijke cursussen: deze verdiepen of verbreden je kennis op het vakgebied
 • Werkgerelateerde vaardigheden: denk aan een cursus “presenteren”, “onderhandelen” etc.
 • Cursus Algemene ontwikkeling: als je een functie hebt waarbij je veel in contact ben met mensen (zoals intercedent), kan het zinvol zijn om een cursus psychologie te volgen

Bedenk ook dat het volgen van een cursus of opleiding tijdsinvestering vraagt. Je hebt minder tijd voor je gezin en andere sociale verplichtingen. Ook niet geheel onbelangrijk: betaalt de werkgever de opleiding gedeeltelijk of volledig?

Carrière maken is onderhandelen met de werkgever

Als je promotie wilt maken, is onderhandelen een vaardigheid die van belang is. Stel vooraf je doel vast: promotie maken, een salarisschaal omhoog, leidinggevende taken. Verzamel concessies: een paar periodieken omhoog zou een mooie concessie kunnen zijn. Luister naar de argumenten van de tegenpartij in plaats van ze gelijk van tafel te vegen.

Een onderwerp als “promotie maken “ of “carrière maken” kun je aankaarten tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek, het functioneringsgesprek of beoordelingsgesprek.

Lees verder

© 2011 - 2018 Rebeccahoogers, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Welke salarisschaal?In welke salarisschaal zit je? Niet alle bedrijven hanteren salarisschalen, maar de meeste organisaties bepalen het sala…
Opleiding betaald door werkgeverOpleiding betaald door werkgeverOm hun kennis of vaardigheden te verbeteren, worden werknemers soms in de gelegenheid gesteld om een opleiding te volgen…
Hoog inkomen voor startersHoog inkomen voor startersAls afgestudeerde moet u een plekje zien te bemachtigen op de arbeidsmarkt. Na een jarenlange studie moet u zich nu zien…
Carrière maken bij de overheidCarrière maken bij de overheidWelke carrièremogelijkheden zijn er bij de overheid? Dankzij recente ontwikkelingen bij gemeentes en provincies is voor…
De voor- en nadelen van een demotieDe voor- en nadelen van een demotieEen demotie komt zelden voor. Er zijn schattingen dat ongeveer één procent van alle werknemers een keer met een demotie…
Bronnen en referenties
 • Carrieretijger

Reageer op het artikel "Carrière maken: hoe doe je dat?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Rebeccahoogers
Gepubliceerd: 29-06-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Special: Carrière maken
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!