InfoNu.nl > Zakelijk > Banen > Inperking ontslagvergoeding voor topinkomens
mijn kijk op

Inperking ontslagvergoeding voor topinkomens

Inperking ontslagvergoeding voor topinkomens De ontslagvergoeding voor topinkomens is altijd zeer ruim geweest en veelal een doorn in het oog voor de vakbond en politici. Maar er wordt aan gewerkt…

Wat te doen?

Of er aan gewerkt moest worden is heel persoonlijk, de een vindt het de marktwerking en goede managers kosten nu eenmaal veel geld en zoals ze zijn binnengehaald moet er mogelijk ook weer afscheid genomen worden. Met een flinke zak met geld dus. In dit plaatje valt ook de manager die jaren goed gefunctioneerd heeft, doorgegroeid in functie en inkomen en in zijn laatste functie voor het bedrijf niet de juiste figuur blijkt, het bedrijf de koers heeft aangepast en de manager niet meer in het plaatje past etc. Maar al met al moet de manager weg.

Op basis van cijfers uit de uitzendbranche is een grove indeling te maken, t.w.:
  • In 29% van de gevallen “past de manager niet meer in de functie/organisatie”
  • In 23% van de gevallen “is de manager niet de “juiste (daadkrachtige) man/vrouw voor de reorganisatie/herstructurering”
  • In 26% van de gevallen is de manager “onevenredig doorgegroeid met de organisatie”
  • 22% is overige redenen

Hier worden geen cijfers in meegenomen of de naast hogere leidinggevende überhaupt de juiste beslissing heeft genomen. Dit zou mogelijk een nuancering van bovenstaande cijfers opleveren.

Kantonrechter

De kantonrechter had altijd een formule en was afhankelijk van dienstjaren en leeftijd. In het geval van de manager die jaren prima werk verricht heeft voor het bedrijf is het zuur om geconfronteerd te worden met 1 jaarsalaris na vele jaren prima werk te hebben geleverd.

Afspraken

Tijdens het Najaarsoverleg 2008 bereikte minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met de werkgeversorganisaties en de vakbonden overeenstemming over maximering van de ontslagvergoeding. Als het wetsvoorstel van minister Donner wordt aangenomen, zullen werknemers met een jaarsalaris van 75.000 euro of hoger vanaf nu maximaal één jaarsalaris aan ontslagvergoeding meekrijgen als hun arbeidsovereenkomst door de kantonrechter ontbonden wordt.
De uitzonderingen:
  • Misdraging van de werkgever
  • Ontslag is aan de werkgever te wijten
  • Separate afspraken met werknemer
  • Collectief ontslag

Velen zullen blij zijn met deze afspraken, want de medewerkers met een hoog inkomen die de organisatie moeten verlaten, gaat de organisatie nu minder geld kosten dan voorheen. Hier zullen de medewerkers in financiële zin niets van merken, maar met een goede manager aan boord gaan ze het wel merken in het werk, de werksfeer etc.

Topbestuurders

Dit alles staat nog los van de inkomens van de topbestuurders, voorzover de cijfers bekend zijn maakt 76% afspraken boven de norm. Tabaksblad heeft voor een regulering een poging ondernomen, maar wordt tot op heden maar mondjesmaat opgepakt. Enerzijds is dat ook marktwerking en kunnen topbestuurders ergens anders immers ook veel geld verdienen, anderzijds zijn de reacties over het “graaien” ook te begrijpen. Het zou een opsteker zijn als een topbestuurder de uitdaging aan zou durven om bij het realiseren van de doelstelling een flinke zak met geld mee te nemen en deze in zijn geheel achter te laten als deze het niet voor elkaar krijgt.

Lees verder

© 2008 - 2018 Annastaal, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Het berekenen van een ontslagvergoedingAls een werknemer in Nederland wordt ontslagen na een vast dienstverband zonder instemming van die persoon, kan deze aan…
Ontslagvergoeding 2013: Worden de ontslagvergoedingen lager?Ontslagvergoeding 2013: Worden de ontslagvergoedingen lager?Per 1 januari 2013 is in de begrotingsplannen van de overheid bepaald dat de ontslagvergoeding voor werknemers die hun b…
Ontslag aanvechtenOntslag aanvechtenAls u ontslag krijgt en het niet eens bent met het ontslag of de hoogte van de ontslagvergoeding, dan kunt u het ontslag…
De gouden handdruk of de ontslagvergoedingDe gouden handdruk of de ontslagvergoedingDe ontslagvergoeding of gouden handdruk is een soort van afkoopsom welke de werknemer de werkgever geeft bij een ontslag…
Hoe werkt de nieuwe kantonrechtersformule bij ontslag?Hoe werkt de nieuwe kantonrechtersformule bij ontslag?Met de kantonrechtersformule wordt de ontslagvergoeding bepaald. Deze regeling is per januari 2009 veranderd. Wie ontsla…

Reageer op het artikel "Inperking ontslagvergoeding voor topinkomens"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Annastaal
Gepubliceerd: 15-12-2008
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Banen
Special: Human Resource Management
Mijn kijk op…
Deze rubriek bevat artikelen welke naast objectieve informatie ook een mening en/of ervaring beschrijven.
Schrijf mee!