Consumentenbond komt op voor belangen van consument

Consumentenbond komt op voor belangen van consument De Consumentenbond is ontstaan in 1953. Het is een belangenvereniging die ten doel heeft de consument in staat te stellen beter en gemakkelijker keuzes te kunnen maken met respect voor mens en milieu. Veel mensen zijn lid van de consumentenbond. Er worden producten getest en vergelijkende warenonderzoeken gedaan. Er wordt op uitgebreide schaal informatie verstrekt over producten en diensten. Maar ook kunnen leden een beroep doen op de consumentenbond voor juridisch advies.

Ontstaan van de consumentenbond

In 1953 werd de consumentenbond opgericht door de heren Buitendijk, van Benthem en Thorenaar. Er werd hierbij gekozen voor het vormen van een vereniging. In hetzelfde jaar verscheen de eerste consumentengids. De bond is gestart met 141 leden. Het eerste warenonderzoek was beperkt van omvang en ging over merken lucifers. In 1962 veranderde dit toen de bond de slechte resultaten toonde van het sigarettenmerk Lexington. Er kwam een rechtszaak die door de bond weliswaar verloren werd maar wel 25000 nieuwe leden opleverde. In 1967 is men begonnen met een individuele service voor leden. Het aantal leden liep snel op en in 1969 telde de bond 250.000 leden. De vrijwilligers waren inmiddels vervangen door professionals. Er kwam een uitgave van de consumenten- reisgids in 1973 die werd gevolgd door de consumenten- geldgids in 1981. De leden kiezen een Bondsraad. Deze bestaat uit 100 leden. Men kan de Bondsraad zien als het ledenparlement. Ieder lid kan zich opgeven om mee te doen aan de verkiezingen voor de Bondsraad. Er is een directie en een raad van toezicht. De consumentenbond in Nederland is de grootste consumentenorganisatie ter wereld. Op internationaal gebied wordt er samengewerkt met diverse organisaties zowel binnen Europa als op wereldniveau.

Wat is de missie en het doel van de consumentenbond

Consumenten in staat stellen beter en makkelijker keuzen te maken met respect voor mens en milieu. Men heeft hierbij gekozen voor een vereniging met als doel op te komen voor de belangen van de consument. De consumentenbond neemt een onafhankelijke positie in los van politieke belangen of de belangen van het bedrijfsleven. De consumentenbond is een vereniging van en voor consumenten zonder winstoogmerk.

Inkomsten van de consumentenbond

De consumentenbond ontvangt geen subsidie van de overheid. Naast de inkomsten van de leden biedt de bond ook hulp bij het bepalen welke zorgleverancier of energieleverancier het beste bij je past. Er wordt tevens hulp geboden bij het op veilige wijze overstappen van leverancier. De consumentenbond ontvangt hiervoor van de bedrijven een overstapvergoeding of een korting. Het gaat hierbij alleen om producten die onafhankelijk worden beoordeeld.

De werkzaamheden van de consumentenbond in de praktijk

De consumentenbond voert haar werk uit door het analyseren en vergelijken. Maar ook door te toetsen en te adviseren. Er worden eisen gesteld als het noodzakelijk is om de positie van de consument te verbeteren. De consument is een individu en hij krijgt te maken met een georganiseerde verkopende partij. Soms is het dan heel lastig om datgene te verkrijgen waar je recht op hebt. De consumentenbond kan hulp bieden bij kwesties of verschillen die ontstaan bij verkoop of garanties.

Rechten van consumenten

  • Recht op toegang tot noodzakelijke producten en diensten
  • Recht op keuze
  • Recht op informatie
  • Recht op educatie
  • Recht op veilige producten
  • Recht op klacht- en verhaalsmogelijkheden
  • Recht op consumentenvertegenwoordiging
  • Recht op duurzame producten en diensten

De consumentenbond heeft een consumenten meetlat ontwikkeld waarmee zij bovenstaande rechten van consumenten kan meten. Er wordt rekening gehouden met het feit dat de samenleving aan verandering onderhevig is en verschuivingen zullen dan ook regelmatig plaatsvinden.

Naast deze rechten van de consument hebben we te maken met een sterk veranderende samenleving waarbij een aantal aspecten een rol spelen zoals
  • Toegenomen mondigheid van de cliënt
  • Toegenomen overvloed aan informatie
  • We worden steeds meer gedwongen te gaan "shoppen"
  • De samenleving vraag om meer juridische kennis
  • Er is soms een gebrek aan marktwerking in de kant van het aanbod
  • De kwaliteit van dienstverlening laat soms te wensen over
  • We moeten rekening houden met de opkomst van de Europese markt en er is sprake van globalisering.

Consumentenbond is actief in diverse sectoren

Regelmatig worden onderzoeken gepubliceerd die door de consumentenbond zijn uitgevoerd. Het gaat hierbij dan om de volgende sectoren.
  • Elektronica en communicatie. Denk aan laptops, routers, navigatiesystemen
  • Woning en huishouden. Te denken valt aan alle huishoudelijke apparaten.
  • Auto en vrije tijd. Dit is een breed terrein waarbij reisverzekeringen, auto's en andere zaken rondom vrije tijd getest worden.
  • Geld en verzekering. Geld lenen, pensioenen, verzekeringen zijn hier getest.
  • Voeding en gezondheid. Voorbeelden van onderzoek zijn die naar kipfilet en tafeltje dekje maaltijden.

Webwinkel

Daarnaast is er de webwinkel waar men boeken, gidsen en abonnementen kan kopen. Hier zijn ook een aantal ebooks te koop die men kan downloaden. Deze artikelen worden met korting verkocht. Ook is er op de website van de consumentenbond een pagina actueel waar recente ontwikkelingen worden vermeld.

Consumentenbond komt op voor belangen van de leden en de consument

  • Geeft antwoord op vragen over consumentenrecht
  • Biedt de mogelijkheid om voorbeeldbrieven te downloaden
  • Geeft juridisch advies bij veel voorkomende problemen.

Hoe kan men lid worden van de consumentenbond

Op de website van de consumentenbond staat de mogelijkheid om lid te worden. Wie lid is heeft toegang tot alle diensten van de consumentenbond en ontvangt tevens 11 keer per jaar de consumentengids.
© 2012 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sushi in all-you-can-eat-restaurant bron van bacteriënnieuws uitgelichtSushi in all-you-can-eat-restaurant bron van bacteriënHet eten van Sushi is erg hip en het eten in een all-you-can-eat-restaurant is zeer populair. Het eten van onbeperkt sus…
Economie: Koopkracht consument beinvloedenDe consument wordt voortduren beïnvloed in zijn koopgedrag. Dit gebeurt vooral door de altijd aanwezige reclame. Je ziet…
De tien beste e-bikes/elektrische fietsenAnno 2013 is een op de zes verkochte fiets een elektrische fiets. De fietshandel in Nederland verdient er al 40 procent…
Oude cadeaubonnen waardeloos?Oude cadeaubonnen waardeloos?Gooi de cadeaubonnen of een cadeaubon waarvan de vervaldatum voorbij is, niet zomaar weg in 2022. Is die cadeaubon of ca…

Vakantiehuis kopen: hoe kies je de streek en de ligging?Vakantiehuis kopen: hoe kies je de streek en de ligging?Een vakantiehuis kopen kan een interessante investering zijn. Niet alleen jij kan er van genieten, maar je kan het huisj…
Onderzoek en ontwikkeling hoog op bedrijfsagendaOnderzoek en ontwikkeling is een zeer belangrijk aspect binnen het bedrijfsleven. Stilstand is immers achteruitgang. Een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hermann, Pixabay
  • Consumentengids
  • Website consumentenbond.
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 21-08-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.