Waarborgfonds Zorgsector, voorkomen van faillissement

Waarborgfonds Zorgsector, voorkomen van faillissement Van de totale langlopende financiering is circa 50% gegarandeerd en geborgd door het Waarborgfonds Zorgsector WFZ, circa 50% niet. Zoals meer sectoren heeft ook de Zorgsector een Waarborgfonds. Dit fonds werd opgericht in 1999. Voor het geval dat bijvoorbeeld ziekenhuizen failliet gaan. Dit Waarborgfonds Wfz en de WfZ-gegarandeerde leningen hebben de triple A-status. Dit Waarborgfonds beschikt over een risicovermogen van 290 miljoen euro. Uiteindelijk kunnen schuldeisers ook bij de Staat als laatste achtervang aankloppen.

Het gaat niet met alle ziekenhuizen financieel goed


Stichting Waarborgfonds Zorgsector als het garantie-instituut

Het WfZ voert namens het Ministerie van VWS Rijksgarantieregelingen uit en doet ook de periodieke kredietwaardigheidsbeoordelingen. Het Waarborgfonds voor de zorgsector, WfZ, verstrekt garanties voor leningen aan zorginstellingen, waardoor de instellingen goedkoper kunnen lenen. Het WfZ garandeert de geldverschaffers de betaling van rente en aflossingen. Het financiële voordeel van deze garanties mogen de zorginstellingen zelf houden. Eind 2019 stond volgens het jaarverslag 6,7 miljard euro aan leningen uit in de zorgsector die door het WfZ worden gegarandeerd. Het fonds startte ooit met een eigen financiële buffer van slechts 211 miljoen euro.

Doelstellingen Waarborgfonds Zorg, voorkoming van faillissement in de zorgsector

De doelstellingen zijn:
  • Het bevorderen van de continuïteit van financiering in de zorg.
  • Het beperken van de rentelasten.
  • Het stimuleren van een goed financieel management in de zorg.

Stelselwijziging gezondheidszorg

Kernthema van de stelselwijziging Gezondheidszorg is een betere marktwerking. De zorgverleners worden door de overheid en verzekeraars gehouden aan preciezere budgetten en kwaliteitseisen. Ziekenhuizen zijn verantwoordelijk voor het financiële wel en wee van hun vastgoed. Risico’s voor goed onderhoud, en marktontwikkelingen in de vastgoedsector komen daarmee voor eigen rekening.

Bezuinigen

De overheid probeert de uitgavenstijging in de zorg binnen de perken te houden en bezuinigt ook op de zorg. Tegelijkertijd wordt de gemiddelde winst van ziekenhuizen geschat wordt op 0,7% van de omzet, maar dat is ook maar een gemiddelde met uitschieters naar boven en naar beneden. Daar komen de nieuwe prijsplafonds bij die voor sommige ziekenhuizen zullen leiden tot een vergaande vermindering van de kosten die te behalen is via ontslag of anderszins.

Luiden van de noodklok

Het Waarborgfonds luidt af en toe de noodklok. Het is immers de vraag of sommige grotere ziekenhuizen deze opeenstapeling van lasten verzwaringen kunnen dragen, of dat sommige failliet zullen gaan. Bij faillissementen kan ook het WfZ in grote problemen komen, omdat de garanties dan zullen worden opgevraagd. Sterker nog bij grote exploitatie problemen bij de zorginstellingen, komt ook de continuïteit van het Waarborgfonds in gevaar, doordat de eigen buffer van 150 miljoen weinig voorstelt. Omdat het WfZ namens het Ministerie van VWS verantwoordelijk is voor de uitvoering van de Rijksgarantie regelingen, komt dan al vlug de rekening bij het ministerie van Volksgezondheid te liggen. Eind 2019 stonden 39 WfZ-deelnemers onder verhoogde bewaking van het WfZ, dat is 13,4% van het totale aantal deelnemers aan het fonds. Het jaar 2020 kan meer problemen geven door het uitbreken van corona. Corona vraagt om veel intensieve zorg en inzet van mensen en dat kost extra geld.

Slot

Je kunt je afvragen of het ministerie van Volksgezondheid niet in zijn eigen vingers snijdt met de verdere verzelfstandiging van ziekenhuizen. Wat je links bespaart, kun je rechts weer even snel verliezen. Bovendien is het zeker het uitpluizen waard, waarom een Waarborgfonds dat maar zo weinig financiële buffers heeft, toch zo veel garanties heeft uitstaan. Want dat kan tot ongelukken leiden. Het fonds heeft een belangrijke rol om de financiering binnen de zorg mogelijk te maken en te monitoren hoe de zorgverlening er financieel bijstaat. Een aantal zorginstellingen stond er in 2019 al niet goed voor en daar is in 2020 nog eens de problematiek van de corona-uitbraak bijgekomen. Op moment van schrijven (oktober 2020) is er een tweede golf aan uitbraken en die kost veel geld. De druk op samenleving en maatschappij kan nog verder toenemen. Het WfZ kan een belangrijke rol spelen om dit alles ook financieel in goede banen te leiden.
© 2007 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Raad van de Volksgezondheid en zorg: gezonder leven belonenRaad van de Volksgezondheid en zorg: gezonder leven belonenGezond leven moet beloond worden volgens een advies van de Raad van de Volksgezondheid en Zorg (RVZ). Mensen zouden meer…
Aanbetaling doen: alleen als er garanties zijnAanbetaling doen: alleen als er garanties zijnHet risico van een aanbetaling doen is soms groot. Is er niets geregeld, dan is iemand al zijn geld kwijt als het desbet…
Aannemer failliet garantieAannemer failliet garantieAannemers gaan failliet, ook in 2023 gaan bouwbedrijven failliet. Ook uw aannemer of het bouwbedrijf kan dus failliet ga…
Persoonlijk failliet laten verklaren: regels en voorwaardenJe persoonlijk failliet laten verklaren is geen prettige beslissing, maar in bepaalde gevallen echter wel de beste besli…

Soorten organisatiesSoorten organisatiesWat is een organisatie? Welke soorten organisaties zijn er? Wat voor soort onderneming wil ik beginnen? Wat zijn de vers…
Contract per email is ook rechtsgeldigContract per email is ook rechtsgeldigEen contract afsluiten doen we steeds vaker via het internet met elektronische handtekening, per email. De vraag is of e…
Reactie

Jack Dorfel, 17-12-2011
Een bedrijf dat in borstprotheses deed, bestaat niet meer. Een borstprothese is lek geraakt. en moet worden verwijderd. Kan het waarborgfonds iets betekenen om de afgegeven garantie, waar nu aanspraak op gemaakt wordt, toch nog na te kunnen komen. Reactie infoteur, 02-07-2020
Beste Jack Dorfel,
Het Waarborgfonds WfZ garandeert leningen van deelnemende financiële instellingen en keert dus geen schade uit zoals het waarborgfonds autoschade kan doen. Helaas.
Met vriendelijke groeten,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 22-10-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.