Exporteren naar Marokko

Exporteren naar Marokko Veel Marokkaanse Nederlanders drijven handel met hun voormalige thuisland. Dat komt omdat ze de taal goed kennen en ook de toegang tot de markt kennen. Er worden met name veel auto's naar Marokko geëxporteerd. Andersom importeert Marokko ook producten naar de Nederlandse markt. Nederland is verantwoordelijk voor ongeveer 2,5 procent van de import van Marokko. Het is goed u af te vragen waarom u naar Marokko wilt exporteren. Ook als u van Marokkaanse afkomst bent. U kunt het wel een leuk land vinden, of iets terug willen doen, maar let erop dat u daardoor niet minder kritisch wordt. Het blijft zaken doen. Vraag u zelf af of er echt kansen liggen en werk uw ideeën uit in een goed en solide ondernemingsplan. Zorg er ook voor dat u goede contacten hebben en dat u de taal nog voldoende spreekt. Ook kan er een behoorlijk verschil zitten tussen de cultuur van Marokko en de zakencultuur van Marokko. Houd daar dus rekening mee. En vraag u zelf als laatste af of u de taal nog voldoende spreekt. Als dat zo is heeft u waarschijnlijk een voordeel boven andere ondernemers.

Handelsbalans Nederland en Marokko

De Nederlandse handelsbalans met Marokko is negatief. In 2009 werd er voor 314 miljoen euro aan goederen naar Marokko geëxporteerd. Andersom was de import vanuit Marokko 241,7 miljoen. In totaal vormt de Nederlandse invoer ongeveer 2,5 procent van de totale invoer van Marokko. De grootste en belangrijkste handelspartners van Marokko zijn Frankrijk, Spanje, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Marokko voert vanuit Nederland met name landbouwproducten, levensmiddelen en industriële producten, zoals bijvoorbeeld machines en stoffen en garen die te gebruiken zijn in de textielindustrie. Er liggen nog veel kansen in sectoren voor wat en energie, infrastructuur en bouw. Ook aan ICT is veel behoefte.

Exporteren naar Marokko

U moet er ook rekening mee houden dat u invoerrechten moet betalen wanneer u producten naar Marokko exporteert. Marokko maakt geen deel uit van de Europese Unie en daarom mogen zij geld vragen vragen wanneer u producten importeert. Andersom is dat net zo wanneer Marokko producten naar de Europese Unie zendt. Deze invoerrechten zijn een inkomstenbron voor de Marokkaanse overheid. Deels worden ze ook gebruikt om te voorkomen dat de hele Marokkaanse markt wordt overstroomd met goedkope westerse producten. Dat zou namelijk erg nadelig kunnen zijn voor de eigen Marokkaanse producten die niet altijd met de goedkope westerse producten kunnen concurreren. Ook is het goed om de koers van de Marokkaanse dirham in de gaten te houden. Dat is de nationale munt van Marokko. De koers daarvan kan soms fluctueren. Dat kan er dus toe leiden dat u wel winst maakt, maar dat deze toch fors afneemt omdat de waarde in euro’s fors daalt omdat de koers van de dirham ten opzichte van de euro daalt.

Auto exporteren naar Marokko

Veel Marokkanen verkochten hun auto in Marokko wanneer ze daarnaar toe op vakantie gingen. Dat komt omdat de prijs van auto’s in Marokko hoger ligt dan in Europa. Veel Marokkaanse families kopen dan een Nederland een relatief nieuwe, zij het tweedehands wagen, en gaan daarmee op vakantie in Marokko. Vervolgens verkopen ze deze in Marokko en rijden bijvoorbeeld samen met familie weer terug naar Nederland. Op die manier maken ze winst. Tegenwoordig is de regel dat er alleen nog maar auto’s geïmporteerd mogen worden die ouder dan vijf jaar zijn. Marokkanen die met de auto op vakantie gaan naar Marokko krijgen een aantekening in hun paspoort over hun auto en moeten vervolgens met dezelfde auto ook weer terug reizen.
© 2011 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bankrekening openen in MarokkoBankrekening openen in MarokkoHet is relatief eenvoudig om een bankrekening te openen bij een bank in Marokko. Steeds meer Nederlanders kiezen daarvoo…
Exporteren naar ChinaExporteren naar ChinaChinese wordt een steeds belangrijkere handelspartner van Nederland. De welvaart stijgt daar snel en met 1.2 miljard men…
Stopzetten kinderbijslag en verlagen uitkeringen MarokkoStopzetten kinderbijslag en verlagen uitkeringen MarokkoNederland past op diverse uitkeringen die worden verstrekt aan mensen die buiten Europa wonen het woonlandbeginsel toe.…
Uitkeringen en kinderbijslag en wonen in Marokko of Turkijenieuws uitgelichtUitkeringen en kinderbijslag en wonen in Marokko of TurkijeWie in Turkije of Marokko gaat wonen en op dit moment in Nederland een AOW, WW of Anw uitkering of kinderbijslag ontvang…

Exporteren naar de Verenigde StatenExporteren naar de Verenigde StatenDe Verenigde Staten zijn een van de grootste handelspartners van Nederland. Er wordt veel geëxporteerd naar Amerika. Dit…
Nieuwe werken: Wat is flexibel werken en hoe werkt het?Nieuwe werken: Wat is flexibel werken en hoe werkt het?Het nieuwe werken is enorm populair onder zowel werkgevers als werknemers. Maar wat is het nieuwe werken nou eigenlijk p…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 17-10-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.