Verschil tussen uitzenden en detacheren

Verschil tussen uitzenden en detacheren Mensen die zich laten inschrijven bij een uitzendbureau en daadwerkelijk worden uitgezonden, krijgen meestal in de eerste instantie een uitzendovereenkomst. Maar soms kan er sprake zijn van een detacheringscontract. Wat is het verschil tussen beide overeenkomsten?

Uitzendcontract

Vaak krijgt een uitzendkracht in de eerste instantie een uitzendcontract (ook wel uitzendovereenkomst genoemd). Dit is een arbeidsovereenkomst tussen het uitzendbureau en de uitzendkracht. Het uitzendbureau is namelijk de formele werkgever, niet het bedrijf waar de uitzendkracht voor werkt. Loonbetaling gebeurt dan ook via het uitzendbureau.

Uitzenden

De duur van een uitzendcontract is afhankelijk van de duur van de opdracht. Als een uitzendkracht bijvoorbeeld zes weken productiewerk verricht, eindigt de opdracht na de zes weken. Op een uitzendovereenkomst is een zogenaamd “uitzendbeding” van toepassing. Einde opdracht betekent einde overeenkomst. En de opdracht eindigt als het bedrijf afziet van de diensten van de flexkracht of als de flexkracht ziek wordt.

Wanneer uitzenden?

Wanneer kiest het uitzendbureau voor uitzenden? Dit heeft onder andere te maken met een wisselende personeelsbehoefte van de opdrachtgever (het bedrijf). Als de uitzendkracht ziekte op moet vangen, als er tijdelijk behoefte is aan extra personeel, voor vervanging gedurende de vakantieperiode of voor een korte opdracht. Het kan ook om een opdracht gaan zonder uitgebreide inwerktijd of scholing.

Detacheringscontract

Een detacheringscontract biedt meer zekerheid en een vaste arbeidsrelatie, tussen uitzendkracht, uitzendbureau en opdrachtgever. Een detacheringscontract is van toepassing in fase B en C van de ABU CAO en fase 3 en 4 van de NBBU CAO.

Wanneer detacheren?

Een uitzendbureau gaat over tot detacheren als het de flexkracht voor langere tijd wil binden (of als de opdrachtgever dit wil). Het gaat bijvoorbeeld om opdrachten waar een uitgebreide inwerktijd voor is vereist, of wanneer continuïteit in het werkproces van belang is, wanneer er schaarste is op de arbeidsmarkt of als de opdrachtgever zelf geen mogelijkheden ziet om de flexkracht een vast dienstverband te geven.

Verschil tussen uitzenden en detacheren

Het belangrijkste verschil tussen uitzenden en detacheren is dat de arbeidsovereenkomst tussen het uitzendbureau en de uitzendkracht doorloopt, ook als de opdracht (het werk) geëindigd is. De uitzendkracht wordt dus ook doorbetaald, ook al werkt hij niet. Daarom zal een uitzendbureau proberen zo snel mogelijk werk te vinden.
© 2010 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Detachering: voordelen & nadelenIn dit artikel wordt besproken wat detachering is, wat de kosten zijn en welke rol de werkgever speelt bij detachering.…
Fasensysteem ABU/ABU CAOAls je als uitzendkracht komt te werken voor een uitzendbureau dat de ABU CAO hanteert, krijg je te maken met een fasesy…
Fasensysteem NBBU: fasen NBBUAls je als uitzendkracht voor een uitzendorganisatie werkt die is aangesloten bij de NBBU, krijg je te maken met het fas…
De opleiding tot uitzendmedewerkerDe opleiding tot uitzendmedewerkerLees hier alles over de opleiding tot uitzendmedewerker die vanaf 1 januari 2010 verplicht wordt. Deze eis gaat in nadat…

Nieuwe werken: Wat is flexibel werken en hoe werkt het?Nieuwe werken: Wat is flexibel werken en hoe werkt het?Het nieuwe werken is enorm populair onder zowel werkgevers als werknemers. Maar wat is het nieuwe werken nou eigenlijk p…
Nieuwe klanten werven met meer plezierNieuwe klanten werven met meer plezierWie een product succesvol wil verkopen dient nieuwe klanten te benaderen, het zogenaamde acquireren. Veel verkopers vind…
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 08-11-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.