Financieel plan: De start van een succesvolle onderneming

Wanneer je eindelijk dat briljante idee hebt voor het opzetten van je eigen zaak, begint het pas echt. Met een ondernemingsplan zul je moeten aantonen dat jouw formule gaat aanslaan. Kun jij ook met cijfers onderbouwen dat je plan kans van slagen heeft? Een financieel plan is belangrijk voor jezelf maar ook voor het verkrijgen van de benodigde financiering. Je zult investeringen moeten doen en die zul je zo snel mogelijk weer moeten terugverdienen. Hoe maak je een financieel plan? Dit artikel geeft inzicht in de belangrijkste onderwerpen, die in een financieel plan beschreven moeten zijn om meer inzicht te geven voor jezelf maar ook voor de bank, die jou een lening zal moeten geven om je plannen werkelijkheid te laten worden. Ook voor jouzelf is het belangrijk dat je weet wat een eigen zaak opzetten met zich mee gaat brengen. Door hiermee aan de slag te gaan creëer je dus ook helderheid voor jezelf.

Stap 1: Wat moet je uitgeven om jouw onderneming op te zetten?

Op dit moment heb je een idee voor een eigen bedrijf. Maar wat heb je allemaal nodig om echt een begin te kunnen maken met een nieuwe succesvolle onderneming? Wat gaat dat je kosten? Zijn er onverwachte dingen, waarmee je rekening moet houden?

Denk goed na over alle mogelijke typen uitgaven, die er gedaan moeten worden, zoals bijvoorbeeld:
  • Heb je bedrijfsruimte nodig of werk je vanuit huis?
  • Heb je apparatuur of meubilair nodig?
  • Ga je goederen of diensten afleveren of worden deze "gekocht" vanuit een vaste plaats?
  • Heb je een voorraad nodig om mee te beginnen?
  • Ga je reclame maken voor je bedrijf of de opening ervan?

Stap 2: Hoe kom je aan het geld om de benodigde kosten te kunnen maken?

Je zult investeringen moeten doen om jouw eigen zaak te kunnen beginnen. Heb je zelf voldoende middelen voor het opzetten van je bedrijf? Moet je misschien geld bijlenen en zo ja: Hoeveel dan?

Heb je eventueel ouders of andere familie, die jou tegen een acceptabele rente (of renteloos) het geld zouden willen lenen? Heb je misschien recht op subsidie voor starters: De Kamer van Koophandel biedt mogelijkheden voor starters, zorg dus dat je ook hier tijdig met je plannen aanklopt. Er bestaan erg veel soorten subsidie voor ondernemers, dus het is zeker de moeite om je hierop te oriënteren.

Stap 3: Hoeveel denk je het eerste jaar te gaan verdienen?

Probeer nu een reële berekening te maken van wat je denkt dat jouw onderneming in het eerste jaar zal gaan opbrengen aan omzet en winst. Houd voor de berekening van de winst rekening met de kosten (rente) van je lening en met de belasting, die je aan het einde van het belastingjaar moet gaan afdragen.

Denk er aan dat je inkomsten uit verschillende bronnen kunnen komen en benoem deze ook:
  • Komt er geld binnen door verkoop van producten en/of diensten?
  • Komt er geld binnen door wat andere bedrijven voor jou verkopen?
  • Krijg je inkomsten uit advertenties (bijvoorbeeld Google Adsense op een website)?

Houd ook rekening met wat je aan investeringen moet doen tijdens het eerste jaar om je bedrijf te kunnen voortzetten. Pas dan kun je kijken wat je winst zal zijn en wat jij dus overhoudt om uit te geven voor persoonlijke doeleinden. Wanneer je gaat lenen zal een bank ook kijken naar hoeveel jij persoonlijk uitgeeft; dat is logisch want sommige beginnende ondernemers hebben de neiging alles wat binnenkomt als inkomen te zien en daarmee geld uit te geven dat ze niet kunnen missen, omdat nog niet alle lasten ervan af getrokken zijn. Wees dus heel erg realistisch en houd de hand op de knip wanneer dat nodig is.

Kijk goed naar wanneer je in een bepaalde periode inkomsten krijgt en uitgaven doet. Wanneer je heel lang moet wachten tot je je geld krijgt van jouw debiteuren kun je in de problemen komen. In een winkel zal dit geen probleem vormen maar wanneer je werkt met mogelijkheden om bijvoorbeeld in een later stadium op acceptgiro te betalen kan dit wel degelijk een probleem zijn.

Stap 4: Is jouw idee voor een eigen onderneming haalbaar of niet?

Op basis van de informatie, die je nu op een rij hebt gezet, kun je berekenen of jouw idee voor een eigen bedrijf lucratief is of niet. Ook kun je zien waar je eventueel geld te kort komt om een begin te kunnen gaan maken. Zet alle informatie op een rij en kijkt wat de uitkomst is: Ga je inderdaad genoeg verdienen om het eerste jaar zonder blikschade te kunnen doorkomen? Heb je voor jezelf duidelijk genoeg wat je wilt gaan doen en hoe je het wilt gaan doen?

Wanneer de uitkomst positief is, zorg dan dat je alles goed op papier hebt voordat je naar de bank stapt voor de aanvraag van je lening. Wanneer de uitkomst vooralsnog negatief is, wanhoop dan niet meteen: Misschien moet je hetzelfde idee anders gaan aanpakken. Wanneer je bijvoorbeeld geld te kort komt voor een eigen bedrijfspand, kan het in dit stadium wél mogelijk zijn om te verkopen via Internet. Of wanneer de bank je onvoldoende wil lenen, kan er misschien een familielid borg staan voor een deel van de benodigde investeringen. Ook voor jou is er namelijk een weg naar een succesvol bedrijf.
© 2009 - 2024 Sterretje999, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een eigen bedrijf starten vanuit huis?Een eigen bedrijf starten vanuit huis?Ben jij van plan om een eigen bedrijf te starten? Lees dan hier enkele vragen die je voor jezelf zou moeten beantwoorden…
Met een ondernemingsplan naar de bankMet een ondernemingsplan naar de bankJe wil een eigen zaak starten, een bestaande zaak overnemen, of je hebt een schitterend idee dat je op de markt wil bren…
Een onderneming starten: een ondernemingsplan makenVeel mensen willen graag een onderneming starten of overnemen. Daar komt heel veel bij kijken, vooral aan voorbereiding.…
Opzet ondernemingsplanOpzet ondernemingsplanEr zijn veel mensen die dromen van een eigen bedrijf. Wanneer de knoop doorgehakt is en je dromen werkelijkheid wilt lat…

Groothandel Hanos ook voor de kleine ondernemerHANOS Internationale Horeca Groothandel is een groothandel waar de horeca, grootverbruikers maar ook andere bedrijven fo…
MBA opleiding: Hoe maak je een keuze voor een MBA studie?Een MBA opleiding is nog steeds een prima manier om je waarde te verhogen op de arbeidsmarkt. Maar wie is er nog in staa…
Bronnen en referenties
  • Kamer van Koophandel: Financiën
  • Starters Informatie Centrum: Ondernemings- en Financieel Plan
Sterretje999 (364 artikelen)
Laatste update: 25-01-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.