Analyse van de jaarrekening

De belangrijkste vraag die je bij de analyse van de jaarrekening kan stellen is: wordt er winst gemaakt en hoe hoog is die winst. Wanneer het resultaat van de winst- en verlies rekening absolute positief is, hoeft dat nog niet te betekenen dat het een goed resultaat is. Aan de hand van kengetallen, ook wel ratio’s genoemd, kun je beoordelen of het bedrijf er financieel goed voor staat. De bedrijfskwaliteit wordt met een kengetal vastgesteld. Zo kan er een positieve of negatieve afwijking zijn van de standaardwaarde. De belangrijkste gebruikte kengetallen zijn de rentabiliteit, liquiditeit en solvabiliteit.

De rentabiliteit

De rentabiliteit is de verhouding tussen de opbrengsten en de investering.
Er zijn verschillende soorten van rentabiliteit maar de belangrijkste is de rentabiliteit van het eigen vermogen.
De rentabiliteit eigen vermogen wordt berekend met:

Rentabiliteit eigen vermogen = winst voor belastingen / gemiddelde eigen vermogen x 100%

De solvabiliteit

Met de solvabiliteit is af te lezen in welke mate een onderneming in geval van opheffing kan voldoen aan de verplichtingen van de verschaffers van het vreemd vermogen. Het solvabiliteitspercentage kun je als volgt bepalen:

Eigen vermogen percentage = totaal eigen vermogen / totale activa x 100%

Het is moeilijk om van een gemiddelde norm bij de solvabiliteit te praten. Aangezien sommige bedrijven heel veel vreemd vermogen hebben en andere bedrijven helemaal geen. Per branche is dit ook erg verschillend.

Kengetallen

Naast de kengetallen die hierboven behandeld zijn, zijn er ook beurskengetallen. Deze kengetallen kunnen enkel berekend worden voor ondernemingen die op de beurs aandelen bezitten. Er wordt dan gerekend met twee waarden:
  1. De beurs- of marktwaarde
  2. De intrinsieke waarde

De marktwaarde van een aandeel is de prijs waartegen je een aandeel op de beurs kunt verhandelen. Deze waarde heeft nauwelijks verhouding met de jaarrekening en komt daar dus ook niet in voor. Dit komt omdat de marktwaarde een beeld geeft van de toekomst, en in je jaarrekening voornamelijk het verleden besproken wordt.

De intrinsieke waarde van een aandeel is de waarde van het eigen vermogen per uitstaand aandeel.
Hieronder een aantal beurskengetallen met berekeningen:

Winst per aandeel = resultaat na belasting / aantal uitstaande aandelen
Pay-out ratio = dividend per aandeel / resultaat na belasting per aandeel
Koers/winst ratio = beurskoers per aandeel / resultaat na belasting per aandeel
Dividendrendement = dividend per aandeel / Beurswaarde van het aandeel x 100%
© 2008 - 2024 Kimmy-tje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fundamentele analyseHet selecteren van aandelen kan op verschillende manieren. Een manier om aandelen te selecteren is het maken van een fun…
BedrijfsanalyseBedrijfsanalyseOm een bedrijf te kunnen beoordelen is het zaak te kijken naar het jaarrapport, met de balans en de resultatenrekening.…
Wat houdt een jaarrapport in?Een jaarrapport wordt ook wel een jaarverslag genoemd. Het bestuur van een onderneming legt daarbij zijn verantwoording…
Kengetallen van een ondernemingMet de kengetallen kun je nagaan of een bedrijf wel gezond is. Dit kun je op verschillende manieren doen, zoals bijvoorb…

Timemanagement, nuttig en handigDe meningen over timemanagement zijn verdeeld en ook of het specifiek van deze tijd is. Feit is wel dat het handig is al…
De jaarrekeningDe jaarrekening is een groot onderdeel van het jaarrapport. Het geeft een goed inzicht in de financiële positie van een…
Kimmy-tje (34 artikelen)
Gepubliceerd: 30-05-2008
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.