Werken als accountant

Werken als accountant Een accountant verdient een zeer goed salaris. Het kan oplopen tot enkele tonnen per jaar wanneer iemand echt carrière maakt. Accountant is een beschermd beroep, dus niet iedereen mag zich zomaar accountant noemen. Accountants houden zich vooral bezig met financiële processen, terwijl boekhouders meer het rekenwerk doen. Er zijn wereldwijd vier toonaangevende accountantskantoren, te weten KPMG, Deloitte, PwC en Ernst & Young. De afgelopen jaren heeft de branche wel last van verschillende schandalen. Veel studenten die interesse hebben in economie of financiële zaken kiezen voor een studie in de richting van accountant. Accountant is een beschermd beroep. Dit betekent dat niet iedereen zich zomaar accountant mag noemen. Wie afstudeert op academisch niveau mag de afkorting RA, oftewel register-accountant, achter zijn naam zetten. Het grote verschil met bijvoorbeeld een administrateur of boekhouder is dat deze laatste twee zich veel meer op de cijfers richten en de precieze verwerking daarvan. Een accountant richt zich in de eerste plaats meer op de financiële processen en dan met name die van grote organisaties. Er is ook een hbo-opleiding accountancy die mensen een opleiding geeft tot AA-accountant. Deze groep houdt zich voor een belangrijk deel bezig met de verschillende MKB-bedrijven.

De Big four

Accountants hebben een ruime keuze uit de plekken waar ze kunnen komen te werken. Allereerst zijn er de vier grote accountantskantoren die wereldwijd ook bekend zijn als de "big four". Dat zijn Deloitte, KPMG, Ernst & Young en PwC. Zij hebben het grootste deel van de markt in handen en zijn ook toonzettend. Bij grote instellingen en bedrijven zal een van deze vier bijna altijd de huisaccountant zijn. Daarnaast zijn er ook een groot aantal kleinere kantoren. Zij richten zich vaak op de kleinere MKB-bedrijven. Sommige van deze kantoren hebben hun eigen specialisme. Wie werkt bij een accountantskantoor maakt vaak lange dagen. Accountantskantoren worden vaak ook wel vergeleken met een apenrots, waar iedereen zich een weg naar de top probeert te werken, ook al moeten ze andere mensen daarvoor naar beneden trekken. Accountants kunnen ook terecht bij bijvoorbeeld de Belastingdienst. Ook de meeste grote bedrijven en publieke instellingen hebben ook een huisaccountant die verantwoordelijk is voor de financiële processen.

Salaris van een accountant

Accountants verdienen een goed salaris. Voor een register-accountant ligt het startniveau rond de 4000 euro bij een fulltime werkweek. Dit kan oplopen tot ongeveer 6500 euro, Voor een accountant zijn er veel manieren om extra bij te verdienen, bijvoorbeeld door partner te worden bij een accountantskantoor. In dat geval kan het salaris wel oplopen tot enkele tonnen per jaar. Voor een AA-accountant ligt het startniveau op ongeveer 3000 euro. Het salaris van de betere verdiende AA-accountants ligt rond ongeveer 4500 euro.

Opleiding tot accountant

Er zijn verschillende opleidingsroutes om accountant te worden. De snelste manier is om een hbo-studie tot AA-accountant of een wo-studie tot RA-accountant te volgen. Verder is het ook mogelijk om met een studie Economie of Bedrijfseconomie accountant te worden. Dit betekent wel in de praktijk dat iemand doorgaans nog een schakeljaar zal moeten volgen om bijgespijkerd te worden. De studie accountancy wordt aan een groot aantal hogescholen gegeven, waaronder de Vrije Universiteit, Hogeschool van Amsterdam en in Nyenrode. Ook is het mogelijk om een opleiding op afstand via het LOI of de NCOI te volgen.

Schandalen rondom accountantskantoren

De afgelopen jaren is er veel te doen rondom verschillende grote accountantskantoren. Dat heeft te maken met verschillende grote schandalen. Zo zou het toezicht bij de verschillende woningcorporaties ver onder de maat zijn. Verschillende corporaties, met Vestia voorop verloren veel geld door risicovolle beleggingen in derivaten. De accountants zouden onvoldoende het risico hebben geduid. KPMG kwam in opspraak doordat zij rondom de bouw van haar hoofdkantoor in Amstelveen had gekozen voor verschillende constructies waarmee de Belastingdienst voor de gek werd gehouden. Ook bij de verschillende banken die ten tijde van de Kredietcrisis failliet gingen of door de verschillende overheden gered moesten worden was het toezicht onvoldoende. Er is vooral kritiek op de constructie waarbij de accountantskantoren betaald worden bij de instellingen en bedrijven van wie ze de jaarrekening controleren. Hierbij gaat het spreekwoord "niet bijten in de hand die je voedt" wel heel makkelijk op. Er wordt daarom ook wel voor gepleit om de controles voortaan door de overheid te laten betalen. Op die manier zouden accountants veel kritischer kunnen zijn.
© 2014 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het beroep assistent accountantHet beroep assistent accountantEen assistent accountant is werkzaam op een accountantskantoor, of een administratiekantoor. Vanaf het VMBO kun je doors…
Kosten accountantKosten accountantEen goede accountant kan u elk jaar veel geld opleveren en is zijn prijs waard. Wat kost een accountant eigenlijk? Wat d…
Wat doet een accountant?Wat doet een accountant?Iedereen kent in zijn vrienden of kennissenkring wel iemand die accountant is. Meestal weten we alleen van accountants d…
Boekhouder of accountant inhurenBoekhouder of accountant inhurenVeel ondernemers kiezen ervoor om de administratie uit te besteden, door het inhuren van een boekhouder of accountant. W…

Het afsluiten van een handelscontractWanneer het uw bedoeling is om met uw bedrijf een handelsonderneming te starten, dan zoekt u een geschikte leverancier w…
De waarde van oud papierDe waarde van oud papierMet de inzameling van oud papier kan nog steeds een aardige boterham worden verdiend. Het grootste deel van de inzamelin…
Bronnen en referenties
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 08-12-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.