Exporteren naar Spanje

Exporteren naar Spanje Spanje is een belangrijke handelspartner van Nederland. Jaarlijks bedraagt de export naar het land in zuidelijk Europa meer dan 3 miljard. Tegelijkertijd is de Spaanse economie door toedoen van de Kredietcrisis behoorlijk ingestort waardoor de risico's van de handel met de Spanjaarden wel zijn toegenomen. Wie handel drijft met de Spanjaarden moet heel goed opletten op de verschillende cultuurverschillen. Die kunnen best groot zijn per regio. Spanje is een belangrijke handelspartner van Nederland. In 2011 werd voor 3.3 miljard euro aan goederen geëxporteerd naar Spanje. Dat was weliswaar een kwart minder dan in het jaar daarvoor, maar in totaal gaat het nog steeds om meer dan een half procent van de Spaanse export. De terugval had vooral te maken met het ineenstorten van de Spaanse economie. Mede als gevolg van Eurocrisis en hoge verliezen op vastgoed stortte verschillende Spaanse banken in. Andere banken moesten overeind worden gehouden door de Spaanse overheid, die daardoor wel veel geld verloor. Naar Spanje werden er met name veel machines en vervoersmaterieel geëxporteerd. Wat betreft printers, computers en televisies was er juist een terugval. Vanuit Spanje bedroeg de import 6.6 miljard euro. Dat was een daling van 3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Er is nog wel steeds sprake van een overschot op de handelsbalans van 3.3 miljard euro. Vanuit Spanje werd er veel wijn en chemische producten ingevoerd.

Handelen met Spanje

Spanje is voor Nederland een interessante afzetmarkt, zelfs nu het economisch minder gaat. Spanje is relatief goed bereikbaar over de weg en vormt met bijna 50 miljoen inwoners nog steeds een grote afzetmarkt. Verder is Spanje een onderdeel van de Europese Unie. Daardoor hebben Nederlanders die handel drijven met Spanje niet te maken met allerlei vervelende invoerregels en heffingen. De grenzen zijn open en daar profiteert de handel tussen beide landen van. Een groot voordeel van Spanje is bovendien dat het als springplank kan dienen naar Zuid-Amerika. In de landen daar wordt, met uitzondering van Suriname en Brazilië, Spaans gesproken. Bovendien is de cultuur zeer op Spanje gericht. Als iets in Spanje aanslaat is de kans groot dat dit ook in Zuid-Amerika het geval is. Van deze kennis en relaties kan geprofiteerd worden om een bepaald product daar ook in de markt te zetten.

Cultuurverschillen binnen Spanje?

Wie met Spanjaarden zaken wil doen moet bedenken dat daarbij vooral de onderlinge relatie heel belangrijk is. Een groot deel van het midden- en kleinbedrijf in Spanje bestaat uit familiebedrijven. Het zaken doen draait daarbij vooral om vertrouwen en de gunfactor. Dat betekent niet dat het voor buitenstaanders onmogelijk is om daar tussen te komen, wel dat er tijd in moet worden gestoken. Een keer uit eten gaan, of beter nog, langs huis is een investering die zich later dubbel en dwars zal uitbetalen. Verder is het belangrijk om de hoogte te zijn van de regionale gevoeligheden. Ook is het goed te weten dat Spanjaarden, ook de mannen, veel aandacht aan hun uiterlijk besteden. De term overdressed kennen ze er niet. Zo zijn er verschillende regio's in Spanje, zoals Catalonië en Baskenland, die streven naar meer onafhankelijkheid. De mentaliteit verschilt bovendien per regio. De Galiciër is bijvoorbeeld zeer prijsbewust, terwijl men in Andalusië de gesprekspartner het beste kan benaderen met een combinatie van hoffelijkheid en grote kortingen.

Wel of geen agent inschakelen voor het exporteren naar Spanje?

Het is altijd mogelijk om een agent in te schakelen wanneer u zaken wilt doen in Spanje, maar niet goed weet waar u moet beginnen. Op die manier kunt u profiteren van de kennis en de lokale kennis van de agent. Tegelijkertijd moet er ook rekening mee houden dat de agent wel provisie vraagt voor zijn werkzaamheden. Het inschakelen van een agent is dus alleen handig als u op grote schaal van plan bent naar Spanje te exporteren. Het alternatief is zelf op onderzoek uit te gaan en een handelsnetwerk op te bouwen. Op de lange termijn is dit wellicht goedkoper, maar zal in het begin zeker veel tijd kosten.
© 2014 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Exporteren naar AustraliëExporteren naar AustraliëVanuit Nederland wordt er veel naar Australië geëxporteerd. In totaal gaat het jaarlijks om meer dan 1.4 miljard euro. H…
Exporteren naar MarokkoExporteren naar MarokkoVeel Marokkaanse Nederlanders drijven handel met hun voormalige thuisland. Dat komt omdat ze de taal goed kennen en ook…
Exporteren naar ChinaExporteren naar ChinaChinese wordt een steeds belangrijkere handelspartner van Nederland. De welvaart stijgt daar snel en met 1.2 miljard men…
Exporteren naar FrankrijkExporteren naar FrankrijkFrankrijk is een erg aantrekkelijk land om naar te exporteren voor Nederlandse ondernemers. Er wonen veel mensen, dus he…

Timemanagement, tien tips voor meer doen in minder tijdTimemanagement, tien tips voor meer doen in minder tijdTimemanagement en meer doen in minder tijd is in de huidige samenleving heel belangrijk. Iedereen weet dat een dag maar…
Exporteren naar IndiaExporteren naar IndiaVanuit Nederland worden er veel goederen naar India geëxporteerd. De verwachting is dat de uitvoer naar India in een per…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Efraimstochter, Pixabay
  • http://www.taalspectrum.nl/taalenhandelscultuurvanspanje.html
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 17-10-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.