Exporteren naar China

Exporteren naar China Chinese wordt een steeds belangrijkere handelspartner van Nederland. De welvaart stijgt daar snel en met 1.2 miljard mensen is het een zeer aantrekkelijke afzetmarkt. China doet er wel alles aan om de eigen markt te beschermen. Daardoor zijn de invoerrechten hoog. Ook is het verstandig met een lokale Chinese partner samen te werken die de markt goed kent. Verder is het verstandig rekening te houden met de koers van de yuan, oftewel de renminbi. Door koersschommelingen kunt u makkelijk veel geld verliezen. Er worden steeds meer goederen naar China getransporteerd. De export nam in 2011 voor het dertiende jaar achter elkaar toe. In dat jaar werd er voor bijna 7 miljard euro aan goederen uitgevoerd naar het Aziatische land. Dat is een stijging van 24 procent ten opzichte van een jaar eerder. De import vanuit China is nog wel altijd veel groter. Het gaat dan om maar liefst 31 miljard. Ten opzichte van een jaar eerdere stabiliseerde de import wel op dat niveau. Het tekort op de handelsbalans, het verschil tussen import en export, verminderde daarom in 2011 met 1.4 miljard, maar het gaat nog steeds om een verschil van 24 miljard euro. Met de nieuwe stijging belande China voor het eerst in de top tien van landen waar Nederland naartoe exporteert. Dat lijkt weinig voor zo’n groot land, maar daarbij moet in gedachte houden dat China ver weg ligt en dat de drempel vanwege de kosten dus veel hoger ligt om te exporteren.

Export vanuit Nederland naar China

Een groot deel van de export naar China bedroeg papierstof, metaalafval en papierafval. In totaal gaat het om bijna een vijfde van de totale export. Er is veel vraag naar deze afvalstoffen omdat hier vervolgens weer nieuwe grondstoffen uit gewonnen kunnen worden. Door de snel groeiende economie is er in China een grote vraag naar grondstoffen. Verder was er veel vraag naar (baby)melk. Dit was zelfs zo drastisch dat Chinezen in Nederland massaal de supermarkten afliepen en alle babymelk opkochten en die vervolgens naar China verscheepten. Dit kwam vanwege een groot schandaal in China waarbij melkpoeder in een fabriek vergiftigd was waardoor er verschillende doden vielen. Daardoor vertrouwden de Chinesen de eigen melk niet meer. Een laatste product dat massaal verscheept wordt zijn gespecialiseerde machines, bijvoorbeeld landbouwvoertuigen. De totale export daarvan verdubbelde in twee jaar tijd.

Chinese invoerbeperkingen

China is voor Nederlandse investeerders met meer dan 1.2 miljard mensen een zeer interessante afzetmarkt. De welvaart groeit per jaar gemiddeld met 8 tot 10 procent. Het is tegelijkertijd ook een lastige markt voor buitenlandse investeerders. China doet er alles aan om de eigen markt te beschermen, bijvoorbeeld door het opleggen zeer hoge invoerheffingen. Die kunnen tot boven de 100 procent van de waarde van de ingevoerde goederen oplopen en de kosten zijn voor de importeur. Verder moet de Chinese wetgeving zeer precies worden nageleefd. De regels zijn zeer streng op het gebied van mededinging, toepassing van dumpingprijzen en misleidende reclame. Verder past het ministerie van Handel regelmatig de lijst met goederen aan die geïmporteerd mogen worden of leggen ze een beperking op.

Vinden van een betrouwbare Chinese partner

Bij het exporteren is het verstandig samen te werken met een betrouwbare partner die goed bekend is met de lokale cultuur. Per regio kan de taal en cultuur zeer verschillen. Chinezen zijn een trots volk en minder internationaal dan de Nederlanders. Het is daarom makkelijk om ze voor het hoofd te stoten wanneer u de gebruiken niet goed kent. Een Chinees kan u goed wegwijs maken in een land, u voorstellen aan de juiste mensen vertellen wat u juist moet doen of moet laten. Verder is het verstandig rekening te houden met de koers van de yuan, oftewel de renminbi. Door koersschommelingen kunt u makkelijk veel geld verliezen.
© 2014 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De financiële bom is in handen van ChinaDe financiële bom is in handen van ChinaDe schuldenberg van de VS is inmiddels immens te noemen. China beschikt over schatten aan financiële reserves en investe…
Beleggen in ChinaBeleggen in ChinaSteeds meer westerse investeerders ontdekken China als nieuwe markt om in te investeren. Door de groeiende economie is C…
Exporteren naar BraziliëExporteren naar BraziliëBrazilië wordt een steeds belangrijke handelspartner van Nederland. De export naar het Zuid-Amerikaanse land ten opzicht…

Exporteren naar FrankrijkExporteren naar FrankrijkFrankrijk is een erg aantrekkelijk land om naar te exporteren voor Nederlandse ondernemers. Er wonen veel mensen, dus he…
Exporteren naar NoorwegenNoorwegen is voor Nederlandse bedrijven een interessante handelspartner. Het land is zeer welvarend en ligt relatief dic…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: ClkerFreeVectorImages, Pixabay
  • http://financieel-management.nl/content/view/16694/tips-voor-exporteren-naar-china
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 23-10-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.