NIBUD: ZZP'er moet zakelijker met geld (leren) omgaan

NIBUD: ZZP'er moet zakelijker met geld (leren) omgaan De ZZP'er heeft last van de recessie, maar ook van de eigen neiging om privé en zakelijke geldstromen door elkaar te laten lopen. Het Nibud reageert op de toenemende vloed ZZP'ers die zich bij kredietinstellingen en schuldhulpverleners meldt. En wel door samen met de Kamer van Koophandel een ordner te maken die helpt overzicht te houden over geldzaken, en privégeld en zakelijk geld gescheiden te houden. De ZZP'er heeft last van de recessie. Maar de ZZP'er heeft minstens zo vaak last van onvoldoende scheiding tussen privé en werk. Met name als het om geldzaken gaat .Een hulp bij het voorkomen van financiële problemen én het voorkomen van inschattingsfouten aangaande de eigen financiele toestand is niet alleen het opzetten en bijhouden van een deugdelijke administratie, het is ook van groot belang om privé- en zakelijke financiën gescheiden te houden.

Grip op je geld

Het budgetvoorlichtingsinstituut Nibud is vooral bekend van haar werk voor particulieren. Nu echter is het Nibud een unieke samenwerking aangegaan met de Kamer van Koophandel Gooi-, Eem- en Flevoland en Qredits. Het resultaat is een ordner voor de ondernemersgeldzaken. De map bevat een tabbladenset voor ondernemers die meer grip willen hebben op administratie en financiën. Deze actie van het Nibud is in feite een reactie: het bleek immers dat in 2011 33% van de leden van de NVVK, en dat zijn vooral kredietbanken, een groeiend aantal verzoeken om schuldhulpverlening aan zzp’ers optekenden. Het idee achter de administratiemap met de heldere titel 'Geldzaken voor ondernemers' is dat de administratie op orde is, en privé en bedrijf gescheiden blijven.

Uit diverse Nibud-onderzoeken blijkt dat het voeren van een overzichtelijke administratie financiële problemen kan voorkomen.

Privé en zaak: een heel dunne scheidslijn

Mensen die werkloos raken, mensen die een origineel idee willen vermarkten en mensen die genoeg hebben van het werken voor een baas, bijvoorbeeld omdat het ouderwetse 'baanmodel' geen ruimte biedt aan parttime constructies. Er zijn de laatste jaren heel wat zogenaamde 'kleine zelfstandigen' ofwel ZZP'ers bijgekomen. Klusjesmannen, winkeliers, freelance journalisten en bedrijfsadviseurs, ze vallen allemaal onder de ZZP'er ofwel Zelfstandige Zonder Personeel. Maar de bijnaam in de volksmond voor de ZZP'er is niet voor niets 'Zelfstandige zonder Poen.' Vaak is de scheidslijn tussen privé- en zakelijke geldstromen heel dun. Zo niet te dun. Terwijl het van groot belang is dat de privégeldstromen niet door de zakelijke geldstromen gaan lopen. En dan is het niet zo heel verwonderlijk dat een op de tien ofwel 10% van de ondernemers zit met zogenaamde 'problematische schulden.'

Jacqueline Zuidweg, Zakenvrouw van het jaar 2012, is een warm voorstander van de ordner voor ondernemersgeldzaken: ‘Deze map biedt ondernemers inzicht en overzicht in hun administratie en geeft daarmee grip op hun geldzaken. Zo kunnen financiële problemen voorkomen worden en wordt de financiële duurzaamheid van het bedrijf vergroot.’

De Geldzaken voor Ondernemers-ordner: hoe en wat?

Om ZZP'ers ofwel zelfstandig ondernemers zonder personeel te helpen bij het voeren van een deugdelijke, gescheiden administratie ontwikkelde het Nibud in samenwerking met Qredits en de Kamer van Koophandel Gooi-, Eem- en Flevoland, de Geldzaken voor Ondernemers-ordner. Dit is een tabbladenset voor de ondernemersadministratie. Niet alleen biedt de map overzicht, ook moedigt hij zzp’ers aan over geldzaken na te denken, deze uit te zoeken en te regelen. Geldzaken voor ondernemers omvat veertien tabbladen met op de achterkant relevante informatie over o.a. belastingen, vervoerskosten, huisvesting, inkomensondersteuning, verzekeringen en bankzaken. Het streven is geweest om de map overzichtelijk, beknopt en praktisch te houden, zodat iedere zelfstandig ondernemer er mee uit de voeten kan.

Over Qredits

Qredits krijgt steeds meer bekendheid als organisatie die startende én bestaande ondernemers met minder dan vijf werknemers en ZZP'ers helpt bij het starten óf doorstarten van een eigen bedrijf. Qredits biedt niet alleen geld. De organisatie levert hulpmiddelen, persoonlijk coaching en microkredieten t/m €50.000. Uniek aan Qredits is dat er geen sprake is van een winstoogmerk. De organisatie wil via een praktische aanpak het ondernemerschap in Nederland breder toegankelijk maken. Tools moeten ondernemers snel en efficiënt op weg helpen, en individueel en maatwerkadvies door ervaren ondernemers of bedrijfscoaches houdt de ondernemer op de rails. Korte en krachtige tips zijn voorhanden, maar ook langdurig advies. Qredits hanteert een positieve benadering: naar de toekomst kijken, en niet zozeer naar het verleden.

Over Kamer van Koophandel Gooi-, Eem- en Flevoland

De Kamer van Koophandel zet haar deskundigheid in om ondernemers te helpen ondernemen. De Kamer van Koophandel adviseert over de volle breedte van het ondernemerschap. Ondernemers van starters tot 'rotten in het vak' kunnen bij de KvK terecht. De Kamer van Koophandel streeft via projecten en onderzoeken naar een goed ondernemersklimaat en een gezonde regionale economie. Ook verbindt en ondersteunt zij samenwerking tussen ondernemers, belangenbehartigers, en andere partijen in de regio. Meer weten? Kijk op www.kvk.nl.
© 2012 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geldzaken bespreken in een relatieGeldzaken bespreken in een relatieIn een relatie zijn de rollen onderling verdeeld. De ene neemt bepaalde taken voor zijn of haar rekening en de ander ric…
Meest gestelde vragen van ondernemers aan de BelastingdienstMeest gestelde vragen van ondernemers aan de BelastingdienstVooral als startende ondernemer hebt u veel vragen aan de Belastingdienst. Ondernemen wijkt sterk af van het werkzaam zi…
Qredits: Microfinanciering voor Nederlandse ondernemersQredits: Microfinanciering voor Nederlandse ondernemersMicrokrediet is er niet alleen voor het buitenland. Vraag een willekeurig iemand naar wat een microkrediet is en toch is…

Ontslaggesprek: hoe voer je die?Als leidinggevende kan het voorkomen dat je een ontslaggesprek moet voeren. Gelukkig is dit geen dagelijkse bezigheid en…
Offerteaanvraag, offerteaanbieding en bestellingOfferteaanvraag, offerteaanbieding en bestellingEen offerte, ook wel aanbieding genoemd, wordt opgesteld op verzoek van een klant. Dit voor de aanvraag van één of meerd…
Bronnen en referenties
  • Persbericht Nibud
  • Kamer van Koophandel
  • Qredits
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 02-08-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Zakelijk
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.