Met een ondernemingsplan naar de bank

Met een ondernemingsplan naar de bank Je wil een eigen zaak starten, een bestaande zaak overnemen, of je hebt een schitterend idee dat je op de markt wil brengen, maar daar heb je geld voor nodig. Daarom ga je naar de bank, met een ondernemingsplan. Wat wordt daar van je verwacht?

Een zaak starten

Een eigen zaak starten is de droom van velen. Je eigen keuzes, eigen verantwoordelijkheid, eigen centen. Onafhankelijk werken, in een sector die je aanspreekt en doen waar je goed in bent, het lijkt allemaal erg aanlokkelijk. Een eigen zaak start je echter niet zomaar op, er gaat heel wat voorbereidend werk aan vooraf.

Je zal hoe dan ook een ondernemingsplan moeten opmaken. Voor jezelf, maar ook voor je boekhouder en voor de bank. Ook je notaris zal bij het verlijden van de oprichtingsakte een ondernemings- en/of financieel plan vragen.

Ondernemingsplan

Je ondernemingsplan is een voorstelling van je idee of project, maar ook een haalbaarheidsstudie. Je omschrijft precies wat je wil doen, wie je klanten zullen zijn, en wie je concurrenten zijn. Je bepaalt je actieregio, je strategie en je personeelsbeleid. Ook je marketingstrategie zal in je ondernemingsplan naar voor komen. Maar naast dat, is de financiële analyse misschien wel het belangrijkste hoofdstuk in je ondernemingsplan. Met die financiële analyse stap je later naar je accountant, maar ook naar je bank.

In de financiële analyse maak je een realistische schatting van de kosten die je zal maken om de zaak op te starten, maar ook een overzicht van de kosten die je zal maken om de zaak draaiende te houden. Daarnaast zal je een omzetprognose moeten opmaken. Dit kan je zelf doen, aan de hand van vergelijkingspunten en 'logisch boerenverstand', maar je kan ook de hulp van een accountant inroepen.

Als je een grote investering moet doen om de zaak te starten, die je niet uit eigen zak kan financieren, zal je de bank moeten inroepen om je een lening te verstrekken. De bank baseert zich op je financieel- en ondernemingsplan om te beslissen of je onderneming rendabel genoeg zal zijn om een krediet aan te verlenen.

Bij de bank

Als je gaat praten met de bank om een investeringskrediet te bekomen, zal je goed voorbereid moeten zijn. Neem je ondernemingsplan mee en zorg dat je het door en door kent. Je kan het plan kort zelf toelichten aan de bankier, waarschijnlijk zal hij zelf een aantal bijkomende vragen stellen. Dit is omdat de bank natuurlijk zoveel mogelijk informatie wil krijgen over de op te richten zaak, maar ook om in te schatten of je als oprichter voldoende kennis en inzicht hebt. Jij zal namelijk met hun centen gaan ondernemen, dus je zal moeten bewijzen dat je dat zal aankunnen.

De bank zal altijd vragen wat je zelf in te brengen hebt in de zaak. Een eigen inbreng, in gelden of in natura, is wenselijk en bij veel banken zelfs verplicht. Meestal wordt een eigen inbreng gevraagd van ongeveer 25% van de totale investering. Als je zelf bereid bent je spaarcenten in de onderneming te investeren, is dat voor de bank een signaal dat je zelf achter je idee staat en natuurlijk bereid bent om er hard voor te werken, anders gaan niet alleen de centen van de bank, maar ook die van jezelf, in lucht op.

Banken zijn best bereid om kredieten te verstrekken aan ondernemers, maar willen natuurlijk waarborgen zien. Uiteraard kan je de handelszaak zelf in pand geven, maar vaak, en zeker als het om hogere bedragen gaat, is dit voor de bank niet genoeg. In dat geval zal je met andere, meestal persoonlijke waarborgen over de brug moeten komen. Beschik je over onroerende goederen, dan kan je die als waarborg voor het krediet opgeven. Heb je nog extra centen of beleggingen, dan kan je die ook in pand geven.
Dat betekent niet dat je meteen je beleggingen moet verkopen, maar mocht het fout gaan, dan kan de bank aanspraak maken op de zaken die jij in pand hebt gegeven. Let op, waarborgen moeten er altijd zijn, maar geef de bank niet al te veel. Uiteraard wil de kredietinstelling graag zo veel mogelijk waarborgen krijgen, maar vaak kan je met wat onderhandelen bekomen dat je ook minder in pand kan geven. Ook hier geldt weer dat je dan sterk in je schoenen moet staan en met een grondig ondernemingsplan over de brug zal moeten komen, om de bank ervan te overtuigen dat de kans klein is dat je op de fles gaat en de lening niet kan terugbetalen.

Wees niet bang om te informeren bij verschillende banken, en om hun verschillende voorstellen tegen elkaar uit te spelen. De bank zal nooit meteen haar beste voorstel op tafel leggen, dus onderhandelen is de boodschap! Zo laat je zien dat je van aanpakken weet, en krijg je meestal wel een beter voorstel te pakken.

De gouden regel is: ken je ondernemingsplan als je broekzak, kom zelfverzekerd over en wek vertrouwen op. Op basis daarvan zullen de banken zeker bereid zijn om jouw onderneming een kans te geven!
© 2012 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lening startende ondernemingLening startende ondernemingWie een eigen bedrijf wilt starten heeft vaak een startkapitaal nodig. Nu is het zeker voor startende ondernemers soms l…
Vergroot je kans op een leningVergroot je kans op een leningVoor zo goed als al onze grote dromen hebben we geld nodig, geld dat velen van ons niet persoonlijk bezitten. De bank bi…
Leningen voor bedrijvenLeningen voor bedrijvenHet starten van een eigen onderneming vereist vaak meer geld dan u bezit. Als uw eigen vermogen niet toereikend is, zult…

Wat is innovatie?Er bestaat veel onduidelijkheid over het begrip innovatie, iedereen hanteert zijn eigen definitie. Maar wat is innovatie…
ZZP: Tips voor startende ZZP'ersZZP: Tips voor startende ZZP'ersEen startende ZZP'er heeft het niet makkelijk: voor jezelf beginnen is een grote stap. Je zult zelf opdrachtgevers moete…
Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 17-06-2012
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.