ZZP: Tips voor startende ZZP'ers

ZZP: Tips voor startende ZZP'ers Een startende ZZP'er heeft het niet makkelijk: voor jezelf beginnen is een grote stap. Je zult zelf opdrachtgevers moeten zoeken, en zelfstandig de opdrachten moeten uitvoeren die je van hen krijgt. Lukt dat niet, dan heb je ook geen inkomen. Een boekhouder of accountant kost geld, maar levert ook geld op en voorkomt stress. Het is zaak om slim gebruik te maken van je bestaande netwerk en je lange termijn doelen in het oog te houden. Als je dat lukt is je nieuwe positie als startende zelfstandige er één vol uitdagingen en kansen.Succes! Of je nu direct van je opleiding afkomt, of je komt uit een situatie waarin je als werknemer hebt gewerkt voor een baas: ZZP'er worden is een grote stap. Als ZZP'er heb je veel vrijheden, maar ook veel meer verantwoordelijkheden en verplichtingen dan een werknemer. De beginfase is vaak helemaal een flinke kluif, omdat je op allerlei vlakken nog van alles moet leren. Als je echter vol energie als ZZP'er begint, kan je dat op termijn veel opleveren. Niet alleen qua inkomen, maar ook wat betreft werkplezier en ontwikkelingsmogelijkheden. Onderstaande tips kunnen daarbij helpen.

Zorg ervoor dat je in een paar woorden uit kunt leggen wat je doet

Op feestje, tijdens recepties of op andere gelegenheden waar je aan de praat kunt raken met mensen die je niet (goed) kent, zul je nogal eens de vraag krijgen wat je doet; hoe jij je inkomen vergaart. Je kunt dan uiteraard de titel van je beroep noemen, maar de vraag is of dat zo vanzelfsprekend is. Als dat niet het geval is, is het van belang dat je in een paar woorden duidelijk kunt maken wat je beroep inhoudt.

Het is een goed idee om hier van tevoren over na te denken, zodat je heel duidelijk uit kunt leggen waar jij voor staat. Als dit de interesse wekt van je gesprekspartner kan het nodig zijn om in een paar minuten in meer detail over je eigen bedrijf en je werkzaamheden te vertellen. Ook dit verhaal kun je thuis voorbereiden door er eens goed over na te denken en het eventueel voor jezelf uit te schrijven.

Het lijkt misschien overdreven om je tekst voor een verjaardagsfeestje zo uitgebreid voor te bereiden. Maar je moet je wel beseffen dat er overal potentiële opdrachtgevers kunnen zitten; ook op verjaardagsfeestjes; misschien juist wel daar. Wanner je iemand namelijk via via kent, is de kans groter dat hij je een opdracht gunt.

Zoek een goede accountant of boekhouder

Wanneer je net voor jezelf begint is het zaak om je kosten zo laag mogelijk te houden. Je zult je geld eerst moeten verdienen voor het het uit kunt geven. Er zijn echter een aantal zaken waar je zeker niet op moet bezuinigen; ook als je nog geen inkomen hebt. Daar hoort het gereedschap bij dat je dagelijks gebruikt (of dat nu een boormachine, laptop of telefoon is), maar ook je accountant of boekhouder. Wanneer je ZZP'er bent, heb je vaak een redelijk eenvoudige administratie bij te houden. Wanneer je voldoende discipline hebt, kun je dit zelf doen. Echter de belastingaanslag kun je het best door een professional laten uitvoeren. Daar zijn grofweg twee redenen voor.

De eerste is dat je dan zeker weet dat het goed gebeurt; de kans dat je gezeur krijgt met de belastingdienst is erg klein. En mocht je toch vragen of opmerkingen krijgen, dan kan je boekhouder of accountant daarbij helpen. De tweede reden is dat een boekhouder of accountant zichzelf vaak makkelijk terugverdient. Hij neemt je namelijk niet alleen veel werk, en mogelijk ook frustratie, uit handen; hij doet dit werk ook nog eens veel beter dan jij het zou doen. De Nederlandse belastingdienst kent veel regeltjes en uitzonderingen. Een goede boekhouders of accountant is hiervan helemaal op de hoogte, en kan je daardoor veel geld besparen. Maar ook op een boekhouder kun je besparen.

Gebruik je bestaande netwerk

Als je als ZZP'er start betreed je een nieuwe wereld; zelf als je je in hetzelfde werkveld begeeft als waar je in loondienst gefungeerd het. Dat bekent echter niet dat je alles vanuit het niet moet opbouwen. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven en ondernemers de meeste opdrachten (meestal 80-90%) genereren vanuit hun bestaande klantenkring en netwerk. Ook al heb je als beginnen ZZP'er nog geen bestaande klanten; toch geldt dit ook voor jou.

De grootste marktkansen liggen in het netwerk dat je al hebt: ex-collega's, voormalig medestudenten, eerdere werkgeversopdrachtgevers die je in dienstverband bent tegengekomen, maar ook familie en vrienden. Misschien zijn dit niet direct de mensen die jou zelf een opdracht zullen geven, maar ook zij hebben weer een eigen netwerk en kennen misschien weer mensen die iemand als jij heel goed kunnen gebruiken. Via-via netwerken door middel van contacten die je al hebt levert vaak veel meer op dan koude acquisitie bij potentiële opdrachtgevers die je helemaal niet kent.

Een website maken en bijhouden

Wanneer je voor jezelf begint, moet je dat aan de wereld kenbaar maken. Jij bent ZZP'er en mensen kunnen jou inhuren! Door middel van internet kun je heel eenvoudig reclame voor jezelf maken door een website te bouwen. Hier moet je overigens wel goed voer nadenken. Als je een website maakt kan iedereen daarop komen, maar wie wil je dat er komt, wie zijn jou klanten, en waar zijn die klanten naar op zoek? Het antwoord op die vragen heeft consequenties voor zowel de inhoud als de uitstraling van je website. Het is het overwegen waard om hier een professionele websitebouwer voor in te schakelen.

Minstens zo belangrijk als het bouwen van je website, is het onderhouden ervan. Als iemand na 2 maanden weer op je website komt wil hij nog steeds met twee klikken kunnen lezen wat jij doet, en hoe je te bereiken bent. Maar waarschijnlijk is het voor deze bezoeker ook heel interessant om iets nieuws tegen te komen, bijvoorbeeld met welke nieuwe projecten jij recent aan de slag bent gegaan. Zeker als je een kopje 'nieuws' op je site hebt staan, of als mensen reacties achter kunnen laten, is het belangrijk om je site goed in de gaten te houden, en regelmatig te vernieuwen. het is beter om geen website te hebben, dan een gedateerde website.

Stel doelen, ook voor de lange termijn

Als beginnende ZZP'er ben je misschien geneigd om alle opdrachten te grijpen die je kunt krijgen. Dat kan een prima strategie zijn in het begin, maar je moet ervoor zorgen dat dit niet de manier van werken blijft. Als je net start is het heel goed om na te denken over waar je over waar je over 5 jaar wilt staan. Doe je dat niet, dan blijven je opdrachten ook op langere termijn losse opdrachten, en blijf je op zoek naar nieuwe opdrachtgevers. Wanneer je een duidelijke focus hebt - een doel waar je naar toe aan het weken bent - schept dat niet alleen duidelijkheid voor jezelf, maar ook voor je opdrachtgevers. Je kunt veel gerichter op zoek naar nieuwe klanten en opdrachten, en wanneer je focus ook bij hen duidelijk wordt zullen zij uiteindelijk bij jou komen om je expertise in te huren.

Lees verder

© 2012 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Boekhouder of accountant inhurenBoekhouder of accountant inhurenVeel ondernemers kiezen ervoor om de administratie uit te besteden, door het inhuren van een boekhouder of accountant. W…
Wanneer een boekhouder of accountant in te hurenWanneer een boekhouder of accountant in te hurenMensen die een eigen bedrijf opgezet hebben, hebben de neiging om alle touwtjes in eigen handen te houden. Er zijn diver…
Boekhouden: beginnen van een eigen administratiekantoorBoekhouden: beginnen van een eigen administratiekantoorVeel mensen willen een eigen administratiekantoor beginnen. Voor het starten van een eigen administratiekantoor hoeven m…
Een betrouwbare boekhouder vindenEen betrouwbare boekhouder vindenJe administratie bijhouden kan een hels karwei zijn! Boekhouders kunnen je helpen bij dit soort boekhoudkundig werk. Waa…

Met een ondernemingsplan naar de bankMet een ondernemingsplan naar de bankJe wil een eigen zaak starten, een bestaande zaak overnemen, of je hebt een schitterend idee dat je op de markt wil bren…
Thuiswerken en sociale mediaThuiswerken en sociale mediaSommige werkgevers zijn er nog steeds een beetje huiverig voor. Werknemers die thuiswerken waar zij niet te controleren…
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 11-12-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.