Haantjes worden vergast: alleen kippen gegeten

Haantjes, ook wel 1-dags haantjes genoemd worden vergast. Dit komt omdat er aan haantjes niet genoeg vlees zit om ze te kunnen verkopen. De 1-dags haantjes gaan vervolgens massaal naar dierentuinen en houders van reptielen en slangen. Hun dieren eten namelijk graag de 1-dags haantjes. Maar het betekent wel dat er jaarlijks 40 miljoen haantjes een directe dood sterven.

Veertig miljoen haantjes worden per jaar vergast in Nederland

In Nederlandse broederijen worden per jaar zon 40 miljoen haantjes geboren. Zij worden echter al direct vergast met CO2. Dit omdat ze nutteloos zouden zijn in de voedselketen.

Kuikens seksen

Wie zich wel eens heeft afgevraagd waarom kuikentjes al direct worden onderworpen aan een onderzoek om te kijken of ze mannelijk of vrouwelijk zijn, heeft met het bovenstaande dan ook direct het antwoord. De mannetjes worden direct omgebracht, de vrouwelijke kippen worden gebruikt voor de eieren en het vlees.

Het seksen van kuikens heeft ertoe geleid dat er steeds meer haantjes werden vergast

Vroeger kon pas na 8 weken gezien worden of een kuikentje mannelijk of vrouwelijk was. Daardoor konden haantjes toch langer blijven leven en werden ze ook gebruikt voor het vlees. Nu er veel nieuwere methoden zijn worden rassen specifiek gekweekt om hun ras. Rassen die goed eieren leggen en rassen die goed te gebruiken zijn als vleeskip worden veel meer gebruikt.

Legkippen: zo klein mogelijk

In Nederland worden vooral rassen ingezet voor de eieren waarbij de kippen klein zijn. De dieren kunnen daardoor met weinig voer toe en het voer dat ze krijgen wordt vooral gebruikt voor de productie van de eieren.

Vleeskippen moesten een brede borst hebben

Bij de vleeskippen werden soorten geselecteerd waarbij de kip vooral een brede borst had zodat er zoveel mogelijk kipfilet van zo’n dier afkwam. Bovendien moeten deze dieren binnen 6 weken ongeveer 2 kilogram aan slachtgewicht hebben. Haantjes hebben dat gewicht pas bereikt in 14 weken.

IN de jaren ’70 gingen de eendagshaantjes nog naar andere landen

In de jaren ’70 van de 21e eeuw gingen de eendagshaantjes tenminste nog naar landen waar ze de haantjes wel voor het vlees gebruikten. Dit waren Italië en landen in Noord-Afrika. Overigens worden in die landen, maar ook in Azië en de rest van Afrika nog steeds eendagshaantjes gebruikt voor de vleesconsumptie. Daar kopen ze eendagshaantjes en laten ze gewoon lekker in de achtertuin groter worden tot ze rijp zijn voor de slacht. Alleen komen die eendagshaantjes niet meer uit Nederland, maar uit hun eigen land.

De kipfilet is steeds populairder geworden

Doordat veel mensen steeds meer kipfilet gingen eten, dat overigens veel minder smaak heeft dan de andere delen van kip, is het haantje ook steeds meer uit de gratie geraakt. Kipfilet en kip in zijn algemeenheid is populair omdat het vlees mager is, rijk aan eiwit, goedkoop en gemakkelijk om er een maaltijd van te maken. Nederland is ook steeds meer kip gaan eten. In 1960 werd per hoofd van de bevolking 2,8 kilo gegeten, in 1980 was dat al 22,80 kilo per jaar per persoon.

Zoeken naar een kippenras waarbij de kip veel eieren legt en het haantje veel vlees geeft

Op dit moment wordt er gezocht naar het fokken van een kippenras waarbij de vrouwtjes veel eieren geven en de haantjes in korte tijd veel vlees geven. Daarmee zouden de haantjes niet meer vergast hoeven te worden nadat ze net uit het ei zijn gekomen. Dit ras zal overigens wel duurdere producten voortbrengen, omdat dat kippenras nooit de productie zal halen die de kippen nu halen. Daar staat tegenover dat de haantjes dan niet direct vergast worden, een aspect dat veel mensen onethisch vinden. Bovendien zal dat hanenvlees een andere smaak hebben, meer specifiek en sterker dan de ietwat flauwe smaak van de kipfilet die mensen nu krijgen voorgeschoteld. Het fokken van de nieuwe soort zal bovendien een grotere belasting zijn voor het milieu. De haantjes hebben meer voer nodig en dat voer komt wel van een akker dat verbouwd moet worden. Door te korten op het vleesgebruik is dat overigens op te vangen.

Waar worden eendagshaantjes voor gebruikt?

De vergaste eendagshaantjes gaan nu heel vaak naar dierentuinen en naar eigenaren van reptielen, roofvogels en slangen. Die eten de eendagshaantjes die dan al dood zijn, namelijk graag. Omdat het niet om enge grote stukken vlees gaat, worden ze ook ingezet op voedermomenten in dierentuinen die te zien zijn. Ook kunnen er goed medicijnen in eendagshaantjes worden gestopt, zodat dieren die medicatie nodig hebben dat op die manier binnenkrijgen.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer leggen kippen eieren?Wanneer leggen kippen eieren?Bij het houden van kippen zijn de eieren een leuke bijkomstigheid. Maar hoeveel eieren legt een kip eigenlijk? Bepaalde…
De serama, een kleine knuffelkip voor kinderenDe serama, een kleine knuffelkip voor kinderenDe serama is een echte knuffelkip. Het is een kleine kip, die niet meer weegt dan 500 gram. Serama's zijn geliefd vanweg…

Verwachtingen werkgevers komende jaren optimistischerVerwachtingen werkgevers komende jaren optimistischerEr zijn heel wat onderzoeken die erop duiden dat zowel bedrijven als consumenten de komende jaren geen florissante tijde…
Opzet ondernemingsplanOpzet ondernemingsplanEr zijn veel mensen die dromen van een eigen bedrijf. Wanneer de knoop doorgehakt is en je dromen werkelijkheid wilt lat…
Bronnen en referenties
  • Leeuwarder Courant
  • Productschap Vlees
  • Wageningen Universiteit
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 05-09-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.