Opzet ondernemingsplan

Opzet ondernemingsplan Er zijn veel mensen die dromen van een eigen bedrijf. Wanneer de knoop doorgehakt is en je dromen werkelijkheid wilt laten worden begin je bij een goed ondernemingsplan. Een goed ondernemingsplan is moeilijk om te schrijven en in dit artikel kunt u lezen wat er eigenlijk allemaal in een ondernemingsplan moet staan. Wanneer je een eigen bedrijf wilt opstarten is er uiteraard geld nodig. Veel ondernemers beschikken zelf niet over voldoende eigen geld en moet er dus geld geleend worden, in de meeste gevallen van de bank. Als je geld van de bank wilt lenen zul je met een goed ondernemingsplan moeten komen. De bank moet uit het ondernemingsplan op kunnen maken dat je niet alleen een goed idee hebt, maar dat het ook daadwerkelijk uitgevoerd kan worden. Daarnaast wordt je zelf door het schrijven van een ondernemingsplan gedwongen om over ieder detail na te denken, iets wat natuurlijk erg belangrijk is wanneer je een succesvol bedrijf op wilt starten. Je schrijft een ondernemingsplan dus voor een bank, maar ook zeker voor jezelf.

De opbouw van een ondernemingsplan

Een goede opbouw van een ondernemingsplan ziet er als volgt uit:
  • Samenvatting
  • De onderneming
  • De ondernemers
  • De marketing mix
  • Het financieel plan.

Samenvatting

Een ondernemingsplan begint altijd met een samenvatting. Dit is omdat de eerste pagina meestal altijd gelezen wordt en daarom moet de samenvatting kort maar zeer overtuigend zijn. Na het lezen van de samenvatting moet men overtuigd geraakt zijn van de onderneming, de ondernemer en het product. In de samenvatting wordt dus een samenvatting van het gehele ondernemingsplan gegeven en daarnaast wordt het doel van de onderneming duidelijk vermeld.

De onderneming

In dit hoofdstuk worden de volgende gegevens kort genoteerd:
  1. De naam
  2. KVK nummer
  3. Rechtsvorm
  4. Boekhouder/accountant
  5. BTW nummer
  6. BTW tarief
  7. Vergunningen
  8. Verzekeringen
  9. Huisvesting
  10. Personeel
  11. Algemene voorwaarden

De ondernemers

Persoonlijke gegevens

De ondernemer is de belangrijkste schakel in het opzetten van een onderneming. Voor een inversteerder is het erg belangrijk om te weten wat voor persoon hij voor zich heeft en daarom worden in een bedrijfsplan altijd de persoonlijke gegevens van de ondernemer vermeld. De volgende persoonlijke gegevens kunnen in het bedrijfsplan opgenomen worden:
  1. Naam
  2. Roepnaam
  3. Geslacht
  4. Adres
  5. Postcode
  6. Woonplaats
  7. Telefoonnummer
  8. Faxnummer
  9. E-mail adres
  10. Mobiel telefoonnummer
  11. Geboortedatum
  12. Nationaliteit
  13. Aanwezigheid partner
  14. Naam partner
  15. Geboortedatum partner
  16. Burgerlijke staat
  17. Aanwezigheid samenlevingsovereenkomst
  18. Aanwezigheid kinderen
  19. Opleidingen
  20. Diploma's, certificaten en bewijzen
  21. Werkervaring

Persoonlijke kwaliteiten:

Iedereen heeft goede en slechte kwaliteiten en een goede ondernemer kan kritisch naar zichzelf kijken en weet zijn sterke en zwakke punten. Het is erg belangrijk dat ook de zwakke punten eerlijk beschreven worden, iedereen heeft zwakke punten en het is daarom niets om je voor te schamen. Wanneer je moeite hebt met het beschrijven van je sterke en zwakke punten kun je op internet een test doen en deze in het ondernemingsplan bijvoegen.

De motivatie

Dit is misschien wel een van de belangrijkste punten van het ondernemingsplan. Uit dit hoofdstuk moet duidelijk worden waarom je nu eigenlijk een eigen onderneming wilt beginnen. Beschrijf daarom kort maar krachtig wat je motieven zijn en probeer men te overtuigen dat je geschikt ben voor het opstarten van de onderneming.

De marketing mix

Product en diensten

In dit hoofdstuk beschrijf je welken producten en of diensten je aan wilt bieden. Er kan gebruik gemaakt worden van de 5 p’s, die staan voor product, prijs, plaats, promotie en personeel.

De markt

Hier worden de trends en ontwikkelingen binnen de sector waarin je de onderneming wilt starten beschreven. Daarnaast beschrijf je de doelgroep waar je je op richt en beschrijf je de concurrentie. Vooral dat laatste punt is erg belangrijk, zijn er namelijk veel soort gelijke bedrijven in de buurt zal het erg lastig worden om een nieuwe onderneming op te starten. Daarom is het erg belangrijk om de concurrentie in beeld te brengen en aan te kunnen tonen waar je kracht als nieuwe ondernemer licht.

Toekomstperspectief

Beschrijf duidelijk hoe je het bedrijf in de toekomst ziet. Is er een groeimogelijkheid binnen het bedrijf? Welke ontwikkelingen zullen in de toekomst plaatsvinden?

Het financieel plan

Investeringsbegroting

In de investeringsbegroting wordt beschreven wat er nodig is om het bedrijf op te kunnen starten. Er wordt gekeken naar vaste activa, dit zijn bedrijfsmiddelen waar u langer dan een jaar over beschikt. Hierbij moet gedacht worden aan gebouwen, machines en vervoermiddelen. Daarnaast wordt er gekeken naar de vlottende activa, dit zijn de bedrijfsmiddelen waar je korter dan een jaar over beschikt. Hierbij moet gedacht worden aan voorraden en vorderingen. Als laatste moet er gekeken worden naar de aanloopkosten, dit zijn de kosten die gemaakt moeten worden om te starten.

Financieringsplan

In het financieringsplan wordt kort beschreven hoe je als beginnend ondernemer aan het geld komt dat je nodig hebt om de onderneming te starten. Er zijn hier eigenlijk twee mogelijkheden voor: Eigen vermogen en vreemd vermogen. Eigen vermogen is het geen dat zelf ingebracht wordt. Dit kan geld van je spaarrekening zijn maar ook inbreng van bedrijfsmiddelen of een achtergestelde lening. Vreemd vermogen is simpel gezegd het geld dat door anderen ingebracht wordt.

Exploitatiebegroting

Een exploitatiebegroting is een winst en verlies berekening waarin de toekomst is meegenomen. Dus eigenlijk trek je de inkoop en alle andere kosten van de geschatte omzet af en dan krijg je een beeld van de geschatte nettowinst.

Liquiditeitsbegroting

In een liquiditeitsbegroting wordt per periode beschreven hoeveel geld er uitgegeven wordt en hoeveel geld er binnen komt. Daardoor kun je uit de liquiditeitsbegroting opmaken hoe de onderneming zijn schulden kan betalen in de komende periode.
© 2011 - 2024 Kinie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een ondernemingsplan schrijvenUit verschillende studies is gebleken dat ondernemers die vooraf een ondernemingsplan schrijven een grotere kans van sla…
Het schrijven van een ondernemingsplan: RentabiliteitHet schrijven van een ondernemingsplan: RentabiliteitBij het schrijven van een ondernemingsplan is het financieel plan een essentieel onderdeel. Op basis van het financieel…
Een onderneming starten: een ondernemingsplan makenVeel mensen willen graag een onderneming starten of overnemen. Daar komt heel veel bij kijken, vooral aan voorbereiding.…
Waarom schrijf je een ondernemingsplanWaarom schrijf je een ondernemingsplanWie een eigen bedrijf start, schrijft vaak een ondernemingsplan. De grootste reden om het bedrijfsplan te schrijven is v…

Haantjes worden vergast: alleen kippen gegetenHaantjes, ook wel 1-dags haantjes genoemd worden vergast. Dit komt omdat er aan haantjes niet genoeg vlees zit om ze te…
CommunicatiebegrippenCommunicatiebegrippenIn dit artikel worden de belangrijkste communicatiebegrippen en definities van communicatie behandeld. Een compacte begr…
Kinie (31 artikelen)
Gepubliceerd: 02-09-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.