De naamloze vennootschap

De naamloze vennootschap De naamloze vennootschappen zijn van de mensen die aandelen van het bedrijf hebben gekocht. Er zijn meerdere eigenaren en ze zijn alleen aansprakelijk voor het bedrag dat ze voor aandelen hebben gekocht.

Wat is een naamloze vennootschap?

Een naamloze vennootschap is een vennootschap met een in overdraagbare aandelen verdeeld maatschappelijk kapitaal, waarin ieder der vennoten voor een of meer aandelen deelneemt. Anders gezegd: Het eigen vermogen is stukjes gehakt en deze worden verkocht. Hierdoor worden de kopers mede-eigenaars van het bedrijf.

Aandeelhouders: Zijn de vennoten bij een NV/mensen die aandelen hebben gekocht van het NV.

Een verschil tussen de eenmanszaak en de NV is dat de NV een rechtspersoon is. Bij de NV is het bestuur niet aansprakelijk maar de aandeelhouders. Bij een faillissement van de nv kunnen zij alleen hun vermogensdeelname kwijtraken. Het bedrag dat je bezit aan aandelen.

Rechtspersoon: Juridische onafhankelijke eenheid met eigen rechten en verplichtingen, los van de eigenaar/eigenaren.

Welke rechten en plichten zitten er nu vast aan het bezit van een aandeel:
  1. Je bent mede-eigenaar van een NV, als je een aandeel bezit.
  2. Je bent beperkt aansprakelijk, namelijk tot het bedrag dat van de aandelen in je bezit hebt.
  3. Je hebt recht op een aandeel in de winst, dat uitgekeerd wordt in de vorm van dividend.

De beurs en de naamloze vennootschap

  • Effecten = Effecten is een verzamelnaam voor papieren die een waarde vertegenwoordigen zoals aandelen en obligaties.
  • Obligatie = een schuldbewijs van een NV, het is een bewijs dat je geld geleend hebt aan een onderneming. De obligaties geven recht op een bepaalde rente.

Aandelen en obligaties worden verhandeld op de effectenbeurs, dit is een plaats waar vraag naar en aanbod van effecten elkaar ontmoeten met als resultaat dat er een koers tot stand komt. Als de vraag groter is dan het aanbod stijgt de prijs, en andersom.

  • Speculeren = is het kopen van aandelen/obligaties in de hoop dat ze in de toekomst gaan stijgen zodat de effecten dan met koerswinst weer kunnen worden verkocht.

Effecten worden ook wel fondsen genoemd.

De belangrijkste factoren voor de koersvorming zijn:
  1. Winst en omzetverwachting van een bedrijven.
  2. De hoogte van dividend uitkeringen.
  3. Algemene en politieke verwachtingen zoals voorstelen tot belastingverlaging, bezuinigen etc.

De vermogensmarkt en het Naamloze vennootschap

De effectenbeurs is een deel van het vermogensmarkt. De vermogensmarkt is het geheel van vraag naar en aanbod van vermogen. Het is een voorbeeld van een abstracte markt.

Abstracte markt: Is een markt waarbij je niets ziet van de onderhandeling, vind plaats via het internet bijvoorbeeld.
Concrete markt: Is een markt waarbij mensen bij elkaar komen om producten te kopen of te verkopen.


Vermogenmarkt wordt opgedeeld in verschillende onderdelen:
  • Geldmarkt, waar vermogen wordt uitgeleend voor een korte termijn.
  • Kapitaalmarkt, markt waarin producten langere tijd worden verhandeld.
  • Vermogensmarkt, waar wordt gehandeld in vermogenstitels.

Hoe komen de NV's aan geld

Als een NV geld nodig heeft. Kunnen ze aandelen plaatsen op de kapitaalmarkt.

Kapitaal wordt onderverdeeld in een openbare en onderhandse kapitaalmarkt:
  • Openbare kapitaalmarkt: een geldnemer en vele geldgevers. Deze markt wordt openbaar genoemd omdat iedereen aandelen kan kopen.
  • Onderhandse kapitaalmarkt: Er is een geldnemer, maar ook een geldgever. Dit is meestal het geval als een bedrijf naar de bank stapt.

Aanbieders van vermogen:

De aanbieders van het vermogen zijn gezinnen, bedrijven en de overheid.
  • Gezinnen: De gezinnen sparen geld en dit wordt aangeboden op de vermogensmarkt. Dit geld komt vaak op een spaarrekening te staan en de bedrijven sluizen dit geld door naar bedrijven. De gezinnen kunnen hun geld ook steken in obligaties en aandelen.
  • Bedrijven: Bedrijven beleggen vaak in hun overbodige liquide middelen.
  • Overheid: De overheid heeft af en toe te veel geld, dit kunnen ze beleggen of sparen etc.

De vragers naar vermogen zijn gezinnen, bedrijven en de overheid.
  • Gezinnen: De gezinnen lenen geld voor dure consumptiegoederen en onroerend goed. Dit doen ze door middel van leningen zoals hypothecaire leningen onderhandse leningen.
  • Overheid: De overheid vraagt geld door staatsobligaties, dit doen ze als ze een financieringstekort hebben.
  • Bedrijven: Ze geven aandelen en obligaties over om geld binnen te halen.

Voor- en nadelen van een Naamloze Vennootschap

Bij een keuze van een rechtsvorm spelen er 6 factoren mee: Aansprakelijkheid, leiding, financiering, publicatieplicht, continuïteit en fiscale aspecten. Door het vergelijken van deze 6 factoren kun je voor- en nadelen van de NV in zien.

Aansprakelijkheid

Bij de NV zijn de aandeelhouders beperkt aansprakelijk. Dat wil zeggen dat de aandeelhouder nooit meer kan verliezen dan de hoogte van aandelen. Bij de NV is het zakelijk vermogen dus volledig gescheiden van het privévermogen

Leiding

De eenmanszaak en de VOF zijn de eigenaar en leider dezelfde persoon. Bij de NV is er een volledige scheiding van leiding en eigendom. De directie van een NV behoeft in het geheel geen eigen aandelen te bezitten. Dit heeft als voordeel dat de directe kan worden samengesteld uit personen die over goede ondernemingskwaliteiten beschikken. Daarnaast komt de leiding niet in gevaar omdat de samenstelling van de directe niet verandert doordat er steeds andere personen aandeelhouder worden.

Financiering

De eenmanszaak wordt het EV verschaft door een persoon en bij een VOF door enkele mensen. Als gevolg dat het eigen vermogen wel beperkt van omvang moet zijn. Omdat het EV beperkt is, zal het aantrekken van vreemd vermogen lastig zijn. Bij het NV wordt het vermogen verschaft door een grotere groep personen door middel van aandelen en obligaties.

Publicatieplicht

Volgens de wet hoeft de jaarrekening van een eenmanszaak of vof niet gepubliceerd worden. Dit moet een NV wel. Deze jaarrekening moet bestaan uit: een balans, verlies- en winstrekening, toelichten op de balans en verlies en winstrekening.

Continuïteit

Bij eenmanszaak valt de continuïteit bij de eigenaar. Als hij overlijdt houdt de eenmanszaak op te bestaan. Bij de VOF wordt de dode persoon uit de VOF gehaald. Bij een NV maakt het weinig uit als iemand dood gaat. Een persoon zal altijd aandeelhouder blijven of hij moet zijn aandelen aan andere personen verkopen.

Fiscale aspecten

Bij een eenmanszaak en vof wordt de winst van de onderneming belast met tarief van inkomstenbelasting. De eigenaars staan niet op de loonlijst en heeft van de winst er overlijdt na aftrek van de inkomstenbelasting. De winst van de NV wordt belast met vennootschapsbelasting. Na de belasting kan de NV twee dingen doen uitkeren van dividend of het geld in het bedrijf houden.

Dus als volgt ziet het eruit:
  • Eenmanszaak: Winst – inkomensbelasting max. 52%
  • VOF: Winst – winst wordt verdeeld onder eigenaren – inkomstenbelasting van max. 52%
  • Naamloze vennootschap: Winst – vennootschapsbelasting – nettowinst – reserveren of dividend uitkeren.

Andere verschillen:
  • Bij een eenmanszaak of een vof kun je dingen aftrekken en hoeft hij over de eerste 12% geen belasting te betalen.
  • Bij een NV staat de eigenaar niet op de loonlijst en bij een eenmanszaak wel.
  • De directeur van een NV heeft recht op werknemersverzekeringen.
© 2011 - 2024 Nokkos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Commerciële en niet-commerciële organisatiesCommerciële en niet-commerciële organisatiesAls mensen met elkaar gaan samenwerken om een bepaald doel te behalen, ontstaat er een organisatie. Voorbeelden van orga…
Rechtsvorm: de Naamloze vennootschap (nv)De naamloze vennootschap (nv) is een rechtsvorm waarbij het eigen vermogen verdeeld is in aandelen. Vaak worden de aande…
Personenvennootschap: openbare/stille personenvennootschapDe samenwerking van twee of meer mensen in een onderneming kan vorm krijgen door de oprichting van een personenvennootsc…
Een vennootschap oprichten: NV of BVBA? (BE)Een vennootschap oprichten: NV of BVBA? (BE)Elke ondernemer die een vennootschap wil oprichten, moet een bepaalde vennootschapsvorm kiezen. In België zijn de bekend…

Starwood hotelketenStarwood hotelketenStarwood is één van de grootste, leidende internationale hotelketen met 1000 hotels gelegen in 100 landen geleid door me…
De beurs: de rol van informatie en het escalatie-effectDe beurs: de rol van informatie en het escalatie-effectZowel informatie verkrijgen als het escalatie-effect zullen bepalen waarom niet iedereen zich toespitst op de klassieke…
Nokkos (29 artikelen)
Gepubliceerd: 05-07-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.