Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Bij het opstarten van een eigen bedrijf komt een hoop kijken. Één van de dingen waar u niet om heen kunt is het inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Het inschrijven is verplicht zodra u een bedrijf heeft ander overtreed u de wet. In dit artikel vind u alle informatie over het inschrijven van een bedrijf.

Wie?

In principe kan iedereen zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Zij gaan niet over de gemeentebestemmingsplannen, belastingdienst enzovoorts. Echter werken de Kamer van Koophandel en de belastingdienst wel samen, u kunt er dan ook voor kiezen om u direct in te laten schrijven bij de belastingdienst.

Wanneer bent u een bedrijf?

Het is moeilijk vast te stellen wanneer u officieel een bedrijf bent en wanneer u een hobby uitvoert. In ieder geval zullen alle inkomsten wel doorgegeven moeten worden aan de belastingdienst. Er is een richtlijn dat als u meer dan 1250 uur per jaar in het bedrijf steekt het valt onder een bedrijf. De inkomsten tellen niet mee vandaar dat er ook soms bedrijven sluiten vanwege schulden.
Echter als u een bedrijf heeft bent u verplicht u in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. De overheid wil graag weten hoeveel bedrijven er zijn. Schrijft u zich niet in dan bent u in overtreding en kunt u een boete verwachten.

Aankomst bij de Kamer van Koophandel

U kunt zich inschrijven bij verschillende Kamer van Koophandel punten in Nederland. U hoeft geen afspraak te maken maar er word wel aanbevolen zo vroeg mogelijk te komen, er zijn namelijk behoorlijk wat mensen op een dag die een bedrijf starten waardoor het druk kan zijn.

U krijgt een nummer en wellicht een formulier. Op dit formulier kunt u invullen hoeveel inkomsten u verwacht en het aantal klanten na een jaar tijd. Het is verstandig hier al van te voren over na te denken. Dit formulier is van belang voor de belastingdienst. Als uw nummer verschijnt word u opgehaald door één van de medewerkers.

Inschrijving

Voor de inschrijving hoeft u in principe alleen een geldig identiteitsbewijs mee te nemen. Uiteraard begint u niet zomaar een bedrijf het is verstandig een bedrijfsplan opgesteld te hebben en sowieso moet u daar aan kunnen geven wat de bedrijfsnaam zal zijn. Mocht u vragen hebben over het bedrijf dan kunt u deze bij de medewerker stellen. Aan het einde van het gesprek zullen verschillende formulieren getekend worden en krijgt u het bewijs van dat u een bedrijf bent mee naar huis.

Uitschrijving of wijziging

Als u zich heeft ingeschreven kunt u ten alle tijden gegevens laten wijzigen. De Kamer van Koophandel heeft verschillende formulieren en één daar van is om te wijzigen. U kunt wijzigingen dus niet telefonisch laten doorgeven. Ditzelfde geldt ook voor het uitschrijven. U kunt zich ten alle tijden uitschrijven maar ook dit gaat via een formulier.

Kosten

Het uitreksel wat u krijgt van de Kamer van Koophandel bij de inschrijven kost 11 euro. De jaarlijkse kosten van de Kamer van Koophandel verschillen per regio maar het ligt rond de 40 á 45 euro.

Seminar

De Kamer van Koophandel organiseert met regelmaat seminars. Zo kunt u onder andere bijna elke maand een seminar bezoeken die in samenwerking met de belastingdienst word gehouden. Het zijn informatie avonden om goed op weg te gaan met het bedrijf.

Lees verder

© 2010 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Kamer van KoophandelIedere ondernemer in Nederland moet zich verplicht inschrijven in het register bij de Kamer van Koophandel. Maar wat is…
ZZP'er worden: starten als ZZP'erEen vast contract is tegenwoordig een zeldzaamheid. Op de arbeidsmarkt is er weinig zekerheid. Steeds meer mensen beslui…
Inschrijving Vereniging van Eigenaren in HandelsregisterInschrijving Vereniging van Eigenaren in HandelsregisterSinds 1 juli 2008 is de nieuwe Handelsregisterwet in werking getreden. Dit heeft onder andere tot gevolg dat alle vereni…
Als ZZP'er verderAls ZZP'er verderIn tijden van crisis ligt de Nederlandse banenmarkt onder vuur. Werkgevers worden voorzichtiger in het aannemen van nieu…

Wanbetaling in zaken: deskundige adviezenWanbetaling in zaken: deskundige adviezenWanbetaling. Ofwel, te laat of niet betalen. In deze tijden hebben ondernemers er allemaal mee te maken, of je nu met ee…
Leegstand en de verhuur van kantoorruimteLeegstand en de verhuur van kantoorruimteEr staan veel kantoorpanden leeg. Er is structureel sprake van een grote leegstand van kantoorruimtes. Daar is de kredie…
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 08-06-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.