Een eigen bedrijf starten

Een eigen bedrijf starten Een eigen bedrijf beginnen, niet meer hoeven werken voor een baas en je eigen tijd kunnen indelen, is voor veel mensen een droom. Maar een eigen bedrijf start je niet zomaar. Er komt nog aardig wat bij kijken en er zijn een aantal zaken die geregeld moeten worden. Het kost veel tijd en energie en het vergt een goede voorbereiding. Wat komt er nu allemaal bij kijken en welke stappen kun je zetten om een succesvolle start te maken met je eigen zaak?

Stappenplan voor het starten van je eigen bedrijf

Om een eigen bedrijf te kunnen starten, zal je een over een aantal dingen goed moeten nadenken, veel moeten regelen en dingen om papier moeten zetten. Zaken die sowieso gedaan moeten worden zijn:
  • Het schrijven van een businessplan
  • Het kiezen van een rechtsvorm
  • Het bedenken van een bedrijfsnaam
  • Het zoeken van een bedrijfsruimte
  • Naar de bank gaan
  • Je administratie op orde hebben
  • Je verzekeringen regelen

Het schrijven van een businessplan

Een goed businessplan bestaat uit drie delen, namelijk:
  • Een ondernemingsplan
  • Een marketingplan
  • Een financieel plan

Een ondernemingsplan

De eerste van de bovengenoemde drie bevat je persoonlijke gegevens. Daarnaast bevat het jouw persoonlijke drijfveren om een bedrijf te starten. Waarom wil je dit zo graag? Wat zijn je talenten en waar liggen je zwaktes? Waar ben je goed in? Wat zijn je passies en interesses? Introduceer je bedrijf en leg concreet uit wat je plannen zijn.

Een marketingplan

Zorg dat je je van tevoren op de markt oriënteert. Ga na of er al veel soortgelijke bedrijven zijn als het jouwe. En zo ja, wat maakt dan dat ervoor zorgt dat klanten naar jou zullen gaan voor een product of dienst en niet naar de concurrent? Wat maakt jouw bedrijf aantrekkelijker voor consumenten dan andere bedrijven in dezelfde branche? Bronnen die je voor het marktonderzoek kunt raadplegen, zijn onder andere het Handelsregister Kamer van Koophandel, Het Centraal Bureau voor de Statistiek en www.ondernemerschap.nl.

Een financieel plan

Het is belangrijk om je financiën goed in kaart te brengen. Om een bedrijf te starten, heb je een startkapitaal nodig. De financiële onderbouwing van de plannen is daarom essentieel. Maak voor de eerste drie jaar een exploitatiebegroting van de kosten en opbrengsten van je bedrijf. Maak eveneens een liquiditeitsbegroting met een schatting van je inkomsten en uitgaven.

Kies een rechtsvorm

Als startende ondernemer ben je verplicht om een rechtsvorm te kiezen, met andere woorden: je moet kiezen wat voor soort bedrijf je wilt gaan voeren. Je kunt kiezen tussen rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid en rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid. Bij de vorm met rechtspersoonlijkheid is er sprake van een juridische constructie, waarbij de organisatie kan optreden als een volwaardig en handelingsbekwaam persoon in het rechtsverkeer, inclusief de rechten en plichten zoals een natuurlijke persoon die zou hebben. Voorbeelden van rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid zijn: Eenmanszaak, Vennootschap Onder Firma (VOF) en Maatschap. De rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid kent geen rechten en plichten; de eigenaar zal in dit geval de persoon zijn met de rechten en plichten. Voorbeelden van een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid zijn: Besloten Vennootschap (BV), Naamloze Vennootschap (NV) en Vereniging. Voor welke rechtsvorm je het best kunt kiezen, is onder andere afhankelijk van het soort beroep dat je uitoefent, of je wel of geen compagnons hebt en de hoogte van de verwachte winst. Je kunt bij De Belastingdienst terecht voor advies over ondernemingsvormen. De rechtsvorm heeft invloed op je belastingverplichtingen en je aansprakelijkheid.

Bedenk een naam voor je bedrijf

Een goede bedrijfsnaam kan bijdragen aan het succes van je onderneming. Wanneer je een naam voor je onderneming hebt bedacht, is het verstandig om te controleren of de door jou bedachte naam al voorkomt:
  • Als handelsnaam
  • Als merknaam
  • Als domeinnaam
  • Internationaal
  • Bij overige zaken waarbij je je moet registreren, zoals accountnamen en social media

Dit kan teleurstellingen in de toekomst voorkomen, wanneer je bijvoorbeeld wil uitbreiden. Wanneer je een bedrijfsnaam en een rechtsvorm hebt gekozen, kun je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Ook kun je nu gaan nadenken over het logo van je bedrijf en je huisstijl.

Het kiezen van een bedrijfsruimte

Wanneer je een bedrijfsruimte gaat zoeken, is het aan te raden om rekening te houden met zaken als de bereikbaarheid van het bedrijf, de hoeveelheid parkeerruimte, de uitstraling van het bedrijf en de eventueel benodigde vergunningen. Het pand is immers het visitekaartje voor je organisatie en het is belangrijk dat potentiële klanten je goed kunnen bereiken en dat ze hun auto kwijt kunnen. Ook wil je dat het pand de juiste sfeer uitstraalt en in een prettige omgeving gelegen is.

Naar de bank als startende ondernemer

Het is aannemelijk dat je je startkapitaal niet op je spaarrekening hebt staan. Het is raadzaam om bij de verschillende banken te informeren over wat de mogelijkheden zijn voor beginnende ondernemers. Om een lening te krijgen voor de start van je bedrijf, is het belangrijk dat je een volledig businessplan bij je hebt en dat je inzicht geeft in je eigen vermogen. De bank zal aan de hand hiervan je aanvraag beoordelen. Je kunt bij de bank eveneens een zakelijke rekening openen.

Zorg dat je je administratie van begin af aan op orde hebt

Het is ontzettend handig om je administratie op orde te hebben, zodat je inzichtelijk hebt wat er mede op financieel gebied afspeelt binnen je organisatie en het is makkelijk bij het opgeven van je omzetbelasting. Ook ben je voor De Belastingdienst verplicht om een aantal zaken goed op orde te hebben, namelijk:
  • De crediteurenadministratie
  • De debiteurenadministratie
  • De voorraadadministratie
  • De in- en verkoopadministratie
  • Het grootboek
  • De loonadministratie

Verzekeringen voor ondernemers

Als ondernemer loop je meer risico’s dan wanneer je in loondienst werkt voor een bedrijf. Verzekeringen zijn een noodzakelijke kostenpost, wanneer je je eigen zaak runt. Denk maar eens aan brand, ziekte, arbeidsongeschiktheid, diefstal enzovoort. Dit is niet te overzien als de kosten hiervoor uit eigen zak betaald moeten worden. Het is verstandig om een adviseur in de arm te nemen, die je alles kan uitleggen over de verschillende verzekeringen als beroepsaansprakelijkheidsverzekering, inventarisatieverzekering, rechtsbijstandverzekering en bedrijfsschadeverzekering.
© 2015 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een eigen bedrijf starten vanuit huis?Een eigen bedrijf starten vanuit huis?Ben jij van plan om een eigen bedrijf te starten? Lees dan hier enkele vragen die je voor jezelf zou moeten beantwoorden…
Ondernemingsplan schrijvenOndernemingsplan schrijvenEen informatietekst over het ondernemingsplan, wat er in moet staan en hoe bepaalde dingen in elkaar zitten. Handig voor…
Start je eigen ZZP bedrijfStart je eigen ZZP bedrijfEr zijn talloze redenen om een eigen bedrijf te starten. Misschien ben je toe aan een nieuwe uitdaging, of misschien zij…
Schrijven ondernemingsplanSchrijven ondernemingsplanAls u plannen heeft om een nieuw bedrijf te beginnen of als u een bestaand bedrijf wilt overnemen, en u heeft financieri…

De Kamer van KoophandelIedere ondernemer in Nederland moet zich verplicht inschrijven in het register bij de Kamer van Koophandel. Maar wat is…
Misverstanden over mosselenMisverstanden over mosselenEén van de bekendste producten uit Zeeland zijn mosselen. In de media worden zaken als mosselvisserij en zaadvisserij, h…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jarmoluk, Pixabay
  • https://www.ondernemersplein.nl/ondernemen/bedrijf-starten/stappenplan-bedrijf-starten/
  • https://www.ikgastarten.nl/ondernemingsplan/ondernemingsplan-maken/stappenplan-een-eigen-zaak-beginnen
  • http://www.eigen-bedrijf.nl/stappenplan-eigen-bedrijf-starten/
  • http://www.adviesbedrijf.nl/stappenplan.html
  • https://www.rabobank.nl/bedrijven/eigen-bedrijf-starten/
  • http://www.kvk.nl/advies-en-informatie/bedrijf-starten-of-overnemen/wat-moet-u-regelen/een-bedrijfsnaam-kiezen/
  • http://www.123bedrijfstarten.nl/bedrijf-starten/rechtsvorm-kiezen/
  • http://www.ondernemeneninternet.nl/verzekeringen-voor-ondernemers.html
Mileena (123 artikelen)
Gepubliceerd: 20-08-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.