Als ZZP'er verder

Als ZZP'er verder In tijden van crisis ligt de Nederlandse banenmarkt onder vuur. Werkgevers worden voorzichtiger in het aannemen van nieuw personeel en er wordt gezocht naar andere mogelijkheden om financiële voordelen te behalen in, zoals vaak gezegd, ieders opzicht. Is jou gevraagd om ontslag te nemen en als ZZP'er terug te komen? Dan is het logisch dat je geen flauw idee hebt hoe het opstarten van een eigen onderneming in zijn werk gaat, óf je er financieel op achteruit gaat en of je risico's hoger worden.

Het begin van een ZZP'er

Het opstarten van een eigen onderneming is niet moeilijk. Om te beginnen schrijf je jouw bedrijf in bij de KvK (Kamer van Koophandel). De KvK geeft de gegevens van jouw bedrijf door aan de Belastingdienst. Hier hoef jij zelf niets aan te doen. Je ontvangt van de Belastingdienst een BTW-nummer en de Kamer van Koophandel geeft je een zogenoemd 'KvK-nummer'. Dit is een uniek nummer waarmee jouw bedrijf terug te vinden is in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Gefeliciteerd! Hiermee is je bedrijf officieel opgestart.

De grote klus

Het begin was gemakkelijk, dit waren niet meer dan formaliteiten. De grote klus komt nu pas, namelijk, 'geld verdienen'. Als eigenaar van een eigen bedrijf zou het prettig zijn om winst te maken, zodat je, zoals voorheen in loondienst, "salaris" ontvangt. Bij een eigen bedrijf, als ZZP'er, is jouw salaris hetzelfde als de netto winst (omzet - kosten = bruto winst - belastingafdracht = netto winst). Om "salaris" over te houden aan het eind van de streep is het allereerst noodzaak om omzet te genereren. Omzet genereer je door je diensten te verkopen aan klanten (bijvoorbeeld je oude werkgever die jou nu inhuurt als ZZP'er voor hetzelfde werk als je voorheen deed).

Als ZZP'er kun je met je klant, bijvoorbeeld, een vast tarief af per uur afspreken. Buiten het uurtarief maak je afspraken over de werkzaamheden, verwachtingen, deadlines enzovoorts. Het is verstandig om deze afspraken samen vast te leggen op papier.
Let op: Je uurtarief is niet wat jij jezelf mag uitkeren als salaris!

Regels

Er is natuurlijk wel een verschil tussen een ZZP'er en iemand die in loondienst is. Iemand die als ZZP'er wordt ingehuurd moet zich houden aan bepaalde regels om onderscheid aan te duiden met iemand die in loondienst is. Wanneer dit onderscheid er niet zou zijn, zou je namelijk gewoon als personeel in dienst genomen moeten worden. Dit wordt ook wel 'verkapt dienstverband' genoemd. Je opdrachtgever loopt ook risico door jou als werknemer te behandelen en benaderen in plaats van als opdrachtnemer.

Een aantal belangrijke voorwaarden waar zowel jij als opdrachtnemer, evenals de klant als opdrachtgever, rekening mee moeten houden zijn:
  • Als ZZP'er sluit je met je opdrachtgever geen 'arbeidsovereenkomst' af, maar een 'overeenkomst van opdracht'.
  • Je opdrachtgever (misschien wel je oude baas) mag je niet behandelen als werkgever. Hij bepaalt niet hoe je je werk moet doen, hij bepaalt niet hoe laat je begint en hij bepaalt niet of jij een invaller mag regelen voor het volbrengen van de, door jullie samen overeengekomen werkzaamheden. Wanneer je ZZP'er bent mag je niet meer dan 70% van je totale omzet (per jaar) verdienen bij dezelfde opdrachtgever.

De berekening

Wanneer alles goed gaat, jij werkzaamheden hebt én deze ook naar tevredenheid hebt verricht heeft je bedrijf omzet gedraaid. Deze omzet noteer je in je boekhouding. De boekhouding welke je bij moet houden is in grote lijnen (met uitzondering van de omzetbelasting) het optellen van je omzet (dus hoeveel je aan geld hebt binnengehaald in een jaar) minus de kosten die je hebt gemaakt (denk bijvoorbeeld aan benzine, telefoonkosten, aanschaf van materialen, je boekhouder of een nieuwe laptop voor je administratie).
Wanneer je de kosten van de omzet aftrekt houd je een bruto winst over. Deze bruto winst wordt door de Belastingdienst gezien als belastbaar inkomen. Voordat jouw belasting wordt berekend krijg je een aantal kortingen zoals een mogelijke zelfstandige aftrek, een mogelijke startersaftrek en een MKB vrijstelling. Het bedrag dat, na aftrek van de kortingen, overblijft is de winst waar belasting over wordt berekend. Afhankelijk van de hoogte van de winst worden de belastingtarieven berekend. Klik hier voor meer informatie over belastingtarieven.

Hoeveel jij van je uurtarief daadwerkelijk overhoudt is afhankelijk van meerdere factoren. Neem voor meer informatie en concrete cijfers contact op met een boekhouder.

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Er zit een behoorlijk verschil in secundaire arbeidsvoorwaarden tussen iemand in loondienst of een ZZP'er. Als ZZP'er ontvang je namelijk geen vakantiegeld, bouw je geen pensioen op, krijg je niet doorbetaald wanneer je ziek bent en je moet je voor een aantal zaken zelf verzekeren (denk aan arbeidsongeschiktheid of een aansprakelijkheidsverzekering). Houd hier rekening mee in de onderhandeling van je uurtarief. Deze arbeidsvoorwaarden dien jij zelf nog te bekostigen.

Conclusie

Het werken in dienstverband bij een werkgever geeft bepaalde zekerheden. Je secundaire arbeidsvoorwaarden worden geregeld, je ontvangt iedere maand een vast netto salaris op je rekening en vakantiedagen worden doorbetaald. Echter zitten er ook een aantal grote voordelen aan het werken vanuit je eigen bedrijf! Je bepaalt je eigen werktijden en werkplek, je bent je eigen baas en financieel gezien hoef je er zeker niet op achteruit te gaan! Ga je liever voor zekerheid en vastigheid óf voor vrijheid en mogelijkheden?
© 2015 - 2024 Segers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aftrekposten ZZPAftrekposten ZZPZZP'ers moeten belastingaangifte van hun inkomen doen. Ze kunnen in aanmerking komen voor verschillende aftrekposten, zo…
In loondienst of zelfstandig ondernemerschapIn loondienst of zelfstandig ondernemerschapDe meeste zelfstandigen zouden niet meer anders willen. Eigen baas zijn geeft de volledige vrijheid om te doen waar u go…
Beginnen als zzp’er of in loondienst blijven?Beginnen als zzp’er of in loondienst blijven?Vele werknemers lopen met een droom rond om ooit iets voor zichzelf te beginnen. De droom omzetten naar een onderneming…
Hypotheek voor een zelfstandigeHypotheek voor een zelfstandigeZelfstandige ondernemers hebben meer moeite een hypotheek te verkrijgen dan iemand in loondienst. De banken hebben ander…

Starten van een eigen café of restaurantStarten van een eigen café of restaurantEr komt veel kijken bij het beginnen van een eigen horecaonderneming. Veel horecabedrijven gaan vroegtijdig failliet en…
Segers (5 artikelen)
Gepubliceerd: 30-04-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.