Onderneming & Handelsnaam Wet

Onderneming & Handelsnaam Wet De Handelsnaamwet geeft een ondernemer de mogelijkheid tot alleenrecht op het gebruik van een handelsnaam. In de handelsnaam-wet worden beperkingen opgelegd aan keuzevrijheid van de handels-naam. Een verboden handelsnaam voeren is strafbaar en kan je een boete van de kantonrechter op-leveren. Buiten het belang van een goede of pakkende naam voor de onderneming an sich, moet je als ondernemer dus ook rekening houden met de handelsnaamwet. In dit artikel kun je lezen hoe het wettelijk is bepaald.

Onderneming & Handelsnaamwet

Handelsnaam. De Handelsnaamwet geeft een ondernemer de mogelijkheid het alleenrecht te verwerven op het gebruik van een bepaalde handelsnaam. De Handelsnaamwet verstaat onder een handelsnaam: 'de naam waaronder een onderneming zijn of haar bedrijf uitoefent'.

De Handelsnaamwet

Handelsnaamwet. De Handelsnaamwet legt een beperking (verboden) op aan de vrijheid van handelsnaamkeuzen.
  • A. Het is verboden een handelsnaam te voeren die in strijd met de waarheid de indruk wekt dat de onderneming aan een ander toebehoort. Zo mag de heer Visser zijn onderneming niet Piet Pietersen noemen, indien hij hiermee de indruk wekt dat de onderneming aan een ander toebehoort.

  • B. Het is verboden een handelsnaam te voeren die een verkeerde indruk geeft van de rechtsvorm waarin de onderneming wordt gedreven. Zo mag een Besloten Vennootschap (BV) zich geen Stichting noemen en andersom (zie voor een overzicht van rechtsvormen Zelfstandig Ondernemen en Rechtspersonen).

  • C. Het is verboden een naam te kiezen die (bijna) gelijkluidend is aan de handelsnaam van een ander, indien hiermee verwarring bij het publiek te verwachten valt, ook al is er sprake van een andersoortig bedrijf. Zo mag de eigenaar van een nieuw te openen fitnesscentrum dit niet ‘Sportief’ noemen als hiermee ten onrechte de indruk wordt gewekt dat de eigenaar hiervan tevens de eigenaar van ‘het café Sportief’ is.

  • D. Het is verboden een handelsnaam te voeren die een verkeerde indruk wekt omtrent de aard van de onderneming. Zo dient bijvoorbeeld een hotel een hotel te zijn en niet slechts een café-restaurant.

  • E. Tenslotte is het verboden een handelsnaam te voeren die (bijna) gelijkt op het handelsmerk van een ander, voor zover hierdoor bij het publiek verwarring kan ontstaan over de herkomst van de waren of goederen.

De hierboven gebruikte term ‘publiek’ betreft niet alleen de consument, maar ook de leverancier, een personeelslid etc.

Handelsnaam & Strafbaarheid

Verboden Handelsnaam. Wie een verboden handelsnaam voert, pleegt een strafbaar feit. De Kantonrechter kan hiervoor een boete of hechtenis opleggen met in het algemeen de verplichting de handelsnaam te wijzigen. Een benadeelde partij kan via de rechtbank schadevergoeding eisen op grond van een gepleegde onrechtmatige daad en de rechter verzoeken de overtreder op te dragen de handelsnaam te wijzigen.

Ook zijn er gevallen bekend waar de partijen schikken c.q. een schikking treffen voordat de zaak bij de rechter komt. Bekende voorbeelden, die nationaal in het nieuws kwamen, waarbij er sprake was van schending van de handelsnaam waren bijvoorbeeld de Arena (er was al een bedrijf met de naam Arena in Amsterdam) en TV10 (tegenwoordig van de buis verdwenen, v/h Talpa).
© 2007 - 2024 Jvd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfstandig OndernemenZelfstandig OndernemenSteeds meer mensen starten een zelfstandige onderneming. Wat is zelfstandig ondernemen precies? Zelfstandig ondernemen i…
Wat wil een investeerder weten?Wat wil een investeerder weten?Investeerders zijn van groot belang voor ondernemers die kapitaal nodig hebben. De onderhandelingen tussen ondernemer en…
Wat is vermogensetikettering?Om de winst uit onderneming te kunnen bepalen, is het eerst noodzakelijk om de vermogensbestanddelen de juiste vermogens…
Ondernemer & Belastingaftrek - Fiscale Faciliteiten (aftrek)Ondernemer & Belastingaftrek - Fiscale Faciliteiten (aftrek)Ondernemers die voldoen aan het urencriterium (1225 uur per jaar) hebben recht op alle faciliteiten c.q. belastingaftrek…
Geef strategische bedrijven niet meer vrij, bescherm zemijn kijk opGeef strategische bedrijven niet meer vrij, bescherm zeBij artikelen over het gouden aandeel en de opmars van het Oosten is nog wel eens de reactie dat opnieuw beschermingscon…
Bronnen en referenties
  • Groenhart et al. Uw advocaat Thuis. Amsterdam: Trendboek
Jvd (613 artikelen)
Laatste update: 09-12-2008
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Onderneming
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.