Marketing onderzoek

Marketing onderzoek Hoe zit een marketing onderzoek in elkaar? In dit artikel zal ik de zes stappen van een effectief marketing onderzoek behandelen.

Een effectief marketing onderzoek

Een effectief marketing onderzoek wordt opgezet in 6 stappen:
  1. Probleemstelling, alternatieve beslissingen en de onderzoeksdoelen
  2. Ontwikkelen van het onderzoeksplan
  3. Verzamelen van informatie
  4. Analyseren van de gevonden informatie
  5. Het presenteren van de gevonden informatie
  6. Beslissingen maken

1. Probleemstelling, alternatieve beslissingen en de onderzoeksdoelen

  • Stel het probleem vast, maar doe dit niet te breed of te smal. Een te brede probleemstelling vaststellen zal je een hoop informatie geven, maar ook een hoop overbodige informatie. Een te smalle probleemstelling daarentegen zal je misschien te weinig informatie geven, dus belangrijke informatie blijft dan achterwegen.
  • Wanneer het probleem is vastgesteld, stel mogelijke volg-vragen vast. Dit zijn vragen die je kunt stellen indien een bepaalde situatie het geval is.
  • Specificeer de onderzoeksdoelen. Wat wil ik eigenlijk weten en waarom?

2. Ontwikkelen van het onderzoeksplan

Binnen dit deel van het onderzoek gaat het om het opstellen van een zo efficient mogelijk plan om de nodige informatie te verzamelen.

We hebben te maken met verschillende vormen van informatie/data die we kunnen verzamelen:
  • Primair - Nieuwe informatie voor het huidige probleem verzameld
  • Secundair - Reeds gebruikte, toegepaste informatie dat werd verzameld voor een ander doel

Beide data kunnen bruikbaar zijn, dit hangt af van het probleem en de onderzoeksdoelen.

Verzamelen van primaire data:

  • observatie onderzoek (observeren van de consumenten op bepaald gedrag)
  • specifiek groepsonderzoek (verzamelen van een groep mensen van ongeveer 6 tot 10 in aantal die gaan praten over een bepaald probleem, ze zijn specifiek geselecteerd)
  • vragenlijst onderzoek (onderzoeken op bepaalde kennis, geloof, preferenties etc)
  • gedragsonderzoek (verkoopcijfers etc)
  • experimenteel onderzoek (wetenschappelijk bijvoorbeeld)

Verzamelen van secundaire data

Opvraagbaar bij diverse instellingen, organisaties etcetera (vaak tegen betaling)

3. Verzamelen van informatie

Het verzamelen van de benodigde informatie behoort tot het duurste onderdeel van het marketing onderzoek. Bijvoorbeeld bij enquêtes is het maar de vraag of de ondervraagden de juiste en eerlijke antwoorden hebben opgegeven. Of soms zijn de ondervraagden niet thuis of willen ze geen antwoord geven.

Bij dit deel van het onderzoek gaat het erom dat je het plan van punt 2 gaat uitoefenen. Je zult hoogstwaarschijnlijk te maken krijgen met verschillende knelpunten die je moet verhelpen.

4. Analyseren van de gevonden informatie

De een-na-laatste stap is het analyseren van de gevonden informatie. Wat heeft het onderzoek mij opgeleverd? Dit kun je bijvoorbeeld onderzoeken door gebruik te maken van grafische elementen (diagrammen, tabellen, grafieken) etcetera.

5. Het presenteren van de gevonden informatie

In deze laatste stap gaat het erom de gevonden informatie op een zo duidelijk mogelijke manier te presenteren. Dit doe je bijvoorbeeld aan de hand van tabellen en grafieken. De gepresenteerde informatie is de informatie die belangrijk is voor het management om een marketing beslissing te maken, overbodige informatie laat je dus weg.

6. Beslissingen maken

Deze stap hoort eigenlijk niet meer tot het marketing onderzoek maar is het gevolg ervan. Er moet natuurlijk iets gedaan worden met de resultaten van het onderzoek. Bij deze stap gaat het dan ook om de beslissingen die worden gemaakt op basis van de gepresenteerde informatie.
© 2007 - 2024 Jeanpaul88, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is marketing precies?Wat is marketing precies?Velen denken dat marketing te maken heeft met verkopen en reclame maken, wat niet klopt. Marketing omvat meer dan dat en…
Manieren van marktonderzoekManieren van marktonderzoekVoor een onderneming van start gaat, wordt vaak een marktonderzoek ingesteld. Onder marktonderzoek verstaan we het syste…
Het sneeuwbaleffect: multiplier, marketing en dominoHet sneeuwbaleffect: multiplier, marketing en dominoHet sneeuwbaleffect verwijst naar het feit dat een gebeurtenis zichzelf steeds verder en verder zal versterken, net als…
Marketing audit: analyse en evaluatie marketingMarketing audit: analyse en evaluatie marketingMarketing audit is een (te) weinig gebruikt instrument voor marketing management-evaluatie. Wat houdt het precies in en…

Het maken van een situatieanalyseHet maken van een situatieanalyseVoor organisaties is het belangrijk om regelmatig een situatieanalyse te maken. Op deze manier houden zij zichzelf op de…
Het vijfkrachtenmodel van PorterHet vijfkrachtenmodel van PorterHet vijfkrachtenmodel van Porter is een veelgebruikt marketinginstrument. Door uitwerking van het model krijgt een organ…
Jeanpaul88 (13 artikelen)
Gepubliceerd: 04-10-2007
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Marketing
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.