Wie heeft mijn kaas gepikt? Omgaan met tegenslagen

Wie heeft mijn kaas gepikt? Omgaan met tegenslagen 'Wie heeft mijn kaas gepikt?' is een boek dat gaat over omgaan met veranderingen in je zakelijke leven en je privéleven. Het boek geeft aan de hand van een simpel verhaal over Snuffel, Snel, Pieker en Peins een groot aantal tips over omgaan met verandering. De kaas staat daarin symbool voor alles at we nastreven en belangrijk vinden: geld, een baan, een relatie, een groot huis. Het verhaal helpt je om je op veranderingen voor te bereiden, en om te reageren op veranderingen die zich spontaan aandienen.

Het verhaal over de zoektocht naar kaas

Het boek 'Wie heeft mijn kaas gepikt?' is een simpel verhaal over 4 kleine wezentjes: Snel, Snuffel, Peins en Pieker. Zij zijn op zoek naar kaas en vinden op een dag een grote hoeveelheid. Elke dag eten ze er flink van, maar op een gegeven moment blijkt dat de kaas weg is.

Snel en Snuffel gaan, zoals ze altijd gedaan hebben, direct op zoek naar nieuwe kaas. Maar Pieker en Peins blijven zitten op de plek waar ze de kaas het laatst hebben gezien. Ze analyseren, zoeken naar een schuldige die de kaas gepikt heeft, krijgen medelijden met zichzelf, dromen over kaas en komen uiteindelijk tot niets. Op een gegeven moment komt Pieker tot het inzicht dat ze op deze manier hun oude kaas niet terugkrijgen en helemaal niet aan nieuwe kaas gaan komen. Dus ook hij gaat, net als Snuffel en Snel, op zoek naar nieuwe kaas. Onderweg komt hij tot allerlei nieuwe inzichten. Uiteindelijk vindt hij een grote hoeveelheid nieuwe kaas, en hij komt erachter dat Snuffel en Snel deze voorraad kaas al veel eerder hadden ontdekt.

De inzichten van Pieker vormen de belangrijkste boodschap van het boek. De kaas staat in dit verhaal symbool voor wat we in het leven nastreven en verwachten: een baan, geld, een eigen huis, erkenning, een relaties, etc. De inzichten van Pieker gaan dus eigenlijk niet over kaas, maar over de belangrijke zaken in ons leven.

Alles verandert

Ze blijven de kaas pikken. Of het nu gaat om een goede baan, een goede relatie, veel geld: het kan allemaal weer verdwijnen.

Houd rekening met verandering

Als je weet dat de kaas gepikt kan worden, kun je daar rekening mee houden. Zorg ervoor dat je je hierop voorbereid. Dat je, ook als het goed gaat, voorbereidingen treft voor het moment dat er iets gaat veranderen. Houd er rekening mee dat je je baan op termijn kunt verliezen, dat je relatie kan veranderen, dat je je geld kunt kwijtraken.

Houd veranderingen in de gaten

Kaas wordt langzamerhand oud; houd dat proces in de gaten. Vaak zijn er allerlei tekenen die erop duiden dat er veranderingen aan zitten te komen. Je baan verlies je vaak niet van de ene op de andere dag. En ook wanneer je relatie kapot gaat, gaat daar normaal gesproken een heel proces aan vooraf. Door goed in de gaten te houden wat er gebeurt, krijg je meer grip op de situatie. Het geeft je meer mogelijkheden om je sneller op de juiste manier aan te passen. Misschien is het wel tijd om afscheid te nemen van je werkgever, en verder te werken als ZZP-er.

Pas je snel aan

Als je kaas verdwijnt, blijf dan niet te lang steken in bestaande patronen. Je zult op zoek moeten naar nieuwe kaas, en je moet leren daar van te genieten, net zoals je van je oude kaas hebt genoten.

Als het over een baan of een relatie gaan hoeft het overigens niet zo te zijn dat nieuwe kaas gelijk staat aan een nieuwe baan of een relatie met een andere persoon. Nieuwe kaas kan ook staan voor een andere instelling en mentaliteit binnen je bestaande baan, die beter past bij de veranderende omstandigheden. Nieuwe kaas kan ook staan voor een hernieuwde relaties met je huidige partner.

Verandering is leuk

Ga waar je kaas je leidt en geniet van de smaak van nieuwe kaas. De wereld om ons heen verandert steeds sneller. De meeste (jonge) werknemers veranderen elke zoveel jaar van werkgever, en steeds meer mensen bieden zich aan als flexwerker of zzp-er. Uiteraard is het nog steeds mogelijk om je leven lang bij één en dezelfde partner te blijven, maar binnen die relatie zul je waarschijnlijk wel steeds op zoeken moeten naar nieuwe kaas. Het helpt enorm wanneer je deze processen niet ziet als onoverkomelijke verplichtingen, maar als je ze kunt zien als een avontuur.
© 2012 - 2024 Brempie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tosti maken, hoe maak je een tosti?Tosti maken, hoe maak je een tosti?Een tosti maken is niet moeilijk. De basisingrediënten voor een tosti zijn brood (meestal witbrood) kaas en ham. Je kunt…
Kaasplateau, een hartig nagerechtKaasplateau, een hartig nagerechtEen kaasplateau of kaasplank doet het altijd goed. Neem een paar verschillende soorten kaas, toast, brood, boter, moster…
Raclette, een Zwitsers gerechtRaclette is een nationaal gerecht van Zwitserland. Heerlijk tijdens de koude winteravonden met vrienden racletten. Racle…
Wat je als zwangere juist wel en niet mag etenWat mag een zwangere vrouw nu juist wel eten in de 9 maanden en wat mag zij nu juist niet. Hieronder volgt een willekeur…

Maatschappelijk verantwoord en Stichting Bewuste BouwersBouwen is een activiteit die aan veel regels moet voldoen. Maar met die regels omgaan kan op een loyale manier of door h…
Kansen creëren en doelen bereiken door samenwerkenKansen creëren en doelen bereiken door samenwerkenSamenwerken is niet altijd even makkelijk. Mensen in een team kunnen heel verschillend zijn. Er kan langs elkaar heen wo…
Bronnen en referenties
  • Spencer Johnson & Kenneth Blanchard (1998) 'Wie heeft mijn kaas gepikt?'
Brempie (229 artikelen)
Laatste update: 24-12-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Management
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.