Werken op zondag: rechten en plichten

Werken op zondag: rechten en plichten Werken op zondag: wat zijn uw rechten en plichten als werknemer. Steeds meer winkels, met name supermarkten, verruimen hun openingstijden. Personeel is verplicht om op zondag te werken. Het weigeren van werken op zondag kan ontslag tot gevolg hebben. In dit artikel leest u alles over werken op zondag. Rechten, plichten, weigeren van zondagswerk en toeslag voor werken op zondag. En is het verplicht om op zondag te werken?

Werken op zondag: verplicht?

Is het verplicht om te werken op zondag?
U bent niet verplicht om op zondag te werken. Dit is vastgelegd in artikel 5:4 lid 1 van de Arbeidstjidenwet. U kunt met uw werkgever afspreken op zondag te werken als het soort werk dat u doet het werken op zondag noodzakelijk maakt. Het gaat bijvoorbeeld om werk in de gezondheidszorg, politie, brandweer of in de horeca. Maar ook bedrijfsomstandigheden kunnen zondagwerk noodzakelijk maken.

Aantal vrije zondagen per jaar

Als werknemer hebt u recht op minstens 13 zondagen vrij per jaar. In uw CAO kan echter zijn afgesproken dat er minder vrije zondagen zijn. In dat geval moet u daarmee instemmen.

Werken op zondag weigeren

Mag ik weigeren te werken op zondag?
Als de aard van het werk of de bedrijfsomstandigheden het werken op zondag niet noodzakelijk maken en u vooraf geen toestemming hebt gegeven voor zondagswerk, mag u weigeren om op zondag te werken. De werkgever mag daar officieel geen consequenties aan verbinden. In de praktijk nemen werkgevers het echter niet zo nauw met deze regelgeving.

Werken op zondag: toeslag

Krijg ik extra betaald als ik op zondag werk?
Meestal is er in de CAO een toeslag afgesproken voor zondagswerk. Zo verplicht de cao van supermarkten de werkgever om op zondag 100% extra te betalen.

Werken op zondag in de horeca

In de horeca krijgt een werknemer niet extra betaald voor werken op zondag. In die zin is de horeca een uitzondering op de regel van de zondagswerktoeslag.

Verplicht werken op koopzondag

Veel winkeliers die op zondag open zijn, verplichten personeel om op zondag te werken en keren niet de verplichte toeslag uit. Zij trekken zich niets aan van de Arbeidstijdenwet en de geldende CAO. Dat stelt de CNV Dienstenbond. Vooral jonge werknemers zijn de dupe. Personeel kan officieel weigeren om te werken op zondag, maar veel mensen hebben een tijdelijk contract. Bij het weigeren van zondagswerk dreigt de werkgever het contract niet te verlengen.

Werken op zondag: rechten en plichten

Samengevat heeft een werknemer de volgende rechten en plichten:
  • De werknemer is in principe niet verplicht om te werken op zondag, tenzij de aard van het werk of de bedrijfsomstandigheden het werken op zondag noodzakelijk maken.
  • In veel gevallen hebben werknemers die werken op zondag recht op extra loon in de vorm van een toeslag van 100%
  • Werken op zondag in de horeca wordt niet extra betaald
  • Een werknemer heeft recht op 13 vrije zondagen per jaar
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werken op zondag: plicht of rechtWerken op zondag: plicht of rechtWerken op zondag, zondagsarbeid: meer dan de heft van de werkende bevolking moet een of meerdere keren per maand op zond…
Pakket laten bezorgen op zondagPakket laten bezorgen op zondagVandaag besteld morgen in huis. Dat heeft normaal betrekking op alle dagen behalve zondag, maar het is tegenwoordig ook…
Rechten en plichten van werkende scholierenRechten en plichten van werkende scholierenVelen scholieren willen een baan hebben en geld verdienen. Vaak werken de scholieren op zaterdagochtend en in de schoolv…
Werken met 16 of 17 jaar. Wat mag en kan als bijbaan?Werken met 16 of 17 jaar. Wat mag en kan als bijbaan?Wanneer je je eigen geld wilt gaan verdienen, zul je op zoek moeten gaan naar een bijbaan. Er zijn vele bijbaantjes te v…
Zelf opkomen voor uw rechtenZelf opkomen voor uw rechtenBij geschillen denken particulieren gelijk aan het inschakelen van een advocaat om hun recht te halen. In veel gevallen…
Bronnen en referenties
  • P&O Actueel
  • Stentor
  • Intermediair
  • Arbeidstijdenwet
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 22-08-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.