Personenvennootschap: openbare/stille personenvennootschap

De samenwerking van twee of meer mensen in een onderneming kan vorm krijgen door de oprichting van een personenvennootschap.

Maatschap, V.O.F of C.V

De termen “maatschap”, VOF (Vennootschap Onder Firma”) en C.V (Commanditaire Vennootschap) zijn gewijzigd. Nu spreekt men van de personenvennootschap. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen een openbare personenvennootschap en een stille personenvennootschap.

Wat is een personenvennootschap? Kenmerken personenvennootschap

Volgens de omschrijving uit art. 7:800 uit het Burgerlijk Wetboek heeft de personenvenootschap vijf kenmerken.
  • Overeenkomst tot samenwerken: de samenwerking tussen twee of meer personen staat centraal. Zij leggen hun afspraken vast in een contract, dat zij bij de oprichting ondertekenen.
  • Voor gemeenschappelijke rekening: iedere vennoot stopt zijn inkomsten in een gemeenschappelijke pot. De kosten worden hier ook uit betaald.
  • twee of meer personen: de vennoten
  • gericht op het behalen van vermogensrechtelijk voordeel ten behoeve van de vennoten (winst). Iedere vennoot krijgt een gelijkdeel van de winst of het verlies. Als ze een andere verdeling willen, moeten ze deze opnemen in de overeenkomst.
  • door middel van inbreng door elk van de vennoten. Alle vennoten brengen “iets” in: kapitaal, machines, kennis, arbeid, relaties.

Openbare personenvennootschap

Het BW maakt onderscheid in twee soorten vennootschappen: de openbare en de stille vennootschap. In een openbare vennootschap is iedere vennoot hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de vennootschap. Iedere vennoot kan dus voor de totale schuld worden aangesproken. Een openbare vennootschap treedt naar buiten als één bedrijf onder één naam.

Stille personenvennootschap

Een stille vennootschap houdt in dat de vennoten intern met elkaar samenwerken, maar naar buiten toe treden als zelfstandige beroepsbeoefenaars. Een stille vennootschap is niet openbaar. Iedere vennoot is voor een gelijk deel aansprakelijk voor de schulden van de vennootschap.

Openbare vennootschap met of zonder rechtspersoonlijkheid

Een openbare vennootschap heeft de keuze: wel of geen rechtspersoonlijkheid? Rechtspersoonlijkheid houdt in dat er sprake is van zelfstandigheid op juridisch gebied. Een lening wordt dan gesloten op naam van de vennootschap, in plaats van op de naam van de vennoten.

Een openbare vennootschap met rechtspersoonlijkheid wordt ook wel afgekort tot ‘ovr’. Als de vennoten kiezen voor een openbare vennootschap met rechtspersoonlijkheid, dan blijven zij met hun privévermogen aansprakelijk voor de schulden van de vennootschap.
© 2011 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Commanditaire Vennootschap (CV)Commanditaire Vennootschap (CV)De Commanditaire Vennootschap of CV -ook wel vennootschap bij wijze van geldschieting genoemd- is een vorm van vennootsc…
Rechtsvorm kiezenAls je start met een onderneming moet je een rechtsvorm kiezen voor het bedrijf. De meeste starters beginnen als zelfsta…
Rechtsvorm: de EenmanszaakDe meest eenvoudige rechtsvorm is de eenmanszaak: behalve inschrijving bij de Kamer van Koophandel zijn er weinig lastig…
Limited Liability Partnership (LLP): voordelen en nadelenLimited Liability Partnership (LLP): voordelen en nadelenDe Limited Liability Partnership (LLP) is een Engelse rechtsvorm die ook in Nederland voor vrije beroepsbeoefenaren en k…

Huur van bedrijfsruimteAan de huur van een bedrijfsruimte zijn regels gebonden. Zo moet een bedrijfsruimte voor minimaal 5 jaar worden gehuurd…
Het beginnersrijbewijs: wat is het beginnersrijbewijsHet beginnersrijbewijs: wat is het beginnersrijbewijsMensen die na of op 30 maart 2002 hun rijbewijs hebben gehaald hebben een beginnersrijbewijs. Maar wat betekent het om e…
Bronnen en referenties
  • Basisboek Recht - L. Janssen Wikipedia
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Gepubliceerd: 22-01-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.