Hoeveel vakantiedagen & vakantiegeld per jaar?

Hoeveel vakantiedagen & vakantiegeld per jaar? Werknemers in loondienst hebben recht op vakantiedagen en vakantietoeslag. Op hoeveel vakantiedagen heb je recht en hoeveel bedraagt het vakantiegeld, oftewel de vakantietoeslag?

Vakantiedagen

Volgens Art.7:634 uit het Burgerlijk Wetboek heeft een werknemer vakantiedagen, minstens vier keer het aantal dagen dat hij per week werkt. Dus als een werknemer vijf dagen per week werkt, heeft hij recht op twintig vakantiedagen. Iemand die 20 uur per week werkt, heeft recht op viermaal het aantal uur: 80 uur vakantie per jaar dus. Een werknemer mag in een arbeidsovereenkomst of CAO meer vakantiedagen geven, maar niet minder.

Loondoorbetaling vakantiedagen

Tijdens de vakantiedagen wordt het loon doorbetaald door de werkgever.

Vrije dagen opnemen

Een werknemer is niet vrij om zijn dagen op te nemen wanneer hij wil. Officieel stelt de werkgever de vakantiedagen af. Hij zal dan wel overleggen met de werknemer. In de praktijk moeten de vakantiedagen schriftelijk worden aangevraagd.

Opbouwen vakantiedagen ziekte

Het opbouwen van vakantie gaat door als de werknemer ziek wordt, maar bij langdurige ziekte bouwt een werknemer maar de helft van het aantal vakantiedagen op. Na 6 maanden ziekte bouwt hij geen vakantie meer op. Als hij na een jaar nog steeds ziek is, bouwt hij in het tweede jaar van zijn ziekte weer opnieuw vakantierechten op gedurende de eerste zes maanden. Na deze zes maanden stopt de vakantieopbouw. De gedachte achter deze regeling is dat een langdurige zieke werknemer niet teveel vakantiedagen opbouwt.

De opbouw van vakantiedagen tijdens ziekte geldt niet als de werknemer de regels omtrent ziekte overtreedt, bijvoorbeeld wanneer hij expres informatie over zijn gezondheid verzwijgt, passend werk weigert of de ziekte expres langer laat duren dan nodig is.

Ziek worden tijdens vakantie

Als je als werknemer ziek wordt tijdens je vakantie, moeten deze vakantiedagen worden omgezet in ziektedagen. De werknemer moet zich dan wel officieel ziekmelden en zich houden aan de voorschriften. Tijdens de ziektedagen wordt het loon doorbetaald door de werkgever.

Afkopen vakantiedagen

Soms stapelen de niet opgenomen vakantiedagen van vorige jaren zich op. In dat geval moet de werknemer in elk geval het minimumaantal vakantiedagen (dus 20 bij een fulltime dienstverband) overhouden. Als er sprake is van het einde van een dienstverband, mogen alle openstaande dagen worden uitbetaald.

Vervallen van vakantiedagen

Volgens het Burgerlijk Wetboek zijn vakantierechten vijf jaar geldig. Er zijn bedrijven die de regel hanteren dat vakantiedagen die niet zijn opgenomen, komen te vervallen. Dit mag officieel niet.

Hoogte vakantietoeslag

Naast de loondoorbetaling heeft de werknemer recht op vakantietoeslag. Dit percentage is 8% van het bruto jaarloon.

Uitkeren vakantietoeslag

De vakantietoeslag moet tenminste 1x per jaar worden uitgekeerd. Meestal is dat eind mei of begin juni. Verder moet de vakantietoeslag altijd afzonderlijk worden uitbetaald, dus niet samen met het uurloon.
© 2010 - 2024 Rebeccahoogers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Op hoeveel vakantiedagen heb ik recht?Op hoeveel vakantiedagen heb ik recht?Het is in de wet vastgelegd op hoeveel vakantiedagen u recht hebt. Meer vakantiedagen toebedelen aan de werknemer is toe…
Vakantiedagen uit laten betalen kan dat?Vakantiedagen uit laten betalen kan dat?Vakantiedagen uit laten betalen, kan dat eigenlijk? Iedereen heeft recht op vakantiedagen. Maar soms blijven er nog veel…
Vakantiedagen 2020 en 2021 uitbetalenVakantiedagen 2020 en 2021 uitbetalenU wilt de vakantiedagen uit 2021 en 2022 opmaken en laten uitbetalen, maar wat zijn de regels bij het opmaken van uw vak…
De vakantiedagen en het vakantiegeldDe vakantiedagen en het vakantiegeldDe meeste werknemers hebben in 2016 recht op het wettelijk aantal opgebouwde vakantiedagen per jaar. Bij het opnemen van…

Gratis juridisch adviesGratis juridisch adviesEr hangt vaak een behoorlijk prijskaartje aan juridisch advies, maar gelukkig zijn er gratis alternatieven. Het inhuren…
Wanprestatie: opschortingWanneer u een wederkerige overeenkomst met een ander sluit, nemen u en uw wederpartij beide verplichtingen op zich. Als…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pexels, Pixabay
  • Rijksoverheid
Rebeccahoogers (449 artikelen)
Laatste update: 31-07-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.