Weens koopverdrag

Het Weens Koopverdrag is een verdrag welke is gesloten door een grote groep staten, waaronder Nederland. Door middel van het Weens Koopverdrag kan men internationale overeenkomsten sluiten waarop het Weens Koopverdrag van toepassing is. In het Weens Koopverdrag staan onder andere bepalingen omtrent de kostenverdeling en de risicoverdeling. Het grote voordeel van het Weens Koopverdrag is, dat voor beide partijen duidelijk is welke bepalingen van toepassing zijn.

Het Weens Koopverdrag

Wanneer het Weens Koopverdrag niet van toepassing is, moet men kijken wel recht wel van toepassing is. (Dit moet ook voor zaken welke niet worden behandeld in het Weenskoopverdrag). Stel dat het spaanse recht van toepassing is tussen de overeenkomst tussen partij A uit Nederland en partij B uit Spanje. Het is erg lastig om vooraf te bekijken of het verstandig is om de overeenkomst te sluiten op grond van een aantal artikelen vermeld in de Spaanse wet. Hiervoor is het Weens Koopverdrag een perfecte oplossing.

In het Weens Koopverdrag worden de volgende onderwerpen behandeld:
  1. Kostenverdeling (tot welk moment de verkoper de kosten draagt en wanneer gaat de koper deze dragen?)
  2. Risicoverdeling (wanneer nog verkoper/vanaf wanneer koper)
  3. Taakverdeling (wie doet wat?)

Let op! De eigendomsoverdracht wordt dus niet besproken in het Weenskoopverdrag!

Het Weens Koopverdrag geldt niet voor:
  • Consumentenkoop
  • Koop op een openbare veiling
  • Koop van effecten en vreemd geld
  • Koop van schepen, hovercrafts en vliegtuigen
  • Koop van elektriciteit
  • Aannemingscontracten

Weenskoopverdrag is aanvullend recht. Het moet dus wijken voor:
  1. specifieke contractsbepalingen
  2. tussen partijen gebruikelijke handelwijzen
  3. handelsgewoonten die tussen partijen zijn overeengekomen of die gebruikelijk zijn bij het soort koopovereenkomst dat partijen hebben gesloten

Wat wordt er in geregeld?

  1. De totstandkoming van de koopovk
  2. De verplichtingen van de koper en verkoper
  3. De gevolgen van niet-nakoming
  4. De overgang van het risico

En dus niet:

  1. Wilsgebreken (dwang, dwaling, bedrog, misbruik van omstandigheden)
  2. Verjaring
  3. Productaansprakelijkheid
© 2011 - 2024 Kim89, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Battle of forms: wiens algemene voorwaarden waren als eerst?Battle of forms: wiens algemene voorwaarden waren als eerst?Wanneer je als ondernemer zakelijke contracten sluit kan het voorkomen dat jouw algemene voorwaarden, die je van toepass…
Rechtsbronnen: het VerdragHet Internationale recht speelt tegenwoordig in onze samenleving een grote rol. Steeds meer regels en wetten worden op h…
Het handelsverdrag CETAHet handelsverdrag CETAHet CETA-verdrag is een handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. Het doel van dit verdrag is om de handel tusse…
EU Verdrag en de Europese RaadEU Verdrag en de Europese RaadHet verdrag van Lissabon, getekend in Lissabon op 13 december 2007, heeft de status van de Europese Raad als hoogste lic…

Grensoverschrijdend betalingsgeschilEr worden steeds meer internationale overeenkomsten gesloten. Partij A uit Nederland koopt een partij voetballen van par…
Belgisch recht: Een testament opstellenBelgisch recht: Een testament opstellenWie niet wil dat zijn erfenis na zijn overlijden geregeld wordt volgens de wettelijke bepalingen, kan een testament late…
Kim89 (8 artikelen)
Gepubliceerd: 19-02-2011
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.