Welke vormen van letselschade zijn er?

Letselschade heb je in verschillende varianten. Het is niet voor iedereen precies duidelijk wat er onder letselschade valt en wat niet. Daarom is het handig om te weten welke vormen er bestaan van letselschade. Lees de informatie over medische fouten, ongevallen, misdrijven, productiefouten en geestelijke letselschade.

Letselschade door medische fouten

In de medische wereld kan er van alles verkeerd gaan. Als je bijvoorbeeld een operatie hebt gehad en hier is een fout bij gemaakt, dan heb je te maken met letselschade. Je kunt bijvoorbeeld bepaalde handelingen niet meer uitvoeren. Het is ook mogelijk dat je bijvoorbeeld niet meer je werk kunt uitvoeren. Ook kan letselschade veroorzaakt worden door verkeerd advies of medicatie van een dokter of specialist. Aangezien de fout niet bij jou ligt, heb je te maken met letselschade.

Letselschade en ongeval

Het is ook mogelijk dat je letselschade oploopt door een ongeval. Denk bijvoorbeeld eens aan een verkeersongeval. Je kunt bijvoorbeeld letselschade oplopen als je ergens oversteekt en een automobilist stopt niet bij rood ligt. Ook een whiplash kan in veel gevallen te maken hebben met letselschade. Niet alleen verkeersongevallen kunnen letselschade veroorzaken. Ook ongevallen zoals bijvoorbeeld op het bedrijf kunnen te maken hebben met letselschade. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je een ongeluk op het werk krijgt, omdat je werkgever niet de juiste veiligheidsvoorwaarden heeft gehanteerd.

Misdrijf

Je kunt ook een vorm van letselschade krijgen door een misdrijf. Stel je bijvoorbeeld eens voor dat je tas wordt gestolen en jij daarbij een nare val maakt en iets breekt. Het kan ook zijn dat er mensen in je omgeving in en vechtpartij belanden en jou hierbij ook per ongeluk raken. Ook in dit geval kun je spreken van letselschade.

Producten en letselschade

Heel af en toe is er iets mis met een product waardoor mensen medische problemen krijgen. Zo kan het bijvoorbeeld dat een product verkeerd gemonteerd is, waardoor je ernstig kunt vallen. Ook kan het zijn dat je bijvoorbeeld ergens allergisch voor bent en dat dit niet op de verpakking is vermeld. In beide gevallen spreek je van productiefouten en heb je het recht op een vergoeding.

Lichamelijk en geestelijk

Letselschade is niet alleen lichamelijk, maar kan ook geestelijk zijn. Het kan bijvoorbeeld dat je naar een psycholoog moet, omdat je een trauma hebt opgelopen. Ook dan is er sprake van letselschade, maar heb je te maken met geestelijke letselschade. Het kan soms alleen wel lastig zijn om te bewijzen dat je geestelijke letselschade hebt opgelopen. Gelukkig kan een letselschade advocaat hier goed bij helpen.

Niet altijd even duidelijk

Zelfs als je weet welke vormen er zijn, is het niet altijd even duidelijk of je te maken hebt met letselschade. Soms zijn de situaties heel erg onduidelijk en vaag en is het lastig om te achterhalen wie er nou eigenlijk schuldig is. Het is niet altijd duidelijk wie aansprakelijk is en of je wel te maken hebt met letselschade. Hierdoor kan het soms heel erg lastig zijn om te bepalen waar je mee te maken hebt.

Meer over letselschade

Wil je meer te weten komen over letselschade? In de special Letselschade en letselschade advocaten krijg je informatie over allerlei zaken die te maken hebben met letselschade en letselschade advocaten.
© 2010 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Smartengeld bij letselschadeSmartengeld bij letselschadeIn verschillende situaties kun je aanspraak maken op een financiële vergoeding nadat je letselschade hebt opgelopen. Ied…
Wat is letselschade?Wat is letselschade?We horen regelmatig de term letselschade? Maar wat is letselschade nou eigenlijk? Veel mensen weten het wel ongeveer, ma…
De zorgplicht van de werkgeverDe zorgplicht van de werkgeverEen werkgever heeft een zorgplicht. Die zorgplicht heeft als consequentie dat de werkgever bij een bedrijfsongeval aansp…
Het kiezen van een letselschade advocaatHet kiezen van een letselschade advocaatDe letselschade advocaat is een persoon met wie je liever niet te maken wilt krijgen. Maar wanneer dit toch het geval is…

Hoe vind je een goede letselschade advocaat?Als je te maken hebt met letselschade, dan heb je waarschijnlijk ook een letselschade advocaat nodig. Als je gaat zoeken…
Rechtsfeit, rechtshandeling en feitelijke handelingRechtsfeit, rechtshandeling en feitelijke handelingHet recht zit lastig in elkaar, vooral de basisbeginselen zijn soms bijna onbegrijpelijk. Bepaalde begrippen in het civi…
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 18-08-2010
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.