De verkoop van openstaande vorderingen aan een incassobureau

De verkoop van openstaande vorderingen aan een incassobureau Het komt nogal eens voor dat debiteuren niet op tijd of zelfs helemaal niet betalen en er vele openstaande vorderingen zijn. Wanbetalers, het wordt er niet beter op. U hebt de mogelijkheid om uw openstaande vorderingen te verkopen aan een incassobureau. Beperk het aantal wanbetalers door uw klanten op de juiste wijze aan te spreken. Zakelijk is het eenvoudigst om dit uit handen te geven aan een incasso bureau. Een klant kan weg lopen, maar u wilde die klant waarschijnlijk toch al niet.

De verkoop van openstaande vorderingen

In de praktijk lopen financiële instellingen en bedrijven grote bedragen mis, omdat de rekeningen gewoonweg niet worden betaald. Meestal nemen zij dan hun verlies, omdat het innen van de openstaande vorderingen nogal wat tijd en geld kost. Men vreest een langdurig traject, waarop men niet zit te wachten en gooit het kind met het badwater weg. Immers u hoeft helemaal niet bij de pakken neer te zitten. Maar u kunt als bedrijf uw openstaande vorderingen ook direct doorverkopen voor cash geld. Hebt u daar al aan gedacht.

Basel 2 en 3

Ook het Basel 2 en 3 akkoord zet het geheel in een stroomversnelling. Banken brengen de kredietrisico’s versneld in beeld en willen af van de slechte leningen en openstaande vorderingen. De verkoop van openstaande vorderingen zorgt voor een lager krediet risico, een directe positieve cashflow, en een besparing op mensen en administratie.

Incassobureau inschakelen

En daarmee krijgen de incasso bureaus het dus druk. Een incassobureau is immers bij uitstek geschikt om uw debiteurenbeheer over te nemen. U vraagt gewoon bij een aantal bureaus offerte aan, en bekijkt wie u het meeste voor uw vorderingen biedt en wat de voorwaarden zijn. Meestal zijn valse namen in de database geen probleem, als de adressen van betrokkenen maar bekend en traceerbaar zijn. Bovendien staat in de voorwaarden meestal dat, als de wanbetaling voortkomt uit klachten, uw bedrijf in goede samenwerking met het incassobureau de klachten eerst moet afhandelen. Populair gezegd, kunt u niet zo maar een slechte database over de schutting kieperen.

Wat zijn de kosten van een incasso?

In plaats van de vordering te verkopen, kunt u natuurlijk ook een incassobureau in schakelen om de openstaande vorderingen voor u te helpen innen. U krijgt dan niet vooraf een bepaald bedrag uitgekeerd, maar achteraf, nadat de vorderingen in kas zijn. De kosten van incasso zijn vaak hoog, WIK wet incassokosten en kunnen voor een klant dus fors oplopen.

Slot

Dubieuze debiteuren zijn nooit vooraf uit te sluiten, maar u kunt de klant wel flink op zijn huid zitten door bijvoorbeeld niet te lang te wachten met het versturen van een factuur. Vermeld daarin een duidelijke betalingstermijn. Voer een actief debiteurenbeheer binnen het bedrijf:
  • Spreek mogelijk aanstaande wanbetalers tijdig aan.
  • Zorg voor een goed dossier, waarin afspraken zijn bevestigd en gesprekken worden bijgehouden.

Zo bent u er veel eerder bij om te kunnen besluiten op welke manier u een incassobureau desnoods gaat inschakelen. Het kan daarbij zeker geen kwaad om u ook vooraf te informeren bij een aantal verschillende incassobureaus.

Lees verder

© 2009 - 2024 Zeemeeuw, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sommatie-explootSommatie-explootPer 1 juli 2012 moeten de incassokosten inzichtelijker worden. In de praktijk is het tegendeel waar. De incassoprocedure…
Ondernemen: factoringOndernemen: factoringEen belangrijk risico bij ondernemen is de debiteurenportefeuille. Een sterk groeiend bedrijf kan een uitstekende omzet…
Kosten van incasso vaak te hoog: WIK wet incassokostenKosten van incasso vaak te hoog: WIK wet incassokostenHoeveel incassokosten zijn er in 2023 wettelijk toegestaan? De aanmaningskosten en incassokosten van een incassobureau z…
Incassobureau inschakelenIncassobureau inschakelenHet is erg vervelend als u een dienst of product levert aan iemand en deze persoon betaalt niet. Zo ervaren veel bedrijv…

Kind onterven zonder testament, notaris, kan dat?Kind onterven zonder testament, notaris, kan dat?Een kind onterven of uw kinderen onterven, doet u dat met een testament of kan dit ook zonder een notaris? Via de onterv…
Klein pensioen afkopenKlein pensioen afkopenEen pensioenfonds kan zelfstandig een klein pensioen afkopen. De reden daarvoor is vaak dat de administratieve rompslomp…
Reactie

Gedupeerde, 15-06-2009
Mooi artikel, maar welk incassobureau koopt dan ook daadwerkelijk deze openstaande vorderingen op? Heb er al een aantal gehad die beweren dit te doen maar in feite op verkapte wijze gewoon het incassotraject voor je willen aangaan i.p.v. dat de vordering wordt gekocht én betaald! Reactie infoteur, 16-01-2020
Beste Gedupeerde,
Intrum Justitia al geprobeerd?
Groetjes,
Zeemeeuw

Zeemeeuw (1.579 artikelen)
Laatste update: 30-11-2020
Rubriek: Financieel
Subrubriek: Geld
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.