Kwekersrecht aanvragen

Kwekersrecht aanvragen Kwekersrecht is net als octrooirecht gericht op technieken. Waar octrooirecht tot doel heeft om innovatie te bevorderen voor uitvindingen, doet kwekersrecht dit op gebied van planten. Toch komen bij kwekersrecht net even andere zaken kijken dan bij octrooirecht. Zo gelden andere eisen en een andere duur van het recht.

Wat is het verschil tussen een patent en kwekersrecht?

Het verschil tussen een patent en kwekersrecht bestaat simpelweg vanwege het feit dat natuurlijk materiaal niet op dezelfde manier te beschermen is als een uitvinding. Het blijft immers betrekking hebben op techniek, maar dan wel technieken die worden toegepast op plantenrassen.

Wanneer kun je kwekersrecht aanvragen?

Als kweker, ontdekker of ontwikkelaar kun je aanspraak maken op kwekersrecht. Werknemers kunnen geen kwekersrecht aanvragen. Althans, niet als zij in dienst zijn bij een kweker en als werknemer dergelijke rechten willen vastleggen. De kweker, oftewel de werkgever, zal dan het kwekersrecht moeten realiseren.

Met betrekking tot de arbeidsovereenkomst van de werknemer is het belangrijk dat je als kweker rekening houdt met het beschermen van jouw intellectuele eigendom, zeker ook na opzegging of beëindiging van de arbeidsovereenkomst. In een arbeidsovereenkomst moet worden opgenomen dat een werknemer er niet zomaar met bedrijfsgeheimen vandoor kan gaan om zijn eigen kwekersrechten aan te vragen.

Welke eisen worden gesteld aan kwekersrecht?

Om kwekersrecht te kunnen realiseren moet het ras en de kweek aan bepaalde materiële eisen voldoen. De materiële eisen die worden gesteld aan kwekersrecht zijn:
  • individualiteit
  • homogeniteit
  • bestendigheid

Deze eisen hebben betrekking op de kwaliteit van het ras en komen voort uit de Engelse afkortingen. Dit is de reden dat van DUS-vereisten wordt gesproken. In het Engels heten bovenstaande materiële eisen namelijk distinction, uniformity en stability.

Hoe kun je kwekersrecht aanvragen?

Het aanvragen van een kwekersrecht in Nederland is mogelijk via twee wegen. Je kunt het aanvragen door te voldoen aan de vereisten die worden gesteld in de ZPW. De ZPW is de Zaaizaad- en plantgoedwet uit 2005. Ook kan een Communautair Kwekersrecht worden aangevraagd op basis van de Verordening 2100/94.

De vereisten waaraan moet worden voldaan houden in dat het ras nieuw moet zijn, daarnaast moet het te onderscheiden zijn van rassen die al bestaan en moet het bestendig zijn. Het nieuwheidsvereiste kent een periode van vier jaar voor plantenrassen. Voor bomen en wijnstokken kent dit vereiste een termijn van zes jaar.

Je kunt een Communautair Kwekersrecht aanvragen door het in te dienen bij het Communautair Bureau voor Plantenrassen in Frankrijk. Een communautair kwekersrecht zorgt ervoor dat je met één aanvraag als kweker bescherming geniet binnen de hele EU.

Wat is de duur van kwekersrecht?

Anders dan binnen het patentrecht is de duur van kwekersrecht niet 20 jaar, maar 25 jaar. Hierop bestaan enkele uitzonderingen. Plantenrassen die een lage vermeerderingssnelheid hebben kunnen voor een periode van 30 jaar worden beschermd.

Hoe werkt een licentie?

Als houder van een kwekersrecht kun je dit op verschillende manieren te gelde maken. Bijvoorbeeld door als enige een uniek ras te kunnen telen en verhandelen. Maar je kunt er ook voor kiezen om afspraken te maken met anderen zodat zij de bevoegdheid hebben om het ras te telen en te verkopen.

Deze afspraken tussen de houder van het kwekersrecht en degene die dit wil uitbaten worden opgenomen in een licentieovereenkomst. In ruil hiervoor wordt een nader overeen te komen vergoeding betaald aan de houder van het recht. Mocht sprake zijn van algemeen belang, dan kan het ook voorkomen dat een kweker wordt verplicht over zijn recht een licentie te verlenen.

Als je een bedrijf wilt verkopen moet je ook goed letten op de intellectuele eigendomsrechten die het bezit. De waarde van een bedrijf kan namelijk toenemen als het veel van deze rechten bezit. Kwekersrechten vallen onder het intellectueel eigendom en kunnen hier dus aan bijdragen.
© 2017 - 2024 Mbko, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eigendomsrecht, hoe werkt het en wat is het?Eigendomsrecht, hoe werkt het en wat is het?Aan bijna alle producten zijn tegenwoordig rechten verbonden. Ook zijn er rechten voor merken, kunst, teksten, kwekers e…
De Zwarte Sigatoka: een hardnekkige bananenschimmelDe Zwarte Sigatoka: een hardnekkige bananenschimmelDe Zwarte Sigatoka is een schimmel die het voortbestaan van de banaan ernstig bedreigt. Deze hardnekkige schimmel zorgt…
Sociale lening aanvragenSociale lening aanvragenHoe vraag ik een sociale lening aan? Bij een sociale kredietbank kun je een sociale lening aanvragen. Als je tot de mini…
Octrooi aanvragen: Hoe vraag ik patent aan op mijn product?Wanneer je als particulier of bedrijf een nieuw product ontwikkelt of een uitvinding doet, moet je daar altijd octrooi o…

Fonds beperkte aansprakelijkheid bij schade door rederijFonds beperkte aansprakelijkheid bij schade door rederijBeperkte aansprakelijkheid kan er in het geval van een bv op duiden dat aandeelhouders slechts aansprakelijk zijn tot he…
Wet Huis voor klokkenluiders: minimumeisen voor werkgeversWet Huis voor klokkenluiders: minimumeisen voor werkgeversZijn er binnen jouw organisatie tenminste vijftig werknemers in dienst, dan ben je verplicht een klokkenluidersregeling…
Bronnen en referenties
  • http://www.ie-onderwijs.nl/nl/rechten/kwekersrecht/wat-is-het-kwekersrecht
  • https://www.intellectueeleigendom.nl/patent/
  • https://www.legalspot.nl/artikel/kwekersrecht-aanvragen
  • http://www.agriholland.nl/dossiers/ie/home.html#kan
  • http://www.managementbuyout.nl/bedrijf-verkopen/
  • http://www.opzegtermijn.nl/arbeidsovereenkomst/
Mbko (1 artikelen)
Gepubliceerd: 14-03-2017
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.