Trouwen met een buitenlander in Nederland

Trouwen met een buitenlander in Nederland Trouwen met een buitenlander die nog in het buitenland woont in Nederland kan wel, maar het is niet eenvoudig. Allereerst moeten er allerlei papieren worden gelegaliseerd van de buitenlandse partner. Die worden dan ook weer onderzocht door de IND. Bovendien is er een Verklaring geen schijnhuwelijk (voorheen M-46 verklaring) nodig die moet uitsluiten dat er een schijnhuwelijk wordt gesloten. Deze regels gelden overigens ook voor een geregistreerd partnerschap. Overigens laat de IND in 2018 weten dat het aan de gemeente is of iemand met een buitenlander die niet in Nederland woont, kan trouwen.

In Nederland trouwen met een buitenlander die in het buitenland woont

Wie zelf Nederlander is en hier woont en een buitenlandse partner heeft van een andere nationaliteit dan die uit de Europese Unie of Zwitserland en die in het buitenland woont kan wel in Nederland trouwen. Daarvoor is echter wel een 'verklaring geen schijnhuwelijk' voor nodig (voorheen een M-46 verklaring). Voor trouwen met een partner uit de EU of Zwitserland is niet zo’n verklaring nodig. Verder is een verklaring nodig over het verblijfsrecht van de aanstaande echtgenoot die niet de Nederlandse nationaliteit bezit. Er is geen verblijfstitel nodig als als diegene de nationaliteit heeft van een lidstaat van de Europese Unie (EU) of de Europese Economische Ruimte (EER).

Verklaring geen schijnhuwelijk

Sinds 1 september 2015 moet er een Verklaring geen schijnhuwelijk worden afgelegd als 1 van de partners niet de Nederlandse nationaliteit heeft en:
  • een paar wil trouwen,
  • een geregistreerd partnerschap aan wil gaan
  • zij hun buitenlandse huwelijk in Nederland willen laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP)

Verklaring geen schijnhuwelijk: wat verklaar je?

Door de handtekening te zetten onder de verklaren, verklaren de partners dat zij niet alleen trouwen of een partnerschap aangaan om een verblijfsvergunning te krijgen.

Wanneer is de verklaring geen schijnhuwellijk niet nodig?

Een verklaring geen schijnhuwelijk hoeft niet ondertekend te worden als:
  • Beide de nationaliteit hebben van een land uit de Europese Unie, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland.
  • Beide vreemdeling zijn en allebei een reguliere verblijfsvergunning hebbent voor onbepaalde tijd (document II).
  • Beide vreemdeling zijn en allebei een asielvergunning hebben voor onbepaalde tijd (document IV).
  • De echtelieden meer dan 10 jaar geleden in het buitenland zijn getrouwd en zij dat huwelijk nu in Nederland willen laten registreren.
  • Als iemand een buitenlands huwelijk wil laten registreren dat inmiddels is beëindigd.

De verklaring geen schijnhuwelijk afleggen, hoe doe je dat?

Mensen leggen de verklaring af dat zij geen schijnhuwelijk aangaan op het moment dat ze op een gemeentekantoor hun huwelijk of partnerschap aankondigen. Of op het moment dat zij hun buitenlandse huwelijk of partnerschap in Nederland willen laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Beide partners moeten de verklaring afleggen, ook als een van hen Nederlander is.

Wat is er verder nog nodig om te trouwen met een buitenlander

Om als Nederlander met een buitenlander te kunnen trouwen heb je verder nog nodig:
  • Een geboorteakte. Die moet vertaald en gelegaliseerd worden (hij hoeft niet vertaald te worden als hij is opgesteld in het Engels, Duits of Frans). Legalisaties mogen niet ouder zijn dan 6 maanden. Het hangt van het land van herkomst af hoe zo’n legalisatie in zijn werk gaat. Voor Gambia bijvoorbeeld moet die geboorteakte worden gelegaliseerd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Gambia zelf en vervolgens nog een keer door het Nederlandse Consulaat of de Nederlandse Ambassade.
  • Verklaring van ongehuwd zijn. Waar die gehaald moet worden staat per ambassade van het land zelf aangegeven. In Gambia moet die bijvoorbeeld worden aangevraagd bij het Registrar General’s Department, Department of State for Justice. Is die verklaring afgegeven dan moet hij nog worden gelegaliseerd. Voor Gambia betekent dat daarnaast ook weer een stempel van het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Gambia op dat formulier moet komen en vervolgens eentje van Het Nederlandse Consulaat in Banjul of de Nederlandse Ambassade in Dakar. Ook deze legalisatie mag niet ouder zijn dan 6 maanden.

Legalisatie papieren voor een huwelijk in het buitenland

Nederland heeft met sommige landen een legalisatieverdrag gesloten. Dat betekent dat het eenvoudiger is om de papieren te verkrijgen. Op de website van de Rijksoverheid is te vinden of landen zo’n overeenkomst hebben. Het legaliseren van papieren kost altijd geld. Houd daar dus rekening mee. Het aanvragen van de Verklaring geen schijnhuwelijk is gratis.

Verklaring van schijnhuwelijk, geboorteakte en verklaring van ongehuwd zijn geregeld

Als alle papieren zijn geregeld kan de gemeente de aanvraag in behandeling nemen. Omdat op 1 september 2015 de M46-verklaring is komen te vervallen, vraagt de gemeente geen advies meer aan de vreemdelingenpolitie. De Verklaring geen schijnhuwelijk is een zogeheten 'eigen verklaring'. Dat betekent dat mensen hem zelf invullen en ondertekenen. De IND laat in 2018 weten dat het voltrekken van een huwelijk tussen een Nederlander en een buitenlander die niet in Nederland woont, vanaf dat jaar ligt bij de gemeente waar iemand wil gaan trouwen. De IND stelt dat de gemeente gaat over het al dan niet voltrekken van een huwelijk met een vreemdeling, en legaliseren/registreren van een buitenlands huwelijk.

Trouwen in Gambia

Wil je als buitenlander je huwelijk sluiten in Gambia dan is dat vaak naast een burgerlijk huwelijk ook een Islamitisch huwelijk. En dat gaat er heel anders aan toe. Zie hier de beelden van een ceremonie na de voltrekking waar bruid en bruidegom overigens niet eens bij aanwezig zijn: trouwen in Gambia.
© 2014 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Trouwen voor de wet in PortugalTrouwen voor de wet in PortugalHuwelijken in het buitenland zijn bijzonder populair onder de Nederlanders. Vooral huwelijken in Spanje zijn anno 2019 p…
Trouwen? Bruiden gebruiken vaak valse trucjes!Trouwen? Bruiden gebruiken vaak valse trucjes!Uit een engels onderzoek blijkt dat zo´n 60% van de bruiden, trucjes gebruiken om maar te kunnen trouwen. Gemene trucjes…
Trouwen in het buitenland, hoe regel je dat?Trouwen in het buitenland, hoe regel je dat?Wanneer je wilt trouwen en geen zin hebt in een groot familiefeest, maar liever kiest voor iets romantisch met zijn twee…
Trouwen en wat eraan vooraf gaatTrouwen en wat eraan vooraf gaatTrouwen is een belangrijke gebeurtenis in het leven en gaat niet zomaar. Er gaan voor de huwelijksvoltrekking nog de nod…

De ZSM-strafbeschikking: gevolgen en bezwaar makenDe ZSM-strafbeschikking: gevolgen en bezwaar makenVeel mensen lopen gevaar op een strafblad wanneer zij te snel akkoord gaan met een strafbeschikking. Het Openbaar Minist…
Winkelruimte of bedrijfsruimte huren volgens de wetWinkelruimte of bedrijfsruimte huren volgens de wetWanneer een ondernemer een pand of een gedeelte daarvan wil huren, is het van belang dat hij weet welke regels er gelden…
Bronnen en referenties
  • Gemeente Groningen
  • Gemeente De Friese Meren
  • Nederlandse Ambassade in Dakar
  • Rijksoverheid.nl
  • IND
Reacties

Rosalie, 24-07-2017
Beste,

Ik vroeg mij af, als de M46 verklaring is goedgekeurd, krijgt mijn buitenlandse partner dan automatisch een visum om het huwelijk in Nederland te kunnen voltrekken? Want hoe krijg ik mijn partner die in India woont naar Nederland als de huwelijk is goed gekeurd? Moet hij dan alsnog een los visum aanvragen?

Groet,
Rosalie Reactie infoteur, 07-08-2017
Alleen maar getrouwd zijn is niet voldoende om iemand naar Nederland te halen. Daarvoor zul je een visum voor hem aan moeten vragen en getrouwd zijn betekent niet automatisch ook een visum krijgen. Daar zijn allerlei andere regels voor, ook financiële.

Roos, 17-02-2017
Beste ik heb een vraag. Ik heb een jongen hier in NL leren kennen die illegaal is. Hij wil trouwen en bij mij blijven, ik heb zelf een Wajong. En hij werkt zwart, hij praat goed NL en Engels. Ik weet niet wat ik moet doen en hoe dit in z'n werk gaat. Reactie infoteur, 24-02-2017
Het enige wat ik kan bedenken is dat hij asiel aanvraagt in Nederland. Maar of hij dat krijgt is natuurlijk de vraag. Hij is nu illegaal en dat is natuurlijk verboden. Ik weet ook niet uit welk land hij komt. Hij zou terug kunnen gaan, kunnen inburgeren en dan zouden jullie een aanvraag kunnen doen. Dat is een legale manier. Je informatie is te summier om hier echt een antwoord op te geven. Mocht hij asiel willen aanvragen dan wordt natuurlijk wel bekend dat hij hier illegaal is. Dat hij zwart werkt is overigens ook een groot risico, want zo kan hij ook ontdekt worden (en is hij bovendien strafbaar).

Majda, 17-01-2017
Geachte,

Ik woon momenteel met mijn echtgenoot 6 jaar in marokko.
Wij hebben samen een dochter en zijn aan het overwegen om ons leven voor te zetten in nederland. Mijn echtgenoot is enkel in het bezit van een marokkaanse nationaliteit en ik en miijn dochter hebben het nederlandse nationaliteit.
Hoe nu verder?

groetjes Reactie infoteur, 10-02-2017
In dit specifieke geval zou ik de IND raadplegen. Ook al omdat u geen inkomsten hebt denk ik in Nederland. En dat is wel een voorwaarde om iemand naar Nederland te halen.

Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 09-02-2020
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.