Ontslagen worden met een tijdelijk contract

Ontslagen worden met een tijdelijk contract Het is voor een werkgever zeer lastig om iemand met een tijdelijk contract te ontslaan. Er zijn steeds meer werknemers met een tijdelijk contract. Dat komt omdat dat voor werkgevers vaak voordeliger is, zeker wanneer zij graag flexibel willen zijn. Er zijn verschillende uitzonderingen. Een uitzondering is bijvoorbeeld ontslag op staande voet. Een andere uitzondering betreft ontslag in de proeftijd. Op de arbeidsmarkt is er een groot verschil tussen mensen met een vast contract en een tijdelijk contract. Doorgaans wordt er veel meer waarde gehecht aan een vast contract. Dat komt omdat het veel meer zekerheid geeft. Zo is het voor iemand met een vast contract veel makkelijker om een hypotheek af te sluiten bij een bank. Die zekerheid is grotendeels te verklaren doordat iemand met een vast contract veel lastiger te ontslaan is voor een bedrijf. Een persoon met een vast contract heeft namelijk veel meer rechten. Zo is er bijvoorbeeld toestemming van de kantonrechter nodig om een ontslag te ontbinden. Bovendien heeft iemand recht op doorbetaling bij ontslag of een hoge ontslagvergoeding.

Verschillende soorten arbeidscontracten

Voor een bedrijf liggen de kosten voor iemand met een vast contract dus veel hoger dan bij ontslag van iemand met een tijdelijk contract. Daardoor zijn bedrijven ook steeds terughoudender geworden om werknemers een vast contract aan te bieden. Zeker in economisch roerige tijden is het voor een bedrijf belangrijk snel te kunnen krimpen of groeien, zonder dat je met allemaal extra lasten te maken krijgt in het geval je weer van iemand af wil. Dit wordt ook wel de zogeheten “flexibele schil” genoemd. Voor een werkgever is het mogelijk om een werknemer drie keer een tijdelijk contract van maximaal een jaar te geven. Daarna moet een werkgever iemand in dienst doen of verloopt het contract van rechtswege. In de politiek is er veel te doen rondom de tijdelijke contracten, omdat het steeds populairder is geworden. Dat betekent dat een hele groep jongere werknemers nauwelijks in aanmerking komt voor een vast contract en bijvoorbeeld ook niet voor een hypotheek.

Redenen om iemand met een tijdelijk contract te ontslaan

Ontslagen worden met een tijdelijk contract is in de meeste gevallen niet mogelijk. In principe moet de werkgever de werknemer het contract laten uitdienen. Dat is zo geregeld zodat de werknemer in kwestie in ieder geval voor een bepaalde periode voldoende zekerheid heeft. Er zijn een aantal uitzonderingen op de regel. Zo is het voor een werkgever mogelijk om iemand in diens proeftijd te ontslaan. De proeftijd mag in dat geval maximaal 3 maanden duren, tenzij het anders is afgesproken in de cao van een bepaalde branche of sector. Die termijn zal dan eerder korter dan langer zijn. Een andere uitzondering is ontslag op staande voet. Dat kan niet zomaar. Daarvoor moet de werkgever een dwingende reden hebben. Dat kan bijvoorbeeld zijn als een werknemer aantoonbaar fraudeert of collega’s fysiek bedreigd. In dat geval is het voor een werknemer altijd mogelijk zijn of haar ontslag aan te vechten bij de rechter. Een laatste mogelijkheid voor ontslag is wanneer een contract met wederzijds goedkeuren wordt ontbonden.

Toch een werknemer ontslaan met een tijdelijk contract

Het is voor een werkgever buitengewoon lastig om een werknemer buiten deze redenen om te ontslaan. Wanneer hij dat toch zal hij je een schadevergoeding moeten aanbieden. Die schadevergoeding is doorgaans net zo groot als het loon dat de werknemer gedurende de looptijd van zijn contract te goed zou hebben.
© 2014 - 2024 Simcha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tijdelijk contract opzeggenEen tijdelijk contract loopt van rechtswege af, dus na afloop van de termijn die in het contract wordt genoemd. Het is e…
Zelf ontslag genomen, wat zijn uw rechten?Zelf ontslag genomen, wat zijn uw rechten?Werknemers die zelf ontslag hebben genomen, hebben normaal gesproken geen recht op een WW-uitkering. Toch zijn er een pa…
Vast contract of tijdelijk contract?Vast contract of tijdelijk contract?Een beslissing om van baan te switchen is vaak ook een besluit om weer een tijdelijk contract aan te gaan in plaats van…
Opzegtermijn arbeidsovereenkomst werkgever en werknemerAls de werkgever of werknemer de arbeidsovereenkomst wil beëindigen, moet er een opzegtermijn in acht worden genomen. In…

Concurrentiebeding na ontslagConcurrentiebeding na ontslagVeel mensen denken dat een concurrentiebeding na een ontslag niet meer geldig is. Niets is minder waar. Het is daarom be…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
Simcha (763 artikelen)
Laatste update: 13-10-2015
Rubriek: Zakelijk
Subrubriek: Juridisch
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.